Tepebaşı Ziraat Odası'nda konuşan Eker, Ziraat Odaları Birliği'nin çiftçiye hizmet konusunda her zaman onların yanında olduğunu ifade etti. Eskişehir'de kayıtlı yaklaşık 28 bin çiftçinin olduğunu belirten Bakan Eker, 'Ziraat odalarımız bu çiftçilerimizin temsilcileri. Odalarımızın onları hem bilgilendirme yönünde, hem desteklemelerden istifade etmeleri yönünde onlara daha fazla bilgi aktarılmasını temin etmek için en önemli örgütü' şeklinde konuştu.

'ESKİŞEHİRLİ ÇİFTÇİYE 942 MİLYON TL HİBE'
Eker, 'Eskişehir'de bizim çiftçilerimize sağladığımız yaklaşık 942 milyon liradir. AK Parti hükümetleri tarafından 28 bin çiftçiye verdiğimiz sadece nakit, karşılıksız hibe destekten bahsediyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yaptığı alımlar yoluyla sağladığı dolaylı destekler, diğer alt yapı hizmetleri, sulamayla ilgili getirilen destekler bunun içerisinde değil. Yani çiftçi üretiyor, prim desteği, gübre desteği, mazot desteği, toprak analiz desteği gibi, çiftçi doğrudan bir şey ürettiği zaman veya bir makine aldığı zaman ona verdiğimiz karşılıksız hibe desteğidir. Diğer destekler buna dahil değil' dedi.

'ESKİŞEHİR ÇİFTÇİSİ
DESTEĞİN HAKKINI
VERİYOR'
Verilen hibe desteğinin karşılığını aldıklarını belirten Bakan Eker, Eskişehir çiftçisinin kullandıkları hibenin rakamlarda açıkça belli olduğunu ifade etti. 12 yıl içerisinde üretim rakamlarının dört kat arttığını vurgulayan Eker, şunları söyledi; 'Eskişehir çiftçisi bunun hakkını veriyor. Bundan 12 yıl önce yine Eskişehir'in 28 bin çiftçisi tarlayı işliyor, üretilen ürünlerin toplam değeri 562 milyon TL idi. Bugün yine 28 bin çiftçi Eskişehir'de aynı araziyi ekip biçiyor, aynı işi yapıyor. Ama şimdi ürettiği o kadar yükseldi ki 2 milyar 100 milyon TL. Yani dört katlık bir artış meydana geldi. Bu verimliliğin arttığı anlamına gelmektedir.' şeklinde konuştu.

'ESKİŞEHİR'İN TARIM
İHRACATI SON 10 YILDA 10 MİLYON DOLARDAN 72,5 MİLYON DOLARA ÇIKTI'
AKP İl Teşkilatı'nı ziyaretinde konuşan Eker, son 10 yıl içerisinde Eskişehir'de tarım ihracatında yaklaşık 7 katlık bir artış meydana geldiğini ifade ederek, '2002 Yılında 10 milyon dolarlık tarım ve hayvancılık ihracatı, 2013 yılında ise 72,5 milyon dolara çıktı' dedi.

MAĞDUR SİMİTÇİYE BAKAN EKER'DEN YARDIM SÖZÜ
Eker, bir süre önce çarşıda simit sattığı seyyar tezgahı kaldırıldığını söyleyen yüzde 60 görme engelli Kadir Tabak isimli vatandaşa yardım sözü verdi. Öğle yemeği için bir konak otele gelen Bakan Eker ile yemek sonrası görüşen ve seyyar simit tezgahı belediye tarafından kaldırıldığını öne sürerek mağduriyet yaşadığını belirten yüzde 60 görme engelli 65 yaşındaki Kadir Tabak, yardım talebinde bulundu. (İHA)

Editör: TE Bilisim