Yüzlerce yıllık tarihi bir dokuya sahip olan mezarlar mahalleli tarafından ne kadar korunsa da, Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olduğu için dokunulamıyor.Definecilerin uğrak noktası haline gelen bölgede birçok yeri kazan şahıslar, yakın zaman içinde de 5 şehitlerin mezarlarının bulunduğu odayı kazarak buraya tünel açmış. Durumdan şikayetçi olan mahalle halkı, buranın restore edilmesini ve daha güvenli bir duruma getirilerek turizme açılmasını istiyor.

DÜZELTİLSİN
Uludere Mahallesi sakinlerinden Hasan Hüseyin Dereli, bu tarihi dokunun düzeltilmesini istediğini ifade ederek, 'Duyduğumuza göre, buranın yarısı Rum, yarısı Müslüman köyüymüş. Sultan Alparslan'ın bu kılavuzları gelirken, Müslüman tarafına geleceklerine Rum tarafına geçmişler. Orada kılavuzlar 1071 yılında şehit olmuşlar. Biz buranın düzeltilmesi, yapılmasını istiyoruz. Her gelen heyet bir dilekçe veriyor. Burası Kültür Bakanlığına ait olduğu için bir ilerleme olmadı. Buralar düzelsin istiyoruz, daha çok millet görsün, daha iyi olsun istiyoruz. Devamlı ziyarete gelenler var.Ancak görüyorsunuz göçüklük var, burayı artık Kültür Bakanlığı yaptıracak. Duvarları binası gösterişli olsa daha iyi olur' dedi.

TAHRİP EDİYORLAR
Definecilerin hem kazıp hem de bölgeyi tahrip ettiklerini anlatan mahalle sakini Mehmet Ali Babacan, şunları söyledi:'Buraya birkaç sefer girişim yapıldı, ama Vakıflar Genel Müdürlüğü dokundurmuyor denildi. Kendi yapsın ama kendi de yapamıyor veya yapmıyor. Birkaç kere girişimde bulunuldu ama olmadı. Şu etrafın toprağı alınacak, içerisi restore edilecek. Değeri gibi kıymet verilecek ama maalesef yok. İşte bu eski mezarlar hakkında bazı dedikodular çıkarılıyor. Bu hazineleri kendi aralarında anlatırken böyle abartıyorlar. İşte, 'O mezarlar, aslında mezar değil. Hazine gömülü' diye anlatıp, ona inandırıyorlar kendilerini ondan sonra mezarlara yürüyorlar. Maalesef hem kazıyorlar, hem de tahrip ediyorlar. Biz görürüz, göremeyiz gece-gündüz gelir. Hiçbir önlemimiz yok.' İHA
Editör: TE Bilisim