Sağlık Bakanlığı, koronavirüs tanısı ile tedavi gören ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının meslek hastalığı veya vazife malulü hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin genelge yayımladı.
BU MADDE KALDIRILMALI
Sağlık sendikaları ise genelgede yer alan illiyet bağı kurulması şartına tepki gösterdi. SES Şube Başkanı Birtürk Özkavak, 'Sağlık emekçiler çok ciddi bulaşa maruz kaldı. Çok hayatını kaybeden meslektaşımız oldu. Genelge tam istediğimiz şeyleri karşılamıyor ne yazık ki. Çünkü burada hastalanan kişinin öncelikle illiyet bağını kendisinin ispatlaması gibi bir madde var. Çok sıkıntılı bir madde. Ve birçok evrak tamamlaması gerekiyor. Bu önemli bir adım ama ciddi sıkıntıları beraberinde getiriyor. Bu illiyet bağı maddesi sağlık çalışanlarının aleyhine gibi duruyor. Bu madde kaldırılmalı' dedi.
MADDE ÇIKARILMALI
Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Hüseyin Kararman ise şöyle konuştu: 'Bu genelge geçen hafta geldi. Diyor ki yönetmelikte bu devlet memurları kanununa göre bu vazife malullüğü sayılır, meslek hastalığı sayılmaz. Vazife malullüğü sayılabilmesi için de illiyet bağı olması gerekiyor. İlliyet bağı nedir ben iş yerinde kaptığımı hastalığımı ispatlamam gerekiyor. Yani evde yakınımda aldıysam, dışarıdan aldıysam bu illiyet bağına girdiği için olmuyor. Ben mesela hastanede camdan düşüyorum, hastane dışına düşersem sayılmıyor. Hastanenin bahçesine düşersem vazife malullüğü sayılıyor. Tabi bunları kabul etmek mümkün değil. Sağlık çalışanı her yerde ve insanlara hizmet ediyor. Mutlaka ve mutlaka bu illiyet bağı gibi gereksiz maddelerin çıkartılarak hem meslek hastalığı hem de vazife malullüğü sayılması çok önemli.' ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim