ŞİDDETLE KARŞI ÇIKTI
Ancak AKP grubunun Bursa Yolu Satılmışoğlu mevkiine 200 hektarlık yeni bir sanayi alanı kurulması önerisine Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve CHP grubu karşı çıktı. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın isteği üzerine AKP'li meclis üyeleri Satılmışoğlu Mahallesi'nde 200 hektarlık yeni bir sanayi bölgesi oluşturulması önerisine evet oyu verirken, Muttalip Bölgesi'ndeki mevcut sanayi bölgesinin kaldırılarak turizm, ticaret ve konut alanına dönüştürülmesini kabul etti.


KABUL EDİLEMEZ
Bunun üzerine Yılmaz Büyükerşen planın bu maddesine ret oyu vererek, 'Bu fevkalade yanlış bir istek ve karardır. Çünkü buradaki sanayi bölgesi atıklarını Sarısu'ya verecek, oradan da sanayi ve çevreye zararlı tehlikeli atıkları şehrin girişinde Porsuk'a karışacaktır. Bu kararı Porsuk'u kurtaran bir belediye başkanı ve Türk aydını olarak entelektüel namusuma ve şehircilik anlayışıma sığdıramıyorum. Bu karar bu şehrin gelişmesini ipotek altına alacak bir ihanettir' dedi.

Eskişehir kamuoyunun merakla beklediği 1/25 binlik plan, Büyükşehir belediye Meclisi'nin dün akşam yapılan toplantısında oy birliği ile kabul edildi.

Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı 2. Birleşim 1. Oturumu Yılmaz Büyükerşen başkanlığında gerçekleştirildi. Şehrin kaderini yakından ilgilendiren 1/25 binlik planlar Büyükşehir Belediyesi meclisinde görüşüldü. AKP Grubu plan değişikliğine ilişkin 28 öneri verdi. CHP grubu ise 6 plan değişikliği sundu. 1/25 binlik planlara ilişkin AKP grubu sanayi bölgelerinin tamamının Odunpazarı bölgesinde olmasının ulaşım açısından ileride büyük sorun doğuracağını iddia etti. AKP grubu Bursa yolu üzerinde bulunan Satılmışoğlu Mahallesi mevkiinde 200 hektarlık alana küçük sanayi sitesinin kurulmasını önerdi.

AKP'nin önerileri üzerine konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Avrupa'nın hiçbir uygar şehrinde; şehirler çepeçevre sanayi kuruluşlarıyla çevrelenmez. Sanayi kuruluşları şehrin belli bölgesinde toplanır. Şehre verecekleri zarar büyük olur. Ek maliyet getirir. Satılmışoğlu Mahallesi'nde Sarısu Deresi var. Bu dere Porsuk'a karışıyor. Burada kurulacak sanayi ile birlikte sanayi atıkları bu dereye ardından ise Porsuk'a karışacak. Sizin önerilerinizde bu konuya karşıyım. Benim Entelektüel birikimim ve şehircilik anlayışım buna izin vermiyor' dedi. Büyükerşen, Satılmışoğlu Mahallesinin sanayi kuruluşu haricinde ticaret, konut ve turizm alanı olarak planlanmasını ise sıcak bakabileceğini belirtti.

Büyükşehir Meclis toplantısında daha sonra 1/25 binlik İmar Planı ile ilgili gündem maddesinin görüşülmesine geçildi. Konuyla ilgili söz alan İmar Komisyonu Başkanı Tuncer Köküer, planların mevcut hali ile kabul edilmesi durumunda yaşanmasını öngördükleri sıkıntıları sıraladı. Köküer, 'Gelişme alanlarına bakınca 2030 yılında dolacağını görüyoruz. Gelişme alanlarının yüzde 67'si Tepebaşı, sanayi alanlarının da tamamı Odunpazarı'nda yoğunlaşıyor. Bu plana göre istihdam Odunpazarı, yaşam ise Tepebaşı'nda öngörülmüş. DDY ve Şeker Fabrikası sanayi alanından çıkartılıyor, sembolik olarak kalıyor. 5 üniversite alanı var çoğunluğu Odunpazarı bölgesinde, Çukurhisar'da. Bu planı kabul edersek Muttalip'teki sanayi tesisleri ekonomik ömürleri dolunca Ankara Yolu'na gidecek. Küçük Sanayi kentsel dönüşüm alanında gözüküyor ve böyle geçerse konut dahi yapılamıyor. Baksan Sanayi Sitesi'nin sadece ticaret işlevi oluyor. Bu planın trafiğe katkı yapması gerekirken, ulaşımı olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz' dedi.

Ardından söz alan Mustafa Birsen, Ak Parti grubunun 1/25 binlik planlar hakkında hazırladığı 28 önerge maddesini Meclis'e beyan etti. Kazım Kurt ise CHP grubunun değişiklik önerilerini derlediği 6 maddeyi Meclis'e beyan etti.

Ardından konuşan Başkan Büyükerşen ise yapılan görüşmelerin ardından planın oylanarak kabul edilmesi ile en azından plansız bir şehir olmaktan kurtulacağımızı ifade etti. Büyükerşen, 'Bu planları hazırlatırken hocaları uyardım. Özellikle gelişmekte olan şehirlerde bu işin ranta açık olduğunu izah ettim. Hatta onlara 1/25 binlik planları hazırlarken bana bile bir şey sormamalarını söyledim. Artık bu maddeleri görüşüp uzlaşabildiğimiz kadar uzlaşacağız ve maddeleri tek tek oylayacağız. Kabul edilirse en azından plansız bir şehir olmaktan kurtulacağız' diye konuştu. Karşılıklı önergelerin okunmasının ve Yılmaz Büyükerşen'in konuşmasının ardından 15 dakikalık ara verildi. Aranın ardından plan değişikliklerine ilişkin sunulan öneriler görüşüldü. CHP grubu AKP'nin 28 önerisinden 26'sını kabul ederken, 2 öneriyi reddetti. Ancak bu öneriler AKP tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. CHP'nin 6 önerisinden ise AKP birine karşı çıktı. Toplam 34 plan değişikliği önerisinden 33'ü oy çokluğuyla kabul edildi. 1/25 binlik planlar AKP ve CHP grubu tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Editör: TE Bilisim