TOKİ hak sahiplerine verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen Türkoğlu, “Devlet müteahhit gibi kar amacıyla iş yapmaz. Lütfen yılmayın. Haklarınızdan ve hayallerinizden vazgeçmeyin” diyerek konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Vadişehir’de TOKİ mağdurlarıyla bir araya geldi. Türkoğlu’na İYİ Parti İl Başkanı Serdar Ulucan, Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Aydın ve Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Emine Edizgil de eşlik etti. 2019 yılının aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan TOKİ’lerle ilgili olarak hak sahiplerine verilen sözlerin tutulmadığını belirten Türkoğlu, Türkiye’nin birçok yerinde mağduriyetler yaşandığını söyledi. TOKİ’ye girmeden önce bahsedilen ödeme planının bambaşka bir şekilde uygulandığını vurgulayan Türkoğlu, ortada büyük bir sorun olduğunu ifade etti.

SOSYAL KONUT MANTIĞINA AYKIRI

Projenin ‘dar ve sabit gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi’ için sağlanan bir avantaj olarak duyurulduğunu hatırlatan Türkoğlu, “Türkiye genelinde sosyal konut çalışmaları içerisinde dar ve sabit gelirli vatandaşlarımız ev sahibi olsun, sıcak bir yuvaya başlarını soksun diye 100 bin konut açıklaması yapıldı. Türkiye’nin her yerinde TOKİ’yle alakalı kuralar çekildi ve 2019’da dendi ki; ‘2 yıl içerisinde bu evlere başınızı sokacaksınız. Belirlenen bedelin yüzde 10’unun ev tesliminde vereceksiniz, taksitleri de 890 lira civarında başlayacak en fazla bin 100 lira civarında taksitlerle, o zamanın şartlarıyla ev sahibi olacaksınız’. O zamanın şartlarıyla bu taksitler asgari ücretin yüzde 30’u civarındaydı. Zaten sosyal konutun mantığı budur. Devlet müteahhit gibi kar amacıyla iş yapmaz” ifadelerini kullandı.

SÜREÇ BAŞLADI, HER ŞEY DEĞİŞTİ

Ülke genelinden örneklerle durumu açıklayan Türkoğlu, sürecin başlamasıyla beraber yüklenici firmanın da değiştiğini kaydetti. Bu değişimin ardından hak sahiplerinin Ziraat Bankası’na davet edildiğini ifade eden Türkoğlu, “Diyorlar ki; ‘2+1 için 150 bin lira, 3+1 için 180 bin lira verin’. Niye? ‘Maliyetler arttı.’ Böyle bir şey olabilir mi? Bir anlaşmayla işe başladık. Taksitler de şöyle olacak; 894 lira ile bin 100 lira arasında zannediyordunuz… 2+1’ler için 5 bin 806 lira, 3+1’ler için 8 bin lira civarında. Asgari ücret 11 bin lira, emekli maaşı 7 bin 500 lira… Ne yazık ki sapır sapır hak sahipleri dökülmeye başladı” şeklinde konuştu.

DEVLET ‘BU İŞTEN CAYDIM’ DİYOR

Vatandaşların imkânsızlık nedeniyle TOKİ’ye başvurduğunu vurgulayan Türkoğlu, “İşin aslı şudur; ‘sarhoştum aydım, ben bu işten caydım’ diyor devlet. Devlet böyle bir şey söyleyemez. Yapılacak da şudur; başında insanlara vaat ettiğiniz şartlar neyse hak sahiplerine bunu vereceksiniz. Onlarla anlaşacaksınız ve vaat ettiğiniz zaman diliminde bunu bitireceksiniz. TOKİ’nin kar ettiği zaten başka projeleri var. Her işte kâr etti, buradan da mı kâr edecek? O nedenle biz TBMM’de siyasi parti ayrımı yapmaksızın, parti rozeti takmaksızın burada hak sahibi olan, mağdur olan, hayalleri ve ümitleri bir anda çöpe dönen vatandaşların sonuna kadar arkasındayız. En üst perdeden bunun takibini yapacağız” ifadelerini kullandı.

ANKARA’DA HAKKINIZI ARAYACAĞIZ

Mağduriyetin sadece Eskişehir’de değil 40 il ve neredeyse 100’e yakın noktada yaşandığını söyleyen Türkoğlu, “Burada mağdurların oluşturduğu platformalar var. Gerekiyorsa bu platformlarla Ankara’da TOKİ Genel Başkanlığı’nın önünde bu haklarına aranması lazım. Biz de üzerimize düşen neyse bunu yapacağız. Bakanlığa vermiş olduğumuz 2 soru önergesi var. Önümüzdeki hafta da topyekûn yeni bir araştırma önergesi daha vererek bu işin takipçisi olacağız. Lütfen yılmayın. Haklarınızdan vazgeçmeyin. Hayallerinizden vazgeçmeyin. Altı üstü 2+1 bir TOKİ ev sahibi olacağız. KDV oranlarını yüzde 1 diye söylemişlerdi. Muhtemelen en az yüzde 10’a çıkaracaklar. Bu da ayrı bir garabet... Kabul etmeyeceksiniz. Hep birlikte mücadele etmek gerekiyorsa, TOKİ’nin önüne gidip günlerce oturmak gerekiyorsa biz buna varız” şeklinde konuştu.

RÖPORTAJLAR

BU İNSANLAR NASIL ÖDEYECEK?

TOKİ mağduru vatandaşlardan Enver Karagöz, sabit ödemeye dönülmesi gerektiğini söyleyerek, “7 bin 139 lira taksit var. Bunun elektriği var, doğalgazı var. Bu insanlar ne yiyecek, ne ödeyecek? Çok mağdur durumdalar. Sabit ödemeye dönülmesi gerekir” dedi.

ENFLASYON YÜZDE 1000 Mİ ARTTI?

4. etapta hak sahibi olduğunu belirten Neslihan Araz, “4 yıl önce bütün şartlar daha farklıydı. Maliyetlerin arttığının farkındayız ama bizim gibi dar gelirlilerin bunu karşılaması mümkün değil. En çok belimizi büken konulardan biri de KDV’si yüzde 1 olması gerekirken yüzde 10’a çıkarılması. Şu an kendi dairem için 168 bin lira peşinat ödemem gerekiyor ama birkaç ay sonra da anahtar tesliminde benden bir o kadar da KDV isteniyor. Bizim gibi dar ve orta gelirli insanların bunu karşılaması mümkün değil. Biz sadece bize verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz. Eskişehir’de çok sıkıntı çektik ve bunun faturasını bize ödetmesinler. Bizim gerçekten 4 yılda enflasyonumuz yüzde 1000 mi arttı yoksa yüzde 1000 sadece bize mi yansıtıldı” diye sordu.

Eskişehir'de tarihi bina endişe veriyor Eskişehir'de tarihi bina endişe veriyor

HÜKÜMETE SORMAK LAZIM

Emekli hak sahibi Selahattin Ülker ise, “TOKİ’den biz de mağdur olduk. 2019 yılında 4 bin lira maaş alırken 800 küsur lira sabit ödememiz vardı. Şu anda maaş 7 bin 500 lira, 2+1 evlerin taksiti 7 bin lira. Bunu emekli olanlar nasıl karşılayacak? Hükümete sormak lazım... Artı KDV de var. Bu kadar paramız olsaydı zaten 5 sene TOKİ’yi beklemez ev sahibi olurduk. Derdimize bir çare bulunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: M. ANIL AKSOY