Türkiye genelinde yaşanan olumsuz iklim koşulları, bitkisel ürünleri de vurdu. Özellikle ıhlamurun çiçeklenme döneminde meydana gelen don olayları ve ardından gelen yoğun yağışlar, ürün miktarında ciddi kayıplara yol açtı. Bu durum, ıhlamur başta olmak üzere birçok şifalı bitkinin fiyatına doğrudan yansıdı.

“Enflasyon değil, iklim vurdu”

Eskişehir’de uzun yıllardır aktar esnaflığı yapan Metin Ağılönü, fiyat artışlarının temel nedeninin iklim kaynaklı olduğunu vurguladı. Ağılönü, “Geçen yıl 2 bin lira olan çiçek ıhlamur, bu yıl 4 bin ila 4 bin 500 lira seviyesine çıktı. Yapraklı ve çiçekli karışık ıhlamur da bin liradan bin 600 liraya yükseldi. Don ve aşırı yağışlar sadece ıhlamuru değil, badem, kayısı ve kiraz gibi ürünleri de olumsuz etkiledi” dedi.

Eskişehir’de çarşı esnafı sokak hayvanlarını unutmadı
Eskişehir’de çarşı esnafı sokak hayvanlarını unutmadı
İçeriği Görüntüle

“İkisinin de kan temizleyici özelliği var”

Bazı bitkisel ürünlerin özellikle kronik rahatsızlığı olanlar tarafından tercih edildiğini belirten Ağılönü, “Badem ve kayısı çekirdeklerini genellikle şeker rahatsızlığı olanlara öneriyoruz. ‘İkisinin de çok güzel kan temizleyici özelliği var’, kandaki mikropları kırmaya yardımcı oluyor. Bu ürünleri kanser hastaları için de tavsiye ediyoruz. Özellikle acı çekirdeklerin daha faydalı olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Sağlık söz konusu olunca fiyata bakılmıyor”

Yüksek fiyatlara rağmen satışların tamamen durmadığını dile getiren Ağılönü, vatandaşın artık daha temkinli alışveriş yaptığını söyledi. Ağılönü, “İnsanlar fiyatlara şaşırıyor ama sağlık sorunları olduğu için yine de alıyor. Eskiden iki paket alınırken şimdi bir pakete düşülüyor. ‘Evde dursun’ anlayışı azaldı, herkes ihtiyacı kadar alıyor. Ancak sonuçta sağlık ön planda olduğu için alışverişten vazgeçilmiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA