RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Önümüzdeki seçimlerde Eskişehir'de aday çıkaracaklarını söyleyen Osman Mandacı, 'Biz üçüncü ittifakı kuracağız. Biz iki yanlış arasında tercih yapmayacağız. İnşallah daha da güçleniriz. Seçimlerde baktık üçüncü ittifakı kuramıyoruz, biz tek başımıza yeniden milletin önüne çıkacağız' diye konuştu.

Mandacı: 'Esnaf çalışmaları yapıyoruz. İnsanlarda bıkkınlık var. İnsanlar burnu açık kaldı diye ceza yiyor ama kongrelerine baktığınızda tebrik alıyorlar. Böyle adalet olur mu? Bakın karpuz gibi seçmeni ikiye böldüler. Cumhur İttifakı'ndan yana mısınız yoksa Millet İttifakı'ndan yana mı?'

31 Mart Yerel Seçimleri'nde genel merkeziniz tarafından Cumhur İttifakı'na destek açıklaması yapıldı. Türkiye'nin hangi koşulları sizi böyle bir desteğe yönlendirdi?
Biz cumhur İttifakı'nı desteklemedik. Belediye seçimlerinde biz ehvel olana, o dönem biz iki aylık bir partiydik. Dolaysıyla seçimlere giremedik. Genel başkanımız da dedi ki, 'Bu yerel seçimdir. Çok parti aranmaz.' Aday ağırlıklı bir seçim oluyor. Genel başkanımız dedi ki, 'Herkes bulunduğu bölgede ehvel olana yani hayırlı gördüğü insana oyunu verebilir. Biz burada bir parti gözetmiyoruz' dedi. Dolayısıyla bizler de şehrimizde, ben şahsım olarak söylüyorum, hayırlı olarak hangisini gördüysem ona oy verdim. Ama bu verdiğim de Cumhur İttifakı değildi.

CUMHUR İTTİFAKI İLE GÖNÜL BAĞIMIZ YOK

Sizin Cumhur İttifakı'na karşı bir aidiyet duygunuz var mı? Yakın hissediyor musunuz kendinizi?
Biz Milli Görüşçüyüz. Bu hareketin başlamasının en önemli sebebi bağımsız bir Türkiye'dir. Ekonomide bağımsız olması lazım. Dışarıya bağımlı olmaması lazım. Askeri anlamda bağımsız olması lazım. Kendi silahlarını üretmesi lazım. Bu hükümeti biz milli görmüyoruz. Hatta gayri milli görüyoruz. Bizler ekonomi konusunda 1996 yılında iktidara geldiğimizde denk bütçe yapmıştık. Havuz sistemiyle yaptık. Faize gidecek paraları bankaları devre dışı bırakarak, tamamen 10 bin tane kamu kurum ve kuruluşunun parası tek havuzda toplandı ve o zaman 55 milyondu Türkiye nüfusu. 55 milyon insanımız yönetimde ve paylaşımda adaletle bu refahlık dönemini yaşadı. İnsanlar o dönemdeki paranın bereketini unutmuyorlar. Biz yaptığımız çalışmalarda Milli Görüş prensiplerine göre hareket ederiz. Biz şu anki Cumhur İttifakı denilen AK Parti ve MHP'nin yapmış olduğu icraatları milli bulmuyoruz. Yapılan birkaç hayırlı hizmet var. Biz partimizi kurarken 'Hayrı kim yaparsa yapsın hayra motor, şerre fren oluruz' demiştik. Bizim şu anki hükümetle ya da Cumhur İttifakı ile hiçbir gönül bağımız yoktur.

80 YILLIK KAZANIMLARI SATTILAR

Önümüzdeki seçimlerde Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı'nı destekleyebilir mi? Ya da bir ittifak olabilir mi?
Genel başkanımıza da bu soru soruldu. Genel başkanımız da bizim içimize sinen bir cevap verdi. Biz iki yanlış arasında tercih yapamayız. Nedir bu yanlış? Bunlardan bir tanesi, hükümete baktığımızda 20 yıllık bir icraatı var. Satılmadık bir tek fabrikamız kalmamış. Enkaz devraldık edebiyatı yapıyorlardı. Ama Türkiye'nin 80 yıllık kazanımları vardı. Bu kazanımları, bunlar ortalama 70 milyar dolar Türkiye'nin 80 yıllık kazanımlarını sattılar. 20 yılın sonunda geldiğimiz nokta maalesef içler acısı. Cebinde 1 doları olan Merkez Bankası'ndan zengindir. Çünkü merkez bankası eksi bakiyeye düşmüştür.

ERBAKAN HOCA'NIN
EVLATLARI DIŞLANDI

Saadet Partisi ile ortak söylemleriniz varken neden ayrıştınız? Neden Saadet Partisi ile birlikte hareket etmediniz?
Ben 30 yıldır Milli Görüş teşkilatlarının içindeyim. Milli Görüş'ün ne olduğunu iliklerimize kadar bilen birisiyiz biz. Bizim ömrümüz Milli Görüş'e hizmet etmekle geçti. Saadet Partisi ile bizim ayrıştığımız noktalar, esasında baktığınız zaman biz Saadet Partisi ile taban olarak kesinlikle arkadaşlarla oturduğunuz zaman hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Fakat rahmetli Erbakan Hocamızın vefatından sonra Erbakan Hocamızın evlatlarına karşı Saadet Partisi'nde bir dışlama oldu. Bu dışlama neticesinde biz de yanlış yapılan işleri gördük. Siyasi çizgilerinde de bir sapma oldu.

Nasıl bir sapma? CHP ile ittifak yapmaları sizi rahatsız etti mi?
Hayır. Olay sadece CHP ile ittifak meselesi değil. Daha önce AK Parti ile ittifak yapmaya kalktı. 20 milletvekili grup kuracağız dediler. Kesinlikle biz Meclis'te derdimizi anlatacağız dediler. AK Parti ile dirsek temasına geçtiler. AK Parti 2 tane milletvekili verdi. En son yediye razıydılar. Biz Milli Görüşçüyüz. Üç milletvekili, beş milletvekili alacağız diye duruşumuzu bozamayız.

ÜÇÜNCÜ İTTİFAKI KURACAĞIZ

Yeniden Refah Partisi CHP ile görüşür mü? Ya da bir ittifak olur mu?
Biz üçüncü ittifakı kuracağız. Biz iki yanlış arasında tercih yapmayacağız. Biz Allah'ın izni ile üçüncü ittifakı kuracağız. İnşallah daha da güçleniriz. Seçimlere baktık üçüncü ittifakı kuramıyoruz, biz tek başımıza yeniden milletin önüne çıkacağız. Ekonomide yapacağımız, dış politikada yapacaklarımız bu. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı diyeceğiz ve yolumuza devam edeceğiz.

Bu üçüncü ittifakın içinde kimler olabilir? Herkesle görüşür müsünüz?
Teröre bulaşmış ve teröre zerre kadar meyil eden hiç kimseyle bizim işimiz olamaz. Biz siyasi partiyiz. Siyasi partilerin amacı insanlara kendi fikirlerini kabul ettirip onları yönetme sanatıdır. Eğer ki siz gerçekten insanlara projelerinizi aktarırsanız dolayısıyla onlar da size güvenir oy verirler. Şimdi esnaf, emekliler, asgari ücretliler zor durumda. İnsanlar arayış içinde olduğu için birçok siyasi parti kuruldu. Siz neden derdinizi anlatamıyorsunuz? Geçmişte Erbakan Hocamıza uygulanan basın ambargosu maalesef bize de uygulanıyor. Biz siyasi partiyiz elbette herkesle bir araya geliriz. Hatta il başkanları ile Eskişehir'de bir program yapabiliriz. Eskişehir için ne yapılabilir? Sorunları söylemek kolay ama çözüm ortaya koymak lazım.

BU ARKADAŞLA SEÇİMİ KAZANIRIZ

Eskişehir'de kendinizi nereye konumlandırıyorsunuz? Seçimlere yönelik hedefleriniz var mı?
Biz elimizden gelen bütün gayreti gösteririz partimiz, davamız iktidar olsun diye. Bizim davamız iktidar olsun, bizim ne olacağımız hiç önemli değil. Biz Allah'ın izniyle önümüzdeki seçimlerde Eskişehir'e hizmet edecek, kazandıracak adayı bulacağız. Biz milletvekili, belediye başkanı olalım diye il başkanlığı yapmıyoruz. Biz Eskişehir için en iyi adayı bulduğunuzda genel merkeze götüreceğiz ve 'Bu aday Eskişehir'i ayağa kaldırır, bu arkadaşla seçimi kazanırız' diyeceğiz.

ESKİŞEHİR'DE ADAY ÇIKARACAĞIZ

Aday çıkaracaksınız yani seçimlerde?
Aday elbette çıkaracağız Eskişehir'de. Esnaf çalışmaları yapıyoruz. İnsanlarda bıkkınlık var. İnsanlar burnu açık kaldı diye ceza yiyor ama kongrelerine baktığınızda tebrik alıyorlar. Böyle adalet olur mu? Bakın karpuz gibi seçmeni ikiye böldüler. Cumhur İttifakı'ndan yana mısınız yoksa Millet İttifakı'ndan yana mı? Eskiden bunlar konuşulmazdı. İttifak olsa bile iki parti, üç parti bir araya geliyordu. Ondan sonra Meclis'e gidiyorlardı. Herkes gruplarını ayırıp, yoluna devam ediyordu. Ama şimdi öyle değil. Düne kadar taban tabana zıt sözlerle birbirlerini itham edenler şimdi aynı şekilde karşı tarafı itham ediyorlar. Biz de bunu yanlış buluyoruz.

Eskişehir gündemini takip ediyor musunuz? Şu an en çok URAYSİM tartışılıyor mesela. Siz ne düşünüyorsunuz URAYSİM ile ilgili?
Bu projeler tarım arazisi ile ilgili yerlere değil de tarım yapılamayacak bölgelerde bu tür projelerin hayata geçirilmesi lazım. Bu tür yatırımlar halkın tarım yaptığı, tarımı etkileyecek yerlere yapılmamalı. URAYSİM yapılmalı ama verimli tarım arazisine değil de çorak araziye yapılmalı. Biz yapılmasına karşı değiliz. Güneş enerji sistemleri ile ilgili güneş panelleri var mesela. Belli bir kota çıkarttılar. Tarıma müsait olmayan yerlere yapılacak dediler. Bu çok güzel bir şey. Siz şimdi en verimli tarım arazisine bunu yaparsanız tarıma zarar verirsiniz. Tarım bugün çok önemli. İlerde arabaya binmeyebiliriz ama bizim mutlaka sofraya oturduğumuz zaman dışarıya bağlı olmama adına bir karış dahi ekilmedik yerin kalmaması lazım. İnsanların sağlığını bozacak, orada yapılan tarımı etkileyecek. Türkiye Cumhuriyeti'nin yüz ölçümü gayet güzel. Dar bir toprak alana sahip değiliz. Vatanımız cennet gibi. Daha uygun yerlerin bulunması lazım.

Eskişehir'de farklı siyasi partilerin il başkanları ile görüşmeyi düşünüyor musunuz?
Önümüzdeki seçimlerde halkımıza önüne çıkacak en güzel hizmetleri yapmak için ittifak görüşmeleri elbette yapılacaktır. Şu an mevcut hükümetin elinde muazzam bir basın gücü var. Tüm imkanlarını kazanma adına kullanıyor. Ama Demirel'in bir sözü vardır: 'Boş tencerenin indiremeyeceği iktidar yoktur' der. Dolayısıyla geçmişte 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla yola çıkanlar şu an, 'Kuru ekmek yiyorlarsa demek ki aç değiller' pozisyonuna ageldiler. Bunlar bizi üzüyor elbette. Biz Refah Partisi döneminde Tansu Hamımla Erbakan Hocam koalisyon hükümeti kuruyorlar. Memur sendikaları hemen geliyorlar. 'Biz yüzde 30 zam istiyoruz' diyorlar. Erbakan Hocamız, 'Yüzde 30 olmaz' diyor. Tansu Hanım da diyor ki, 'Ben de olmaz' dedim. 'Yüzde 15 teklif edelim. Yüzde 20 ile bu işi bağlayalım' dediğinde, Erbakan Hocamız, 'Yüzde 20 ile de benim memurum aç kalır' diyor. 'İlk 6 ay için yüzde 50, diğer 6 ay için yüzde 50 daha zam vereceğiz' diyor. Tansu Hanım da şaşırıyor, 'Nereden bulacağız?' diyor. Erbakan Hoca de 'Önce vereceğiz sonra bulacağız' diyor. Bizi de Yeniden Refah Partisi iktidarında nasıl AK Parti kuruldu iktidara geldi. İnşallah bu insanımız Yeniden Refah Partisi'ne teveccüh edecek ve bizi iktidara getirecek.
Editör: TE Bilisim