Zam talebini değerlendiren Eskişehirliler, şoför esnafının artan giderler karşısında haklı olduğunu belirtirken, yüksek ulaşım maliyetlerinin vatandaşın bütçesini zorladığını söyledi.

Minibüs ve taksi ücretlerinde zam beklentisi

Artan akaryakıt, bakım, yedek parça ve işletme giderleri nedeniyle ulaşım esnafının zam talebi gündeme geldi. Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından sunulan teklifin kabul edilmesi durumunda Eskişehir’de minibüs ücretlerinin 40 TL’den 60 TL’ye yükselmesi bekleniyor.

Taksilerde ise taksimetre açılış ve kilometre ücretinin 55 TL’den 82,50 TL’ye çıkması gündemde.

“Minibüse de binemeyiz”

Zam talebinin vatandaşın bütçesine etkisini değerlendiren Abbas Eken, şoförlerin artan maliyetler nedeniyle zam istemekte haklı olduğunu ancak ücretlerin yükselmesi halinde toplu taşımayı kullanmanın zorlaşacağını söyledi.

Eken, “Daha fazla zam gelirse artık minibüse de binemeyiz. Akaryakıt fiyatları arttı belki ama minibüs 60 TL olursa vatandaş kullanamaz. Şoförler de zam istemekte haklı ama vatandaş ne yapacak?” dedi.

“Taksi zamları çok fazla”

Eskişehir'de bugün hava durumu (11 Ağustos 2026 Salı)
Eskişehir'de bugün hava durumu (11 Ağustos 2026 Salı)
İçeriği Görüntüle

Mustafa Abanoz ise özellikle taksi ücretlerindeki artışın vatandaş açısından ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti.

Abanoz, “Minibüsler belki olabilir ama taksi zamları çok fazla olmaya başladı. Bu kadar yüksek fiyatlarla nasıl taksiye binecek insanlar? Emekli olumsuz bir şey yaşasa nasıl taksiye binecek? Zam üstüne zam bindirmenin anlamı yok, vatandaşı da düşünmeliler” diye konuştu.

“Şoförlerin maliyetleri arttı”

Zam talebinin ekonomik koşullar içerisinde anlaşılabilir olduğunu belirten Serap Esen, şoför esnafının da artan giderler nedeniyle zorlandığını söyledi.

Esen, “Tüm dünyada maliyetler arttı. Şoförler de maliyetlerini karşılayamıyor. Hayat çok pahalı, ulaşıma da zam gelmesi çok normal. Herkesin kendi giderini düşünerek bir yol çizmesi anlaşılır bir durum” ifadelerini kullandı.

“Eskişehir’de ulaşım ucuz değil”

Timur Saltık yıldız ise Eskişehir’de ulaşımın mevcut haliyle dahi ucuz olmadığını belirterek, ulaşım sistemindeki temel sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Saltık yıldız, “Eskişehir’de ulaşımın ucuz olduğunu düşünmüyorum. Aktarma da yapamıyorsun, taksiyi zaten fiyatlarından ötürü kullanamıyoruz. Şoförler de haklı, maliyetler yüksek ama meselenin kökündeki problem çözülmeli” dedi.

“Zam gelmesin artık, yeter”

Art arda gelen zamların vatandaşları yorduğunu dile getiren Nilgün Yalçın, özellikle işe ve okula ulaşımda minibüs kullanan vatandaşların zorlandığını ifade etti.

Yalçın, “Zam falan gelmesin artık, yeter yorulduk. 2 sene önce işe dolmuşla giderdim, o kadar arttı ki yoruldum. Dolmuşlara zor biniyoruz, taksileri zaten unuttuk. Esnaf haklı olabilir ama olan vatandaşa oluyor” diye konuştu.

“Hem vatandaş hem esnaf mağdur”

Zeynep Atagün ise yaklaşan eğitim öğretim yılıyla birlikte ulaşım giderlerinin aileler üzerindeki yükünün daha da artabileceğine dikkat çekti.

Atagün, “Çok üzgünüz. Artık maddiyatı karşılayamıyoruz. Yakında okullar açılacak, dolmuşa binecek çocukların ailesi ne yapacak? Akaryakıta zam geliyor, esnaf da çaresiz ama bizim de aldığımız maaşlar ortada. Hem vatandaş hem de esnaf mağdur” ifadelerini kullandı.

Ulaşım zammında gözler kararda

Eskişehir’de minibüs ve taksi ücretlerine ilişkin zam talebinin kabul edilip edilmeyeceği merak edilirken, vatandaşların görüşleri ise ulaşım maliyetlerinin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Şoför esnafı artan işletme giderlerine dikkat çekerken, vatandaşlar ise ulaşım zamlarının bütçelerini daha fazla zorlamasından endişe ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi