Baro Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Üyesi Avukatlar, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
MÜCADELE VERİYORLAR
Baro binasında gerçekleşen açıklamada konuşan Komisyon Başkanı Emine Cevahir Çalıkuşu Yazıcı, 'Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuk hak mağduriyetleri artarak devam etmektedir. Türkiye'de erken yaşta evlendirilen, çalıştırılan, tacize, tecavüze, aile içinde istismara uğrayan ve susturulan, dilendirilen, sokakta yaşamak zorunda olan, ayrımcılığa maruz kalan çocuklar yaşam mücadelesi vermektedir. Yaşadığımız pandemi sürecinde geçilen uzaktan eğitim modeli de çocukların eğitim noktasında yaşadıkları fırsat eşitsizliğini göz önüne sermiştir' diye konuştu.
ONURLU YAŞAMIN HAK SAHİBİ
'Her çocuk eşit, özgür, mutlu ve onurlu bir yaşamın hak sahibidir' diyen Yazıcı, 'Öncelikli olarak çocuk haklarına ilişkin düzenlemeleri politikalara göre değil, çocuğun yüksek yararını esas alacak şekilde gerçekleşmelidir. Korunmaya muhtaç çocuklara koruyucu ve destekleyici tedbirlerin sunulmasının sorunsuz işlemesi için idari altyapı güçlendirilmeli ve organizasyon problemlerine odaklanılmalıdır. Aynı zamanda çocuğu yargı dışında ele alacak, onarıcı adalete hizmet edecek kurumlarla adaleti sağlamak amaçlanmalıdır' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim