Törene Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Vali Özdemir Çakacak, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak, TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akşit, belediye başkanları başta olmak üzere, TEI çalışanları katıldı.
SÖZÜMÜZÜ TUTTUK
Törende konuşan TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akşit, 'Bugün törenini yapacağımız motorlar tamamen Türk mühendislerinin, tasarım, bilgi, beceri, mühendislik kabiliyetiyle tasarlanmış, geliştirilmiş, üretim mühendislerimizin kabiliyetiyle üretimi planlanmış, çalışanların kabiliyetleri ile Türkiye tarihinde ilk defa seri imalatı tamamlanmış milli havacılık motorlarımızın teslim törenini yapıyoruz' dedi. Üretim sürecinin tarihçesini aktaran Akşit, 'Bu motorumuzun geliştirilmesinde ve imalatında yüzde 90'ın üzerinde yan sanayi kullanımı yaptık. Bu rakam çok büyük' ifadelerini kullandı. Teslim edilecek motorlardan 2019 yılı içerisinde 13 tane üretmeye söz verdiklerini belirten Akşit, 'Sözümüzü de tuttuk. İlk seri imalat motoru da hemen yıl bitmeden teslim ettik ki, onlarda entegrasyonu ve diğer testlere devam etsinler. Akıncı'nın bir ikinci versiyonu gelecek inşallah. Orada da bu motorlarımızın yüksek beygirli versiyonu, Akıncı'nın yeni versiyonu ile gök yüzüyle buluşacak' dedi.
KİLOMETRE TAŞI
Vali Özdemir Çakacak ise, 'Türkiye'nin havacılık motorları alanındaki lider firması TEI, nitelikli yöneticileri çalışanları, birlikte çalıştığı yan kuruluşları ile ilimizin, ülkemizin yüz akı kuruluşlarından bir tanesidir. Birbiri ardında başarılı projelere imza atarak, ülke insanımızı, milletimizi gururlandırmaktadır. Havacılık sanayisinde uluslararası düzeyde üretici ve dünya çapında bir tasarım merkezi konumundadır. Her geçen gün de bu konumunu bir adım ileri götürmektedir. Türkiye teknolojiyi kullanan bir ülke olmaktan, teknoloji üreten bir ülke olma yolunda emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Bugün bu teslimatı da bu yolculuğun önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriyoruz' diye konuştu.
KOŞMAMIZ GEREK
Savunma sanayiinin belli alanlarda bir noktaya geldiğini söyleyen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 'Özellikle platform üretiminde artık dünyanın söz sahibi ülkelerinden biri olmaya doğru yol alıyoruz. Ancak bir süredir ısrarla her fırsatta alt bileşenler ve alt ileri teknolojilerine dair yürümenin yetmediği ve koşmamız gerektiğini vurguluyoruz. Evet, tebrik ediyoruz. Yürüyüşünüz başarılı, çok güzel dünyaya örnek teşkil edilecek bir yürüyüş, ancak içinde bulunduğumuz ortama ve ihtiyaçlarımıza baktığımızda koşmamız gerektiğini, günün 24 saat olduğunu unutmayalım. Motor çalışmalarımızda Türkiye'nin köklü kurumu olan ve öncüsü olan TEI'nin ve TUSAŞ şirketimiz bizim için gurur kaynağı. Tabii seri üretime geçmek çok önemli bir kavram' dedi.
YENİ MOTOR MÜJDESİ
Üretimden çıkıp ürünün sahaya verilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Demir, 'PD170'in Akıncı'larda kullanılacağını belirtmek isterim. Genel müdürlerim bu arada buradaki PD170'lerin birkaç tanesini alıp akıncıya göndereceğiz. Milli uçağımıza milli motor. Ülkemiz motor çalışmalarının kalbi olan TEI'nin üzerinde çalıştığı bir diğer projemiz olan TS1400 turbo şaft motorumuzun ilk resmi testleri başarı ile geçtiğinin müjdesini veriyoruz. Burada da bu müjdeyi hep beraber bunu kutlamak istiyoruz. TUSAŞ'ın ürettiği T70 Genel Maksat Helikopterimize TEI'nin imal ettiği ilk iki motor takılarak 25 Aralık 2019 tarihinde başarı ile çalıştırıldı. 2020 yılı içerisinde 25 adet daha motor teslim edilecek. Toplamda bilindiği üzere 236 adet T70 motoru üretilecek' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim