Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekilleri 17 bin 2 lira olarak açıklanan 2024 asgari ücretini Gazeteci M. Anıl Aksoy’a değerlendirdi. Asgari ücretin neredeyse açlık sınırının altında kaldığını vurgulayan CHP’li vekiller, milyonlarca vatandaşın 2024 yılında da sefalete mahkum edildiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin 2024 yılı için net 17 bin 2 lira olarak belirlendiğini açıkladı. CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan, enflasyon ve hayat pahalılığına dikkat çekerek 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücretle insan onuruna yakışır bir yaşam sürmenin mümkün olmadığını belirtti. Yapılana artışın kısa süre içinde anlamını kaybedeceğini belirten CHP’li vekiller 2024 yılında asgari ücretlinin çok daha mağdur olacağının altını çizdi.

At üzerinde cirit atarak spor bayramı kutladılar At üzerinde cirit atarak spor bayramı kutladılar

GEÇİNMEK HAYAL OLDU

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye’de gerçek enflasyonun 3 haneli rakamları bulduğu bir dönemde 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücretin milyonlarca vatandaşı açlığa ve sefalete mahkum ettiğini belirterek, “Açıklanan bu rakam milyonların yaşadığı hayat pahalılığına, geçim derdine çözüm olmayacaktır. Kayıpları telafi etmeyecektir. 4 kişilik bir memur ailesinin Kasım ayı açlık sınırı 18 bin 178 lira. Açıklanan asgari ücret 17 bin lira! Zamlı maaş asgari ücretlinin cebine girmeden açlık sınırı altında kaldı. Kira, faturalar, ulaşım, mutfak masrafları düşünüldüğünde işçi, emekçi, emekli ve milyonlarca dar gelirli için geçinmek artık hayal olmuş, mucizeye dönüşmüştür. Milyonların bu ücretle yıl sonunu getirmesi, geçinmesi imkansızdır. Milyonlar açlığa, sefalete mahkum edilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak asgari ücret görüşmeleri sürecindeki önerilerimizden biri asgari ücrette bu yıl tek artış ısrarından vazgeçilmesiydi. Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir seviyeye getirilmeli ve tek artış ısrarından vazgeçilmelidir” dedi.

BİR AYDA ERİYECEK

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, bu hükümet döneminde asgari ücretin Türkiye’de genel geçer taban ücretten çıkıp milyonlarca vatandaşın ortalama maaşı haline getirildiğini söyledi. İlk yanlışlığın bu olduğunu belirten Arslan, “İkinci olarak, hükümet ve işveren işçi tarafı bu komisyonlar marifetiyle bir araya geliyorlar ama ortaya koydukları rakam bugün bile yetmeyen bir rakam. Yani Türk-İş’in kendi yapmış olduğu araştırmalarda bugün açlık sınırının 16 bin lira, yoksulluk sınırının 40 bin liraya çıktığı bir ekonomik düzlemde 2024 yılının, ki hükümet in kendi açıklaması artık bundan sonra artık yılda 1 kez asgari ücret belirlenecek dedi. Bugün yetmeyen, 2024 yılının bütünüyle geçecek olan bir ücretten söz ediyoruz. Dolayısıyla mevcut asgari ücretin insanlarımızın sorunlarını çözmesi, onları insan onuruna yaraşır bir yaşam biçimini sunması mümkün değil” dedi. 1 Ocak’tan itibaren yeniden değerleme oranında bütün vergilerde ve harçlarda artışlar gerçekleştirileceğinin altını çizen Arslan, “Bu yapılan artış bir ay içinde etkisini kaybedecek bir noktaya taşınacaktır” ifadelerini kullandı.

EN AZ 22 BİN TL OLMALIYDI

Hükümetin bütçe yaparken vatandaşı düşünmediğinin altını çizen Arslan, “2024 yılı için bütçeden sadece faize ayrılan pay 1 trilyon 254 milyar TL. Şimdi bunu 15 milyona böldüğünüz zaman, 15 milyon insanımızın mevcut maaşlarında 7 bin liralık bir artışa karşılık gelen tutar. Faize ayırıyorsun, savurganlığa devam ediyorsun, tasarrufa yönelmiyorsun, milyonlarca çalışan için bu ücreti reva görüyorsun. Bu sadece asgari ücrette de sınırlı kalmayacak. Emeklilerimizin hali zaten perişan. Onların da ocak ayında işçi emeklileri, memur emeklilerinin alacağı rakamlar da ortaya çıkacak. Dolayısıyla Türkiye’de 75 milyonluk bir toplumsal kesim ne yazık ki 2024’te açlığa, yokluğa ve sefalete mahkum edilecek konuma ne yazık ki getiriliyor” dedi. CHP olarak asgari ücretin 22 bin lira civarında olması gerektiğini ifade ettiklerini söyleyen Arslan, “22 bin açıklansa yeter mi? Türkiye’de bu özellikle son 2 yılda ortaya çıkan ekonomik bunalımda şu anda hangi ücreti konuşursanız konuşun, bir ay sonra bu ücretin anlamsızlığı ortaya çıkıyor. Hiç kimsenin mutlu olmadığı, tatmin olmadığı bir ekonomik düzen içerisinde vereceğiniz hangi rakam olursa olsun maalesef çok kısa bir sürede daha imzaladığınızın mürekkebi kurumadan yapılan artışlar ne yazık ki anlamsız hale geliyor. Çünkü hayat pahalılığı çok ciddi anlamda TÜİK’in açıkladığı rakamların çok çok üstünde. İnsanlarımız ne yazık ki mağdur edilmiş durumdalar” şeklinde konuştu.

HALKI ENFLASYONA EZDİRİYORLAR

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de asgari ücrete yılda 1 kez yapılacak zammın milyonlarca vatandaşı enflasyona ezdirmek anlamına geldiğini belirterek, “Çarşıda, markette, pazarda yüksek enflasyon varken, mutfaklar yangın yeriyken ve artan hayat pahalılığı ortamında asgari ücrete yılda sadece 1 kez artış yapmak on milyonlarca yurttaşımızı açlığa mahkûm etmektir. Şimdiden etiketler değiştirilmeye başlandı. Asgari ücretin özellikle yerel seçim sonrasında nasıl hızla eridiğini ise hep birlikte göreceğiz. Emeğin hakkını vermeyen iktidar, çalışanı da enflasyona ezdirdi” dedi. Asgari ücretli milyonlarca vatandaşın açlık ve sefalete mahkum edildiğinin altını çizen Süllü, “2023’te 578 dolar olan asgari ücret, 2024’te 462 dolar ederken ‘emekçiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nı inandırıcılık sorunu yaşamaktadır. Yoksul halka verilmesi gereken sosyal desteğin rant ve faize ayrılması, bütçenin nasıl sermayedarlara kaynak aktarmanın aracı haline geldiğini göstermektedir. Tercihlerini halktan yana kullanmayan siyasi iktidar ne yazık ki halkın tüm dengelerini bozmaktadır. Gider dağılımını adaletli sağlayamayan iktidar yönetiminde, vatandaşın da gelir-gider dengesi bir türlü tutmamaktadır. Yüksek enflasyon altında düşük yapılan zamlar cebine girmeden erimekte; hayatta dengede durmakta zorlanmaktadır. CHP olarak, hayat pahalılığından ve halktan kopuk emek sömürücüleri ile mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: M. ANIL AKSOY