Genellikle Eylül-Ekim aylarında başlayıp ilkbaharda sona erdiği için 'kış depresyonu' adını alan bu duygu durumunun farklı sebeplerden oluştuğunu aktaran Karaca, 'Depresyonun psikolojik, sosyolojik ve kişinin kendi iç nedenleri gibi sebepleri vardır. Bunların yanı sıra bir de mevsimsel depresyon var. Bu dönemde biyoritim bozuklukları olur ve kişi daha çok uyur. Yaşama karşı isteksizliği artar. Daha çok yeme ihtiyacı, daha çok tatlı yeme ve karbonhidrat alma ihtiyacı doğar. Bu dönemde kişi bununla beraber ağır bir depresyon yaşar. Kilo alır, hantallaşır, kendini enerjik hissetmez. Duygu durumu kaybolur. Depresyon hali, beyinde bulunan yolaklardaki madde eksikliklerinden kaynaklanıyor. Serotonin, melatonin ve prolaktin denilen maddelerin etkin olduğunu biliyoruz. Bunları hep mevsimsel etkiler tetikliyor' diye konuştu.

KIŞIN KADINLAR DAHA ÇOK DEPRESYONA GİRİYOR

Uzm. Psikiyatr Dr. Sıtkı Karaca, mevsimsel kış depresyonunun kadınlarda daha yüksek göründüğüne dikkat çekerek, bu dönemde neler yapılabileceği hakkında bilgi verdi. Kişilerin bu dönemden ilaç kullanmadan da kurtulabileceğini anlatan Karaca, şöyle devam etti:

'Bazen kişi ilaçsız da kendisini bu dönemde tedavi edebilir. Ama depresyonda çökkünlük, isteksizlik, keyif almama ve yaşamdan haz duymama belirtileri, kendini değersiz hissetme belirtileri 15 günden fazla sürüyorsa biz buna depresyon diyoruz.' (İHA)

Editör: TE Bilisim