Eskişehirli servisçilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı Eskişehirli servisçilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrı

17 bin 2 liralık asgari ücretin 2024 yılı için yeterli olmadığını belirten Başaraner, “Şu anda 24 veya 25 bin TL olması lazım. 3 ay sonra seçim bittiği anda geçim başlayacak. Sürünmeye devam edeceğiz” dedi.

DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Suat Başaraner, asgari ücret ve emekli maaşlarını ES TV’ye değerlendirdi. Asgari ücretin Türkiye ekonomisinin temel noktalarından biri olduğunu ifade eden Başaraner, “17 milyon işçiyi, dolaylı olarak da 16 milyon emekliyi ilgilendiriyor. Büyün piyasayı değiştiren bir yapı. DİSK bunu zaten şöyle ifade etti: 1 eve 2 maaş giriyorsa yoksulluk sınırının yarısı asgari ücrettir. Yani şu anda 24 veya 25 bin TL olması lazım. Biz 25 sene çalıştık, prim ödedik, mal ve hizmet ürettik. Bu gençler bizim çocuklarımız, torunlarımız. Bu mücadeleyi önce onlar için veriyoruz. Bundan sonra ben trilyoner olsam ne olacak? Asgari ücret gerçekten Türkiye’nin kangrenidir, senelerdir böyle devam ediyor. Zaten bu kuruluşun kendisi antidemokratiktir. İktidar var 5 kişi, işveren var 5 kişi, sarımsı sendikalar var 5 kişi. Buradan ne çıkacak? 15-0 işçi mağlup çıkıyor. Şu andaki yapılan 17 bin lira aşağı yukarı milletin kafasına önceden yazılmış bir şey. Pek şikayet olacağını zannetmiyorum şu an için. 3 ay sonra seçim bittiği anda geçim başlayacak. Sürünmeye devam edeceğiz. Biz DİSK Emekli Sen olarak şunu savunuyoruz: 4 kişilik bir ailenin geçinmesi için gerekli olan maaş asgari ücrettir” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ADALETSİZLİK

Maaşlar arasındaki adaletsizliğe vurgu yapan Başaraner, “Emeklilerin taban ücreti 7 bin 500 lira. İşçilerin taban ücreti 11 bin 402, memurların taban ücreti 22 bin liraydı. Böyle bir adaletsizlik dünyanın hiçbir yerinde yok. 9 milyon emekli 7 bin 500 lira alıyor. Bununla nasıl geçiniyorlar bilmiyorum. Bunun dışında 4 milyon emekli çalışmak durumunda. Pandemide sokağa çıkma yasağı geldi, bir kez daha işsiz kaldılar. Bir zincirin halkaları gibi işçiler ve emekliler de birbirine bağlı. Bu konuşmakla olmuyor, yaşamak lazım. Asgari ücret alan arkadaşlarım nasıl geçiniyor merak ediyorum. Asıl önemli olan, bu ülkeyi yönetenlerin bunu düşünmesi gerekiyor. Birileri trilyonları götürürken işçi 17 bin lira alıyorsa bu çok düşündürücü” şeklinde konuştu.

İKTİDAR GİTMEDEN DEĞİŞMEZ

Emekli maaşının en az 25 bin lira olması gerektiğini söyleyen Başaraner, “Emeklilere ülkenin kamburu olarak, bütçenin karadeliği olarak bakılıyor. Emeklilere şaşı bakıyorlar ya da hiç bakmıyorlar.  Sadece emeklilere karşı ‘enflasyona ezdirmedik’ edebiyatı yapıyorlar. Şimdi seçim geliyor. Biz oylarımızı adam gibi kullanmadığımız sürece tepemizden inmezler. Bu iktidar gitmeden hiçbir şey değişmez” açıklamasını yaptı.

Kaynak: BERİVAN HALİS