Mahalle sakinlerinin mültecilerden yana dertli olduğunu anlatan Muhtar Dipçin, dünyanın dört bir yanından gelen ve mahallesinde ikamet eden mültecilerin sayısının bin 129 olduğunu söyledi. Muhtar Dipçin'e göre bu sayı her geçen gün artıyor.
31 Mart yerel seçimleri yaklaşıyor. Siyasi partilerin adayları bir bir belirlenirken, sahada da hareketlilik başladı. Bizler de ES TV ekibi olarak Tepebaşı sınırları içerisinde yer alan Sütlüce Mahallesinden seçimin ve mahallelerin nabzını tutmaya başladık. ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş, ES TV Haber Müdürü Şener Çetin ve ES TV Kameramanı Mert Ergenç ile Sütlüce Mahallesine giderek, vatandaşın seçimlere nasıl baktığını, tahminlerini ve mahallenin sorunlarını dinledik.
SÜTLÜCE'DE 1129 MÜLTECİ
İlk olarak mahallenin uzun zamandır muhtarlık görevini icra eden Mehmet Dipçin ile konuştuk. Dipçin bizlere ilk etapta mahallede yaşayan mültecilerden bahsetti. Kendisinde bulunan kayıtlara bakarak mültecilerin sayısı hakkında bilgi veren Muhtar Dipçin, '1200 Irak, 8 Yemen, 1 Nijerya, 19 Türkmenistan, 3 İran, 4 Suriye, 2 Filistin, 6 Afganistan, 3 Azerbaycan, 4 Ukrayna, 2 Gana, 2 Tanzanya, 1 Yunanistan, 53 diğer uyruklu olmak üzere, mahallemizde bulunan 95 sokağımızdan 31 sokağımızda 207 hanede 1129 mülteci bulunmaktadır' dedi.
SEÇİMİ TAHMİN EDEMİYORLAR
Konu daha sonra seçimlere geldi. Seçim sonuçlarıyla ilgili tahminleri sorduğumuz vatandaşlardan Hayri Çelik, zorlandı ve kesin bir cevap veremedi. Ahmet Ataç'ın halk arasında sevildiğini anlatan Çelik, seçimde AK Parti Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hasan Tuç ile Ahmet Ataç'ın başa baş gidebileceğini söyledi. Fakat konu 2014 yerel seçimlerine geldiğinde, AK Parti'nin 2014 yılındaki Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Orhan Soydaş'ın adı geçti. Çelik, 'Orhan Soydaş kendi partisi olan Demokrat Parti'den aday olsaydı kazanırdı' dedi. Büyükşehir'i sorduğumuz Çelik, 31 Mart'ta da Yılmaz Büyükerşen'in seçimi alacağını ifade etti. Vatandaşlar arasında Tepebaşı için şu cümleleri kuranlar da oldu: 'Hasan Tuç'un kendini tanıtması lazım. İlk kez başkanlığa aday oluyor. Bu yüzden zamana ihtiyacı var. Ama Ahmet Başkan halk arasında tanınıyor.'
HASAN TUÇ'A OY VERMEZLER
Sütlüce'de yaşayan vatandaşlardan biri de AK Parti Tepebaşı Belediye Başkan Adayı olarak adı açıklanan İbrahim Yılmaz Kaynarca'nın geri çekilmesinin vatandaşlar üzerinde olumsuz bir etkiye sebebiyet verdiğini, Esentepe, Yeşiltepe, Sütlüce Mahallelerinden Hasan Tuç'un oy alamayacağını söyledi.
KIRGINLIKLAR OLDU
Muhtar Mehmet Dipçin'in azası aynı zamanda AK Parti Üyesi olan Bircan Tütüncü ise, Hasan Tuç'un Kaynarca'dan daha doğru bir aday olduğunu belirtti. 'Kendileri için mühim olanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne derse doğru olan odur' diyen Tütüncü, 'Ben Hasan Tuç'un daha doğru bir aday olduğunu düşünüyorum. Vatandaş oy verecek bence. Ama tabi Kaynarca'nın geri çekilmesi mahallede bir kırgınlığa neden oldu. Hasan Tuç'un bunları çözeceğini düşünüyorum' diye konuştu.
