Seyyar Tuhafiye ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen, koronavirüs salgını sürecinde başlayan normalleşme sonrası esnafın durumunu değerlendirdi. Haziran ayıyla beraber esnafların kapalı olan dükkanlarını açtıklarını kaydeden Şen, 'Esnaflarımız ticaretlerini yapmaya başladı. İstanbul'dan da ürünleri getirip yazlık ürünleri vitrinlere koymaya başladılar. Tabi ki 11 Mart'tan sonraki süreçte esnafımız çok ciddi derecede, ekonomik anlamda zarara uğradı, darbe aldı. Düğünlerde, bayramlarda, yaz sezonunda bir ticaret bekliyorduk Ramazan Bayramı'nda da çok ciddi bir ticaret yapamadık. Artık düğün sezonuna başlıyoruz ama düğünlerde de pek iş olacağını tahmin etmiyoruz' ifadelerini kullandı.
KURALLARA UYALIM
Ticarette hareketlenmelerin başladığını belirten Şen, 'Halkımızın da esnafımızı tercih ederek bu geçmiş dönemdeki yaralarını sarmalarını özellikle rica ediyoruz. İkinci bir virüs dalgası gerçekten de esnafımız ne halkımız ne de devletimiz bunu kaldırabilecek pozisyonda değil. Bu İkinci dalganın olmaması için halkımıza, esnafımıza bir kere daha rica ediyorum 3 altın kurala özellikle dikkat etsinler; hijyen, sosyal mesafe ve maske' dedi.
ÇARE DÜŞÜNÜLSÜN
Pandemi nedeniyle devletin sunduğu 25 bin TL'lik krediden bir çok esnafın faydalandığını söyleyen Şen, 'Ama sicili çok kötü olanlar çok sıkıntılı olanlar bunlardan yararlanamadı. Pek çoğu yararlandı ama yeterli mi? Esnafımızın geçmişten kapalı olduğumuz sürece olan birikmiş borçları var, o borçları ve günlük hayatlarını idame ettirmek zorunda oldukları ödemeleri var dolayısıyla yeterli değil. Tabi ki hükümetimiz zaman içerisinde birtakım tedbirler de alacaktır, almasını da bekliyoruz. Eğer işlerimiz açılmazsa bu devletimizin geri ödemek kaydıyla verdiği kredi ödeme tarihleri geldiğinde yine esnaflarımız sıkıntıya düşeceklerdir. Bununla da ilgili şimdiden birtakım tedbirler, çareler düşünse hükümetimiz iyi olur esnafımın adına diye düşünüyorum' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim