Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Eylül ayı son toplantısı dün Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen Başkanlığında gerçekleşti. 11 maddenin görüşüldüğü toplantıda Frigya Kültürel Mirasını Koruma Birliğine üye olunması ve üye seçimi gündeme geldi. Üye olunmasının kabul edildiği maddenin üye seçiminde tartışmalar yaşandı. AKP'nin Ahmet Yapıcı, Hasan Kalın'ı asil, Adem Çakır ve Hamdi Kara'yı yedek üye olarak önermesi CHP'lilerin ve Büyükerşen'in tepkisine neden oldu. Başta Büyükerşen ve CHP'li meclis üyeleri, birliğe verilecek üyelerden birinin Han Belediye Başkanı olmasını istedi.

HAN BELEDİYE BAŞKANI DOĞAL VE ASİL TEMSİLCİ OLMALIDIR

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı'nın da isminin olması gerektiğini söyledi. Kurt, 'FRİGKÜM Eskişehir Afyon ve Kütahya'yı kapsayan bir oluşum. Eskişehir'de tarihi eserlerin bulunduğu Han ilçesi büyük önem arz ediyor. Burada temsilci olacaksa Han Belediye Başkanı olması gerekir. Ama Han Yazılıkaya nedeniyle merkezin tam ortasında bir ilçe. Arkadaşlar bir uzlaşma harekete gösterirse Han Belediye Başkanı asil bir temsilcisi olması kadar doğal bir şey yoktur. Bunu teklif ettiğimiz zaman AKP temsilcileri kabul etmediler. Bize iki asil bizden iki yedek sizden olsun dediler. Biz bunu kabul etmedik. Biz Han belediye nereden olursa olsun Han ve Seyitgazi Belediye başkanının asil olsun istedik' dedi.

ESKİŞEHİR'İN GELECEĞİ İÇİN YANLIŞTIR

AKP'li Ahmet Yapıcı, 'Han ve Seyitgazi iç içe. Biz Hasan Kalın olsun dedik. İki kişi önerdik. Biz yedek üyeler de CHP'den olsun istedik' demesi üzerine Büyükerşen, 'Kalın'a itiraz etmiyoruz. Birlikte temsil edilmemesi her türlü mantığın dışında iyi niyete dayalı değil. Yazılıkaya orada, krallıklar o bölgede. Bir asil sizden olsun tamam ama neden Han Belediye Başkanının alınmadığı mantığa sığmıyor. Horoz yarışı mı yapıyorsunuz? Siyasi yarış mı? Han bu işin merkezi. Sokak çocuklarının yarışına benzeyecekse bu belediyeden iş çıkmaz. Seni zaten gösterdik, sen önerdin bunu. Bir meclis üyesi bir belediye başkanı olsa, kardeş kardeş fikir birliği olsa fena mı olur? Afyon da böyle yapmıyor, Kütahya da böyle yapmıyor ama bu Eskişehir'e has bambaşka bir zihniyet olarak karşıma çıkıyor, üzülüyorum. Eğer değiştirmeyecekseniz başkan olarak bu durumu ben de bu kararı veto etmek zorunda kalacağım. Gelin anlaşın bir ondan bir bundan olsun. Yedeklerin hepsi de sizin gruptan olsun illa çoğunluk istiyorsanız. Eskişehir'in geleceği için yanlıştır bu yüzden veto edeceğim' diye konuştu. AKP'lilerin üye isimlerini değiştirmemesi üzerine Başkan Büyükerşen kararı veto edeceğini söyledi. (Tuğçe Mertler)

Editör: TE Bilisim