Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, “Eskişehir’de bugüne kadar hükümetin ayrı, şehrimizin ayrı bir partiyle yönetilmesi çok kısır çekişmelere ve zaman kaybına neden oldu. Bundan sonra yerel yönetimlere talip olanlar esnafa sahip çıkmalı” dedi.

 

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, yerel seçimler öncesi esnafların yöneticilerden beklentileri hakkında konuştu. Şehrin sorunları için ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Birsen, yerel yönetimlerin esnaflara sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Birsen, “Öncelikle esnaflarımızın talepleri ve beklentileri dışında şehrimizin beklentileri çok yüksek. Dolayısıyla şehrimizin birikmiş sorunlarının çözümlenebilmesi için çok büyük efor sarf etmemiz gerekiyor. Eskişehir’de bugüne kadar hükümetin ayrı bir partide olması, şehrimizin ayrı bir partiyle yönetilmesi sebebiyle çok kısır çekişmeler yaşandı ve zaman kaybına neden oldu. Anlaşmazlıkları ortadan kaldırarak, şehrin birlikte yönetilmesini arzuluyoruz. Gerçekten çok önemli problemlerimizin ortak akılla çözüleceğine inanıyoruz. Artık dünyada değişik modellerle, yönetim modelleri karşımıza çıkıyor. Şehrin problemlerinde şehir milliyetçiliğinin öne çıkması çok önemli” şeklinde konuştu.

MÜŞTERİ KAYBETTİRİYOR

"Atatürkçü düşünceden vazgeçmeyeceğiz!" "Atatürkçü düşünceden vazgeçmeyeceğiz!"

 Şehir trafiğinin sıkışık olmasının esnafa müşteri kaybettirdiğini dile getiren Birsen, “Biz yıllardır bu şehrin çamurunu, tozunu her türlü meşakkatine katlanarak bu şehre katma değer üretmeye çalışıyoruz. Dışarıdan gelenlere daha çok rağbet edilerek, esnaflarımızın yok olmasına gönlümüz razı değil. Bize sahip çıkılmalı yerel yönetimler tarafından. Şehrin dinamikleri ve sahibi olan insanlara imkanlar tanınarak, ticaret kolaylaştırılsın. Bugünkü şartlarda esnaflarımız özellikle şehir merkezinde sıkıntılı günler geçiriyor. İşyerimizin önünde ne park alanı bulabiliyoruz ne malımızı indirebiliyoruz ne malımızı yükleyebiliyoruz. Bir sürü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Şehir içindeki trafiğin sıkışık olması bizlere müşteri kaybına sebep oluyor. Her noktaya açılan büyük AVM’ler yerel yönetimler tarafından önlenebilirdi. Her AVM’in Eskişehir trafiğini ne kadar sıkıştıracağı açıldığı günden hesaplanabilirdi. Hesapsız kitapsız yapılan işler yıllardır bizi olumsuz etkiliyor. Bu konuda yerel yönetimler esnaf ve sanatkarları koruyacak şekilde önlem alabilirdi. Esnafların ticari menfaatlerini göz önünde bulundurarak davranmalarını bekledik. Bugüne kadar yapılmadı ama bundan sonraki yerel yönetimlere talip olanların bu sözlerimizi dikkate alarak yardımcı olmalarını bekliyoruz” dedi.

ŞARTLAR EŞİT OLMALI

Esnafların son dönemdeki en büyük problemlerinin başında AVM ve büyük marketlerin artması olduğunu söyleyen Birsen, “Büyük AVM’lerin mantar gibi çoğalması, özellikle büyük marketlerin on binleri aşan şubeler esnafları olumsuz etkiliyor. Marketler artık sadece gıda değil her şeyi satar hale geldi. Esnafın en büyük sorunu şu anda perakende sektör yasasının çıkmayışıdır. Bunu her hükümet döneminde yeniledik. Ama ne yazık ki Meclis’ten geçmedi. Ticari şartların eşit hale getirilmesini bekliyoruz. Şu anda maalesef eşit değil. Marketlerde artık araba lastiği ve zincir dahi satılıyor artık. Bir an önce ticaretin kanunun yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: BERİVAN HALİS