Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, ES TV’de canlı yayınlanan “Soruyoruz” programında bu kez ekonominin en kırılgan başlıklarını masaya yatırdı. Uzak Doğu ile maliyet bazlı rekabetin fiilen sona erdiğini söyleyen Güler, özellikle beyaz eşya ve sanayiye bağlı firmalar için riskin büyüdüğünü vurguladı. Küçülme sürecinin ilk olarak istihdamdan başladığını ifade eden Güler, konkordato uygulamalarına ilişkin de dikkat çeken uyarılarda bulundu.

YARIŞMA ŞANSIMIZ KALMADI

Güler, Uzak Doğu birim maliyetleriyle yarışma şanslarının kalmadığını aktararak, “Orada ihracatçıya destekler var. Ekstra teşvikler de veriyor şu an Çin hükümeti size. Ekonomik yapı çok güçlü olduğu için de şu anda bunu yönetebiliyor. Nereye kadar gider bilmem ama şu an itibarıyla Eskişehir’de beyaz eşyaya iş yapan firmaların birçoğunun bundan sonraki süreçte çok zorlanacağını düşünüyorum. Ben de iş yapıyorum ama maliyetlerimi kurtarmıyor şu an. Bu durumda, ilk yapacağınız iş öncelikle küçülmede elemandan başlarsınız, genel giderlerinizi kısma noktasında. Kural böyle çalışır. Eskişehir sırf sanayiden beslenmiyor, tarımdan beslenmiyor. Küçük esnafın durumuna bakıldığı zaman da fevkalade değil. Hizmet sektörü biraz şu an hareketli gibi gözüküyor. Onun dışında birçok sektörde şu an o rahatlığı görmüyorum. Kimle konuşsam şu anda ilk önce 2026 yılının da 2025 yılından farklı olmayacağını söylüyorlar” diye konuştu.

Eskişehir'in yeşil cenneti: Mihalgazi...
Eskişehir'in yeşil cenneti: Mihalgazi...
İçeriği Görüntüle

DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR

“2025 yılı içerisinde ortalama 18 firma Eskişehir’de konkordato almış. Geçmişten geleni toplayın; bir yıl içinde yüzde 60'ı” diyen Güler, “Firmaların ekonomik yapısı bozulabilir, firmaların ekonomik yapısında sıkıntı olabilir ama karar vericilerin daha dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Kötü niyetliler de var bunların arasında. Mesela Bilecik’te bir firma konkordato aldı, toparladı, piyasa borcunu ödedi, bankalarla uzlaşmaya gitti ve çalışmaya başladı. Buna o fırsat tanınacak. Ama artık firma içini boşaltmış, içinde bir şey kalmamışsa buna da konkordato verirseniz bunun bir daha geri dönme şansı yok. Şimdi böyle firmalar da var bunların içerisinde. Konkordato aldığı zaman işte belki 5 yıla kadar borçlarını öteleme şansı doğuyor eğer ödeme niyetindeyse” dedi.

EKONOMİK DURUMLA ALAKALI

Başkan Güler, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü’nün protestolu senet tutarında bir yılda yüzde 900 oranında artış olduğu yönündeki cümlelerini değerlendirerek, “Konkordato meselesi aslında bunun bir devamı. Şimdi o firmaların hepsi çek kullanıyor. Çekleri sana, bana, ona veriyor; ödenmiyor. İşte aslında son dönemde alınan konkordato sayısı da burada aslında bunu etkileyen unsurların başında geliyor işin açığı. Bu şunu gösteriyor: ekonomik olarak şu an itibariyle birçok firmanın zora girdiğini, ödeme zorluğu içerisinde olduğunu gösteren bir şey. Bu da işte mevcut ekonomik durumla alakalı bir durum. O yüzden öncelikle yani ekonominin daha reel seviyeye geldiği sürece bu sayıları görmeyeceğiz, duymayacağız. Ama şu anda o gergin ortamda, bankaya gitse yüzde 40’la borçlanacağına o vatandaş ne yapıyor? İşte bankaya borcu borçtan saymıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