Eskişehirli iş insanına şeref belgesi Eskişehirli iş insanına şeref belgesi

Eskişehir’de odalara bağlı kuruluşlarda yapılan zamları değerlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü "Odalar tarafından yapılan, enflasyon oranlarını aşan yüksek zamlar ölçüyü kaçırmaktadır" dedi.

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gültekin Güllü son zamanlarda Ticaret Odaları ile Esnaf ve Sanatkârlar Odalarına bağlı odaların yaptığı zamları değerlendirdi.

Güllü yapılan zamlarda ölçünün kaçırıldığını söyleyerek, “Son zamanlarda derneğimize, özellikle Ticaret Odaları, Esnaf ve Sanatkar Odalarına bağlı belirli meslek odaları tarafından yapılan yüksek zamlarla ilgili çok sayıda şikayet gelmektedir.5174 sayılı Kanununa tabi ticaret odaları tarafından ve 5362 sayılı Kanunu'na tabi esnaf ve sanatkar odaları tarafından, kendi üyeleri için belirlenmiş tarifelere konu olan, mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, yönetmelikle belirlenmektedir. Her ilde belirlenen fiyat tarifeleri birbirinden bağımsızdır. Tarife tespit esaslarına göre; Odalar tarafından hazırlanan fiyat tarifeleri, birlik yönetim kurulu onayı ile yürürlüğe girmektedir. Onaylanan fiyat tarifesi belediye, valilik ve ilgili odaya en geç 7 gün içerisinde bildirilir ve tebliğ tarihinde yürürlüğe girer. Yüksek zamlı fiyat tarifeleri, tüketicileri mağdur ettiği gibi, fiyat tarifesini uygulayan esnaf ve tacirleri de maalesef mağdur etmekte, merdiven altı iş yapanların sayısını ve onların iş hacmini de artırmaktadır. Böylece esnaf ve tacirler haksız rekabetle karşı karşıya kalmaktadır” dedi.

Muhabir: Şener Çetin