2022 hasat sezonunun ilk mahsulü arpanın satış töreni, Eskişehir Ticaret Borsası'nda gerçekleştirildi. Satış törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu, Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan ve birçok üretici katıldı. 2022 yılının ilk mahsulünü Tepebaşı ilçesine bağlı Danişment Mahallesi'nden Hasan Ege Eskişehir Ticaret Borsası'na getirdi.

MODERN ÜRETİMİN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ

Açık artırma yöntemi ile satış törenine geçilmeden önce kısa bir konuşma yapan Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, 'Hasan Ege, ürettiği arpayı satılmak üzere borsamıza getirdi. Borsamıza hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. 2021 hasat sezonunda ilimizde yaklaşık 400 bin ton civarında buğday hasat edildi. Bunun 115 bin ton civarı borsamızda işlem gördü. 209 bin ton arpa, 70 bin ton civarında yağlı tohum, 235 bin ton mısır üretildi. Daha modern üretimin önünü açmaya çalışıyoruz. Artık çiftçilerimiz ürünlerini kalitesini bilerek pazara arz ediyorlar. Artık kalitesi düşük ürünle kalitesi yüksek ürün arasındaki fiyat makası iyice açıldı. En kaliteli ve en verimi yüksek hem verim anlamında hem kalite anlamında yüksek getiri sağlayarak yüksek gelir elde etme mantığı bölgemizdeki çiftçimize yerleşiyor. Üreticiler katma değeri yüksek ürünleri üretmeye başladılar' diye konuştu.

PLANLI TARIMA İHTİYAÇ VAR
Çiftçinin hakkının teslim edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kazım Kurt, 'Bugün 2022 yılının harman sezonunun ilk mahsulünü getiren Hasan Ege kardeşimizi kutluyorum. Tebrik ediyorum. Ama bu bahaneyle de Türkiye tarımıyla ilgili bir iki notu size aktarmak istiyorum. Öncelikle planlı bir tarıma ihtiyacımız olduğu kesin. İkincisi tarımsal girdilerde çok büyük fiyat artışlarıyla çiftçimizin baş edebilme şansı çok az. Ürünü yetiştiren çiftçimizin ürünün değerini alma şansı maalesef çok az. Ama burada en büyük iş, siz tüccarlarımıza düşüyor. Çiftçinin hakkını teslim etmeniz ve o doğrultuda bir piyasa oluşturmanız gerekir. Bugün yapmış olduğunuz ilk üreticiye teşvik keşke devletin tüm kurumları tarafından yapılıyor olabilse. Bugün Türkiye ne yazık ki mısıra doğru yönelmiş temel ihtiyaç maddemiz olan buğdayı yurt dışından, Ukrayna'dan, Rusya'dan, Fransa'dan daha yüksek paralarla getirir hale gelmiş olmamız Türkiye için bir kayıptır. Fransız köylüsüne, Rus köylüsüne ya da Ukrayna köylüsüne ya da aracılara verilecek para Türk köylüsüne aktarılacak bir sistem kurulmalı diye düşünüyorum' şeklinde konuştu.
MURAT DURAN SATIN ALDI
Yapılan konuşmaların ardından Hasan Ege'nin satış için getirdiği ilk mahsul olan arpa açık artırma şeklinde Murat Duran tarafından satın alındı. Duran, ilk mahsulün 1 tonunu 60 bin liradan satın aldı. Satış töreninin ardından davul zurna ile kutlama yapıldı ve dua edilerek kurban kesildi. MELTEM KARAKAŞ


Editör: TE Bilisim