Kurşunlu Külliyesi'nde yapılan açılış törenine Vali Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Fevzi Kaleli, Uluslararası Ahşap Kültür Vakfı Başkanı Howerd Rosen, Ormancılık Araştırma Organizasyonları Uluslararası Birliği adına Andrew Wong Phil ve diğer ilgililer katıldı.

'AĞAÇLARA KIYMAYALIM'

Etkinliğin ilk olarak açılış konuşmasını yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ağaca, doğaya ve çevreye duyarlı tüm insanlarla birlikte dikkat çekmek istediklerini belirterek, 'Ağaç güzeldir. Dokunmayın, kesmeyin, parçalamayın. Ağacın en kötüsü bile şahane sanat eserlerine dönüşebilir. O nedenle ağaçlara kıymayalım. Hava, gürültü, su ve toprak kirliliğini ortadan kaldırarak, kentin doğasını korumak, kenti doğal yaşamla buluşturup kent bitki ve hayvanlarına azami özen göstererek sürdürülebilir bir yaşam oluşturmak temel amacımızdır' dedi.

'ESKİŞEHİR'İN EV SAHİPLİĞİ ÖNEMLİ'

Daha sonra konuşan Vali Güngör Azim Tuna ise, Dünya Ağaç Günü'nün 3'üncüsünün ülkemizde kutlanmasından ve bunun Eskişehir'de oluyor olmasından gururlandıklarını kaydetti. Tuna, 'Medeniyetin başlangıcında olduğu gibi bizim medeniyetimizde de ağacın ve taşın özel bir yeri vardır. İnsanın doğasına en uygun olana işaret eden ağacın önemine vurgu yapan bu etkinliğe Eskişehir'in ev sahipliği yapması önemli ve anlamlıdır' diye konuştu.

'ESKİŞEHİR AĞAÇ SANATLARI MÜZESİNE SAHİP OLACAK'

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise ağacın insanoğlunun adeta en büyük arkadaşı olduğunu belirterek, bu unsurun günlük yaşantının her yerinde bulunduğunu kaydetti. İnsanlığın ağaca pek çok borcunun olduğunu vurgulayan Büyükerşen, 'Odunpazarı Belediyesi ev sahipliğinde böyle bir etkinliğin yapılması mutluluk verici. Burada her yıl ağaç sanatları festivali yapılabilir. Eskişehir, ağaç sanatları müzesine sahip olacak, mevcut müzelerimize bir yenisi eklenecek' ifadesini kullandı.

BİRBİRİNDEN RENKLİ GÖSTERİLER

Açılışta ayrıca Türkiye'den ve farklı ülkelerden gelen sanatçıların yaptığı gösteriler renkli görüntüler oluşturdu.

Odunpazarı Kültür Müdürlüğü müzik topluluğundan İbrahim Eke ve Tayfun Duman'ın Zeybek gösterisi seyircileri kendisine hayran bıraktı. Diğer yandan 'Ağaç Sevgisine' dikkat çeken anaokulunda öğrenim gören öğrenciler- tarafından hazırlanan oyun ise gelen seyircileri güldürmeyi başardı. Odunpazarı Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Seyirlik Kıskanç' isimli oyuna seyirciler de eşlik etti. Diğer yandan Ekvator, Meksika, Amerika, Afrika ve Kanada'dan gelen sanatçılar tarafından yapılan müzikli gösterilere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdiler.(İHA)

Editör: TE Bilisim