Baro Başkanı Mustafa Elagöz, projeye ÇED olumlu raporunun verilmeyeceği kanaatinde olduklarını belirterek, “Doğa katliamına karşı olan mücadelemizi yılmadan sürdüreceğiz” dedi.

Alkollü sürücü kaza sonrası önce röportaj verdi sonra bayıldı Alkollü sürücü kaza sonrası önce röportaj verdi sonra bayıldı

Eskişehir Barosu’nda yapılan açıklamaya Baro Başkanı Mustafa Elagöz’ün yanı sıra baro üyesi avukatlar da katıldı. ‘Eskişehir Kıymetlidir Platformu’ ile birlikte Eti Bakır A.Ş. tarafından Siyanürlü Altın-Gümüş maden ocağı, cevher zenginleştirme, hazır beton tesisi ve su temin gölleri projesine karşı olduklarını söyleyen Elagöz, “Geçmiş tecrübelerimizin bize gösterdiği şekilde bu gibi proje örnekleri ülkemizin birçok bölgesinde çevre felaketlerine yol açmış, telafisi mümkün olmayan kalıcı zararlara neden olmuştur. Özellikle Çanakkale Kaz Dağları, Erzincan İliç, Ordu Fatsa bölgesinde açılan maden ocaklarının doğaya ve canlı hayatına zararları ortadadır. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile binlerce ağaç kesilmekte, siyanür kullanımı ile su ve toprak zehirlenmekte, tarım alanları tahrip edilmekte ve biyolojik çeşitlilik yok olmaktadır” ifadelerini kullandı.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAK

Sakarya Vadisi’nde yapılacak olan projenin bölgedeki tarımsal üretimi bitireceğinin altını çizen Elagöz, “Madenin kurulması ülkemizin ve şehrimizin, iklimi ve doğasıyla öne çıkan bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın geçim kaynağı olan meyve, sebze, örtülü tarımın yok olmasına sebep olacak; cevheri ayrıştırmak için kullanılacak siyanürün ve pasa içerisinde bulunacak olan ağır metallerin (arsenik, kurşun, civa vb.) doğaya karışması sonucunda tüm canlılar ve ekosistem geri dönüşü olmayan zararlara maruz kalacaktır” ifadelerini kullandı. Tüm yetkilileri göreve davet eden Elagöz, “Söz konusu projeye yürürlükteki mevzuatımız uyarınca projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin, alınacak önlemler sonrasında kabul edilebilir düzeylerde olacağını ifade etmekte olan ÇED olumlu kararının verilemeyeceği kanaatindeyiz. Bizler Eskişehir Barosu olarak yapılmak istenilen bu doğa katliamına karşı olan mücadelemizi yılmadan sürdüreceğimizi, sürecin takipçisi olduğumuzu Eskişehir Kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” şeklinde konuştu.

Kaynak: M. ANIL AKSOY