İl Müdürlüğü bünyesindeki gıda kontrol ekipleri, gıda üreten ve satan işyerlerinden yem üreten ve satan işletmelere, ayrıca ithalat ve ihracata yönelik tüm işyerlerinde resmi kontroller gerçekleştiriyor.
Risk Esaslı Denetim ve Kontroller
Satış ve toplu tüketim işyerlerinde karekod uygulamasının zorunlu hale gelmesiyle denetimler de yoğunlaştı. Üretimden tüketiciye kadar tüm süreçlerde yapılan denetimler; risk esaslı denetim, işletme onay ve kayıtlarının kontrolü, şüphe ve şikâyetlerin takibi, izleme ve izlenebilirlik uygulamaları ile gözetim ve denetim faaliyetlerini kapsıyor.
Denetim Kapsamı
İl Müdürlüğü ekipleri, yapılan denetimlerde özellikle:
Genel ve özel hijyen kurallarına uyum,
Kayıt yükümlülükleri ve faaliyet kapsamı,
Kullanılan hammadde ve gıda ile temas eden maddeler,
İşletmede çalışan personelin eğitim uygunluğu,
5996 sayılı Kanun’a göre gerekli personel çalıştırılması,
gibi konuları titizlikle kontrol ediyor. Olumsuzluk tespit edilen işletmelere mevzuat çerçevesinde yasal işlemler uygulanıyor.
Yılbaşından Bu Yana Denetim Rakamları
Bu yılbaşından itibaren gıda kontrol ekipleri 6.730 denetim gerçekleştirdi. Denetimler sırasında toplam 432 numune alındı ve mevzuata aykırı hareket eden işletmelere 19.200.177 TL idari para cezası uygulandı.