Yapılan açıklamada;

''

Seçim çalışmaları hızla devam ederken, bütün partiler aday çıkarma heyecanı ve telaşı içindeyken biz Toki 100bin Konut mağdurları da sesimizi duyurma ve haklarımızı alma çabası içindeyiz.

Ankara’dan Eskişehir’e balık tutmaya geldi Ankara’dan Eskişehir’e balık tutmaya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yılında 81 vilayette 100 bin sosyal konutun daha inşa sürecini başlattıklarını müjdelemiş ve yılbaşı itibariyle temeli atılacak konutların 1-1,5 yıl içinde tamamlanarak hak sahiplerine teslimini öngördüklerini ifade etmişti. Bizlere, yüzde 10 peşinatın ardından, kalan tutarın tamamı için aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 0,49 vade farkı ile 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkânı müjdesini vermişti.

Eskişehir Mamuca'da 2450 konut olarak 2020 yılında başlanması gereken inşaatlar 2022 yılının sonunda başlandı, kat kuraları yapılmadan önce yapılması istenen ödeme miktarları korkunç derecede arttı, Evlerimizin 2019-2020 yılında teslim edilmesi durumunda 146 bin lira olan ev fiyatının bugün 1 milyon 375 bin liradan başlıyor. Aylık ödemelerimiz en düşük 6000 en yüksek 9000 lira.  Ayrıca 2450 yerine 2297 konut yapıldı ve 153 kişi hak sahibi olduğu halde konutları yok ve açıkta kaldılar.

240 ay boyunca 0,49 vade farkı ile ödeyeceğimiz evlerimizi şimdi bize 180 ay memur maaş artışlı olarak veriyorlar. Zaten evlerin fiyatları, peşinatlarımız ve aylık ödemelerimiz yeterince yüksek birde 6 ayda bir memur maaş artışından etkileneceğiz. Ayrıca %1 olan KDV şimdi %10'a çıkarıldı. Evlerin tesliminde ödediğimiz peşinat kadar Kdv ödeyeceğiz. Bizim bunların altından kalkmamız mümkün değil. Bize sunulan bu ödeme seçenekleri ile dar gelirli olarak ödememiz mümkün gözükmez iken bu proje içerisinde yer alan emekli ,dul, şehit ailelerinin bu ödemelerin altından kalkması imkansız ,ne peşinatlar nede aylık ödemelerin altından kalkamayız. Biz memur değiliz ki memur maaş artışı ile ödeme yapalım hepimiz dar gelirli insanlarız. Birçok kişi haklarını kaybedecek.

Sadece Eskişehir değil bizim gibi pek çok ilde, ilçede böyle mağduriyetler söz konusu. İzmir /Aliağa / Samurlu, Bursa / Gemlik, Bursa /Mustafakemalpaşa, Eskişehir / Mamuca, İstanbul / Arnavutköy, İstanbul / Tuzla, Kayseri / Mimarsinan, Kocaeli / İlimtepe, Ankara/Sincan, Kütahya/Tavşanlı, Antalya/Serik/Kocayatak, Şanlıurfa, Gaziantep ve daha birçok ilde böyle mağduriyetler var ve hepimiz koordine halinde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Yerel basın açıklaması yapıyoruz, ama mağduriyetimiz giderilmez ise hep beraber daha büyük eylemlerle sesimizi duyuracağız.

100bin konut projesinde evleri zamanında yapılan, ya da sabit ödeme hakkından yararlanan birçok proje mevcut. Ankara / Beypazarı, Balıkesir /Gaziosmanpaşa, Kocaeli, Adana, Bursa / Kestel, Çorum, Şanlıurfa, Kastamonu / Tosya, Kırşehir /Merkez, Konya, Kütahya, Elâzığ, Elbistan, Erzurum, Yalova, Ankara / Sincan/ Saraycık, Eskişehir / Çifteler gibi 0,49 vade farkı 240 ay vade ile sözleşmelerini yapan projeler var. Hatta MMA artışı dayatılarak sözleşme imzalamış ancak daha sonrasında sabit ödeme hakkını geri almış Diyarbakır projesi mevcut. KDV'si %1 üzerinden sözleşme yapmış projeler bile mevcut. Aynı projenin içinde aynı haklara sahip insanlar arasında böyle bir çifte standart uygulanması kabul edilir bir konu değildir.

Tüm siyasetçilere ulaşmaya çalışıyor, hepsinden bir çözüm bekliyoruz. Eskişehir'de belediye ile iktidar arasında top gibi döndürülüyoruz resmen. Herkes suçu diğerine atıyor, ama kimse çözüme gitmiyor. Ne inşaatların gecikmesine sebep olan mahkemeler ne enflasyon artışları ne ihaleyi alıp sonra vazgeçen firmalar, bunların hiçbiri biz vatandaşın sorunu değil. Biz ne iktidar nede muhalif siyasetçiler değiliz sadece Toki mağduru birer seçmeniz. Önümüzdeki iki aylık seçim sürecini kullanmak adına bize destek verecek ve çözüm sunacak bürokratları yanımızda görmek ve sesimiz olmalarını istiyoruz. Biliyoruz ki siyasilerin biz hatırlayacakları son iki ay içerisindeyiz. Biz mağdur edildik ve çözüm arıyoruz.  Seçim zamanı herkes kendi derdinde. Ama biz Toki mağdurları olarak sorunlarımız çözülmediği sürece kimseye oy vermeyeceğiz. Onlar oy istedikçe biz haklarımızı isteyeceğiz ve her yerde sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.'' ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Bülten