MÜLTECİ SORUNU
Mahallesinde mülteci ve okul sorunundan söz eden Ömer Şanlı: 'Çok fazla mülteci var mahallede. Ziya Gökalp İlkokulu'na geliyor onlar da. Çocuklarla aralarında uyum sorunu oluyor. Okulda eğitim sıkıntısı var. Biz buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Mahallede yaşayan insanların bir kısmı çocuklarını başka okullara gönderiyor artık.' Çevre yolu kenarında bulunan parkın bir an önce yenilenmesi gerektiğini anlatan Şanlı, 'Kamelyalar konularak hizmete açılması lazım. Ya Esentepe ya da Yeşiltepe'ye gidiyor insanlar park için. Halı saha eksiğimiz de var' dedi.
İSKÂNSIZ BİNALAR FAZLA
Sütlüce Mahallesinin yüzde 60'ı dönüşüme girmiş vaziyette. Bu dönüşümle birlikte birtakım sıkıntılar da beraberinde gelmiş. Vatandaşlar mahalledeki binaların çoğunun iskansız olduğunu anlattı. Elektriğin, suyun müteahhidin üzerinde olmasından kaynaklı komşularının imar barışına başvuramadığını anlatan mahalle sakinleri, iskan sorunundan kaynaklı mahallede kaçak insanların yaşadığını söyledi.
KANAL TEHLİKE SAÇIYOR
Su kanalından kaynaklı sıkıntı yaşadığını ifade eden Hayri Çelik, 'Bu köprü 60 yıldır burada neredeyse. Yıkılmak üzere. İçerde İÇEM okulu var. Çocuklar her gün bu köprüden geçiyor. 500'e yakın araç geçiyor bu köprüden her gün. Hala yeni bir köprü yapılmadı buraya. Her sene bir cenazemiz çıkıyor bu mahalleden. Pislik yuvasına döndü bu kanal. Kanalın kenarında güvenlik görevlilerinin kullanması için kabin şeklinde tuvalet yapılmış. Onun pisliği de kanala akıyor. Kanalın bir an önce temizlenmesi lazım' dedi.
METRUK BİNALAR KORKUTUYOR
Metruk binaların tehlike saçtığını anlatan Ömer Şanlı, 'Mahallemizin yüzde 60'ı dönüşüme girmiş durumda. İskansız evler çok. Ayrıca müteahhitlerin alarak boşaltılmasını istediği metruk binalarda ciddi sorunlar yaşanıyor. Gayrı resmi kullananlar var buraları. Madde bağımlılarının kullandığı binalar var. Yetkililer bunları yıkmalı. Mahallemizde bunlardan çok. Akşam saatlerinde daha da sıkıntılı' şeklinde konuştu.
DENEYİMLİ CAFE YAPILSIN
Çevre yolu kenarında bulunan parkın yenilenmesi gerektiğini belirten Osman Demirtaş, 'Eski trafo binası boşaltıldı. Yapılan bu boş bina ya yıkılmalı ya da deneyimli cafe olarak vatandaşlara sunulmalı. Hem böylece burada akşamları vakit geçiren alkol bağımlıları uzaklaşır. Vatandaş bu parktan yararlanamıyor. Esentepe'ye Yeşiltepe'ye gitmek zorunda kalıyor. Halı saha da istiyoruz çocuklarımız için' diye konuştu.

MAHALLENİN KÜNYESİ
Mahalle Adı: Sütlüce Mahallesi
Mahalle Nüfusu: 13600
Seçmen Sayısı: 8600
Sokak Sayısı: 97
Bina Sayısı: 3200
Muhtar: Mehmet Dipçin

HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim