Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) Başkanı Muharrem Şenel, ES TV ekranlarında yayınlanan Söz Hakkı programında Meltem Karakaş'ın konuğu oldu.Artan Covid vakaları ile ilgili konuşan Şenel, vakaların çok arttığını ve bu durumun yeni bir dalganın başı olduğunu ifade etti.
COVİD BİTMEDİ, BİTİRİLMEK İSTENİYOR
'Covid bitmedi, bitirilmek isteniyor' diyen Şenel, 'Gerçekten de her zaman olduğu gibi bizim dediklerimiz gerçekleşti. 31 Mayıs'ta günlük vaka sayısı 1000'in altına inince tamamen gevşetildi bütün önlemler. Buna maske de dahil. Sadece hastanelerde maske kullanımı devam etti. Toplu taşıma, kalabalık ortamlarda serbest bırakıldı. HES uygulamasından da vazgeçildi. Yeni bir dalga başladı Türkiye'de ve hızla tırmanış devam ediyor. Şu an Sağlık Bakanlığı'nın son haftalık raporuna göre haftalık 406 bin vaka sayısına ulaşmış durumdayız. Bu da günlük 58 bin vaka sayısı yapıyor. Haftalık ölüm sayısı da 336 olarak açıklandı. Bu da günlük 48 kişinin öldüğünü gösteriyor' diye konuştu.
TEKRAR BİR PİKE DOĞRU GİDİYORUZ
Vakaların daha da artacağını ön gördüklerini belirten Şenel,'Yasaklar bir anda emirle kaldırıldı. Tam turizm sezonu başladığında 1 Haziran itibaren sanki Covid bitmiş gibi bir hava estirildi. Bunun aldatıcı bir durum olduğu ortaya çıktı. Bütün ülkelerde durum kötü. Yayılmaya devam ediyor. Şu an tekrar bir pike doğru gidiyoruz. Açıkçası saldık çayıra mevlam kayıra durumundayız. Daha dalganın başındayız' şeklinde konuştu.
1000 TESTTE 400'Ü POZİTİF
Eskişehir'deki vaka sayılarına ilişkin de konuşan Şenel, 'Benim çalıştığım hastanede Temmuz ayında yaklaşık 1000 tane test yapılmış. Yüzde 40'ı pozitif çıkmış. Yani 1000 kişiden 400'ü pozitif çıkmış. Bu bence bir orandır. Bizim hastanemizde fabrikalarda da test yapılıyor. Tüm dünyada testlerde yüzde 5 oranı sınır rakamdır. Yüzde 5'in üzeri artık kontrolden çıkmış, bulaşıcılığı artmışı işaret ediyor. Eskişehir'de temmuz ayında bizim hastanede yüzde 40 idi. Bu küçük ölçekli de olsa bir durum analizidir' dedi.
HEKİMLER YURT DIŞINA GİDİYOR
Hekimlerin yurt dışına gitmek istediğine dikkat çeken Şenel, 'Ben 1985 mezunuyum. 37 yıllık hekimim. Hiç bu kadar hekimlerin değersizleştirildiği, küçültüldüğü, alay edildiği, aşağılandığı bir dönem görmedim. Umarım bugünler son olur. Özlük hakları yerlerde geziyor hekimlerin. Zor şartlarda çalışıyorlar. İnsani bir çalışma ortamı yok. İnsan üstü bir gayretle çalışıyor meslektaşlarımız. Bir de gelecek kaygısı var. Bu ortamda insanlar önünü göremiyor. Şiddete uğruyoruz. Her gün 80 tane sözlü ya da fiziki şiddet oluyor. Bu da kayıt altına alınan, beyaz kod verilen. Çoğu hekim de sineye çekiyor. Şiddet var, mesleki itibar kaybı var, kutuplaştırma var, gelecek kaygısı var. Hekimler bakıyor yurt dışındaki hekimlerin kazançları kendilerinden 20-30 kat fazla. Gitmeyi tercih ediyorlar. Bizden Eskişehir Bilecik Tabip Odası'ndan haftada 1 ya da 2 tane bu konuda dilekçe oluyor. Bizden 1 ya da 2 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi alıyor' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim