Basit usule girmiyor. Bu desteklerden maalesef bizim esnafımız yararlanamıyor. Eskişehir'de küçük esnaf yardımsız ve desteksiz yoluna devam edecek' dedi.

Seyyar Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Sefa Şen, yardımların yapılabilmesi için küçük esnafta basit usul vergilendirme şartı istendiğini belirterek, 'Basit usule tabi olan esnafımız terziler, berberler, lokantalar, ayakkabı tamircileri gibi el emeğiyle uğraşanlar var. Bunun haricinde büyükşehirde her türlü emtiaya alıp satanlar bu sınıfa girmiyor. Eskişehir'de büyükşehir olduğuna göre, işletme büyük defterine giriyor. Basit usule girmiyor onlar. Bizim basit usulle ilgili yardımları maalesef bizim esnafımız yararlanamıyor. Eskişehir'de küçük esnaf yardımsız ve desteksiz yoluna devam edecek' dedi.

İSTEDİĞİMİZ YARDIMLAR GEÇEKLEŞMEDİ

Hükümetin küçük esnafla ilgili bir takım kararları, bir takım yardımları açıkladığını kaydeden Şen, 'Bu yardımlar, kira yardımları Büyükşehir'de 750, küçük şehirlerde de 500 lira olarak ve 1000'er lira da belli başlı sektörlere yapılacak. Biz isterdik. Salgında evde kalın, sokağa çıkmayın ama o sektörlerin dışarısındaki sektörlerde ciddi anlamda etkilendi. Devletimizin bütün esnafa yardım etmesini, hepsine yardımda bulunmasını beklerdik. Devletimizin gücü olmayabilir ama 25 bin lira yardımlar yapıldı ama yine bu şekilde uzun vadeli yardımlar bekliyorduk. Doğalgaz, elektrik, kira yardımının yanında da yardımlar bekliyorduk. Kısaca istediğimiz gibi devletin yardımları gerçekleşmedi. Bu yardımların daha genişletilerek yapılmasını özellikle hükümetimizden bekliyoruz. Esnafımız covid nedeniyle düştüğü sıkıntıdan umduğu yardımı bulamadı. Sıkıntısı devam ediyor. Bir an önce tekrar görüşülerek bir takım yardımların da tekrar gündeme getirilmesini özellikle devletimizden bekliyoruz' diye konuştu.

BASİT USULE GİRMİYOR

Yardımların yapılması için esnaftan basit usul şartı arandığını dile getiren Şen, 'Büyükşehirlerde basit usulle vergilendirilmeniz için kesinlikle el sanatıyla uğraşmanız lazım. Yani her türlü emtiayı alıp satanlar işletme defterine veya birinci sınıf vergilendirmeye, deftere tabi oluyor. Bunlar basit usule tabi olamıyorlar. Basit usule tabi olan esnafımız terziler, berberler, lokantalar, ayakkabı tamircileri gibi el emeğiyle uğraşanlar. Bunun haricinde büyükşehirde her türlü emtiya alıp satanlar, Eskişehir'de büyükşehir olduğuna göre, işletme büyük defterine giriyor. Basit usule girmiyor onlar. Bizim basit usulle ilgili yardımları maalesef bizim esnafımız yararlanamıyor. Eskişehir'de küçük esnaf yardımsız ve desteksiz yoluna devam edecek. Öyle gözüküyor' ifadelerini kullandı. ESRA ÜNLÜ

Editör: TE Bilisim