Eskişehir’de Tüm Emeklilerin Sendikası başlattığı imza kampanyası ile insanca yaşayacak ücret taleplerini gündemde tutmaya çalışıyor. En düşük emekli maaşının 25 bin lira olmasını talep eden Emeklilerin Sendikası, 10 Aralık Pazar günü Ankara’da yapacakları miting ile hükümete seslerini duyurmaya çalışacak.
Artan hayat pahalılığı ve yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerin başında yer alan ve 7 bin 500 TL ile ay sonunu getirmeye çalışan emekliler, insanca yaşayacak ücret istiyor.
 

İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR
Eskişehir'de Tüm Emeklilerin Sendikası üyeleri, Hamamyolu Caddesi üzerinde en düşük emekli maaşının 25 bin TL olması talebi ile başlattığı imza kampanyası devam ediyor. İnsanca yaşayacak ücret talep eden emekliler, taleplerini içeren 10 bin bildiri dağıttı. TBMM’ye gönderilmek üzere imza kampanyası da başlatan Eskişehir Şubesi üyeleri, kampanya çerçevesinde 8 binin üzerinde imza topladı. İmza kampanyasının devam ettiğini ifade eden Şube Başkanı Nalan Karagöz, emeklilere verilen en düşük maaşın 25 bin lira olması gerektiğini söyledi.

ANKARA MİTİNGİNE HAZIRLANIYORLAR
Emeklilerin Sendikası, Emekliler Dayanışma Sendikası ve Tüm Emeklilerin Sendikası üyeleri, ‘insan onuruna yarışır bir ücret talebi ile 10 Aralık Pazar günü Ankara Anıtpark’ta ‘Büyük Emekli Mitingi’ yapacak. Şube Başkanı Nalan Karagöz, Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) en son yıllık enflasyon oranını yüzde 126.18 olarak açıkladığını belirterek, “BES-AR araştırma verilerine göre Eylül ayı açlık sınırı 16 bin 358 TL, yoksulluk sınırı 49 bin 215 TL olarak açıklandı. Bir kişinin aylık geçinebilme maliyeti 22 bin 124 TL. Bu koşullarda emeklilerin aylık 7 bin 500 TL ile yaşamını sürdürebilmesi mümkün müdür? Engelli, dul ve yetimler ise içler acısı durumdalar. Sarayın AKP iktidarının vurdumduymazlığı ve uyguladığı ekonomik programı bizleri sefalete sürüklemeye devam ediyor. Emekliler olarak insanca yaşama hakkımız var. Bizlere dayatılan sefaleti kabul etmiyoruz. Buradan 16 milyon emekli ve eşleri, çocuklarımız, dul, yetim, engelliler yaklaşık 40 milyon seçmen olarak siyasi iktidarı uyarıyoruz: Bizleri ve taleplerimizi yok sayarsanız, sandıkta bunun hesabını mutlaka soracağız. Bir uyarımızda 16 milyon emeklilere: Taleplerimiz ve haklarımız için bir araya gelip örgütlenirsek, hiçbir siyasi parti ve iktidar bizleri görmemezlikten gelemez ve de yok sayamaz” şeklinde konuştu.
 

"İşsizlik 25 milyona dayanacak!" "İşsizlik 25 milyona dayanacak!"

TALEPLERİNİ SIRALADI
Bu pahalılıkla yaşanmayacağını ve bu maaşlarla geçinmenin mümkün olmadığını vurgulayan Nalan Karagöz, taleplerini şöyle sıraladı: “Emekli maaşları insanca yaşanacak düzeye çekilmelidir. Bunun için gerekli artış yapılarak, memurlara verilen 8077 liralık artış emeklilere de verilmelidir. Emekli, dul, yetim ve engellilerin en düşük aylık maaşı hemen 25 bin TL olmalıdır. Yılbaşından itibaren de yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması için yasal düzenleme yapılmalıdır. Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi ayrım yapılmaksızın herkese verilmelidir. Yüzdelik artışlar değil, insan onuruna yaraşır herkesi kapsayan adaletli maaş düzenlemesi yapılmalıdır. Ülkemizde emekliler, yetim, dul ve engelliler insanca yaşayacak aylık maaş almadıkları sürece, adaletli gelir dağılımı da yok demektir. Sendika kurmamızın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Anayasanın 51 ve 53. maddesinde gerekli değişiklikler yapılarak herkesin sendika kurabileceğine hükmedilmelidir. Her emekliye yılda 4 defa olmak üzere, asgari ücret kadar ek ödeme yapılmalıdır. Sağlıkta katkı payları kaldırılmalıdır. Şehir içi toplu taşımada emeklilere, dul ve yetimlere ulaşım ücretsiz olmalıdır. 2024 bütçesi emeklilerin talepleri dikkate alınarak yapılmalıdır.”

Kaynak: ALİ NAKİ ERDOĞAN