Eskişehir Ticaret Odası (ETO) ve TÜYAP tarafından düzenlenen Eskişehir Mobilya Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi. Eskişehir Ticaret Odası TÜYAP Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine Vali Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Arslan, ETO Başkanı Metin Güler, TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Cengiz Kalkan, Eskişehir Mobilya Sanayi Kümelenmesi Derneği Başkanı Ertuğrul Tezgören, CHP İl Başkanı Recep Taşel, İYİ Parti İl Başkanı Eren Ekmen, MHP İl Başkanı İsmail Candemir ve birçok kişi katıldı.

25 BİN ZİYARETÇİ HEDEFİ

Fuarın açılış konuşmasını yapan İlhan Ersözlü, 'Eskişehir'de bu konuda düzenlenen ilk sektörel ihtisas fuarı olma özelliği taşıyor Eskişehir Mobilya Fuarı. Mobilya üretiminde ülkemizin en önemli sıklet merkezlerinden bir tanesi Eskişehir. Diğer sanayi kollarında olduğu gibi mobilya üretiminde de modern tasarımlarıyla, kaliteli ürünleriyle ve bunları rekabetçi fiyatlarla yurtiçinde ve dünya pazarında sunan önemli üreticiler şu anda fuarda yerini aldı. Fuarda yemek odası, yatak odası, oturma grupları, çocuk odaları, çalışma ofis odaları, sandalyesinden sehpasına kadar aksesuar ürünleri ve mutfak mobilyalarından banyo ürünlerine ve tüm dekorasyonu tamamlayıcı ürünler fuarda sergileniyor. 27 ülkeden bu fuara iş insanları bekliyoruz. Fuarın son gününe kadar yurt içinden 30'a yakın şehirden profesyonel iş insanları katılımcı firmalarımızla buluşacaklar. Yaklaşık 25 bin ziyaretçi hedefimiz var. İnşallah beklentiyi karşılayan bir fuar olur' diye konuştu.

'ÇOK HEYECANLIYIZ'

Fuar nedeniyle çok heyecanlı olduklarını söyleyen Cengiz Kalkan, 'Eskişehir'de profesyonel anlamda ilk defa düzenleyecek olduğumuz mobilya fuarının heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Marangoz ve mobilyacılar camiası olarak inanıyoruz ki ilkini düzenlediğimiz profesyonel anlamda bu fuarımızın ilerleyen yıllarda güçlenerek daha iyisini yapacağımıza inanıyorum' şeklinde konuştu.

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Eskişehir'in mobilyanın doğduğu yerlerden birisi olduğunu ifade eden Ertuğrul Tezgören, 'Bu coğrafyada bizler de yerimizi almaya çalışıyoruz. Bu 5'inci ya da 6'ıncı mobilya fuarıdır aslında. Bugüne kadar bunları pazar yerlerinde, yol üstündeki boş bulunan fabrikalarda yapılırdı. Ama ilk defa böyle kapsamlı, Eskişehir Ticaret Odası sayesinde açılan böyle bir yerden dolayı kendilerini tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. 2020 mobilya ihracatımız 2.5 milyar dolar. 2021 mobilya ihracatımız 4.3 milyar dolar. Bu sene hedefimiz 6 milyar dolar. 2023 hedefimiz de 10 milyar dolar olarak tüm Türkiye genelindeki mobilyacılar olarak hedeflediğimiz rakamdır' dedi.

ESKİŞEHİR'DE TEKRAR CANLANACAK
Mobilya sektörünün tekrardan Eskişehir'de canlandırılması gerektiğini altını çizen Nadir Küpeli, 'Bugün gerçekten çok önemli bir gün. Hele hele benim gibi mobilya sektörümüzün ham maddesinin de teminini yapan bir iş insanı olarak gururlandığım bir gün. Çocukluğumda kamyonlara mobilyalar yüklenir başka şehirlere gönderilirdi. Sonra bu İnegöl'e, Kayseri'ye kaydı. Şapkamızı önümüze koyup neden böyle oldu, biz bir numarayken neden buralara geldik diye düşünmeye başlıyoruz galiba. Bu işler internetten olmuyor. Özellikle mobilya işi dokunarak görerek, ölçerek alınması gereken bir ürün. Türkiye'miz çok hızlı büyüyor, çok hızlı gelişiyor. Ve mobilya sektörü de 2002 yılından 2021 yılına kadar ihracatını 22 kat artırmış. Ama yetmez. Çok daha büyüklerini hak ediyoruz. Başaracağımıza da eminim' diye konuştu.

DESTEK VERMEYE HAZIRIZ

Mobilya sektörünün Eskişehir'de iyi yerlere geleceğine inandığını belirten Celalettin Kesikbaş, 'Canı gönülden kutluyorum. Çok daha iyi yerlere geleceğini biliyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlara vesile olsun. Bol kazançlı olsun. Eskişehir'de mobilya sektörü küllerinden yeniden doğacaktır. Sanayi Odası olarak gönülden bütün desteği vermeye her platformda hazırız' şeklinde konuştu.

METİN GÜLER SİTEM ETTİ

Eskişehir'de mobilya üretimi yapıp fuara katılmayan firmalara sitem eden Metin Güler, 'Önemli olan mobilya sektörünün burada bir araya gelip aslında birlikte iş yapma kültürünü ortaya çıkardığının bir göstergesi. Evet, ilk deneme. Artık biz de ülke adına hem kent adına rekabetçi ortamda üretmiş olduğu malları sunma adına da bir ortam içerisindeyiz. Biraz da özeleştiri yapmak istiyorum. Organizasyona katılan tüm firmaları yürekten kutluyorum. En azından mobilya adına bundan sonra Eskişehir'de mobilyanın konuşulması adına inisiyatif kullanarak katılım sağladılar. Ama maalesef bu kentte mobilya üretimi yapıp da ısrarla aramamıza rağmen de olması gerekenden de çok fazla firmamız vardı. Açıkçası bunları da burada görmemek beni oda başkanı olarak üzmüştür. Bunu şunun için söylüyorum: Bu fuarda Eskişehirli üretim yapan yerel aktörlerimizden oluşan bir fuar. Burada endüstri olarak fuarın yapısı içerisinde mobilyayı üreten, satan, yan sanayi noktasındaki firmalarımız var burada. Fuarın içerisinde başka kentten sadece alt sat yaparak stant açan firmamız yoktur. Burada amaç öncelikle yerel aktörlerimizi desteklemek, onların birlikte iş yapma kültürünü geliştirmektir. Amaç bunu bugün değil sürdürülebilir hale nasıl getiririz diye bundan sonraki süreçte projemizin bu olması lazım' ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR'E SAHİP ÇIKMALIYIZ

Konuşmasında Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanı'na sahip çıkılması çağrısında bulunan İbrahim Arslan, 'Mobilya sektörü ihracat değerleri açısından ve imalat sanayisinin gelişen en köklü ve en önemli sektörlerinden bir tanesi. İhracatta yerli kaynakların en fazla, ithalata bağımlılığın ise en az olduğu bu sektörün Türkiye ekonomisinde koşulsuz önemi çok büyük. 1990'lı yıllarda Eskişehir mobilyası imajıyla Türkiye genelinde çok önemli bir isme ve yere rakamsal olarak da sahip olan Eskişehir'imizin ne yazık ki zaman içerisinde hak etmediği gerileme süreci içerisine girdiğine tanık oluyoruz. Eskişehir'imizin sorunları ve çözüm önerileri noktasında neler sıralanmalı diye birbirimize sorsak kuşkusuz çok şey sıralanabilir. Bunların en başında Eskişehirliler olarak Eskişehir'in değerlerine, markalarına sahip çıkmamak, onlara gerekli önemi atfetmemek, onları koruyan ve geliştirerek geleceğe taşıyan bir yaklaşımla hareket etmemek geliyor diye düşünüyorum. Tıpkı birkaç gündür kentimizde tartışılmaya başlanan Eskişehir Hasan Polatkan Havaalanı'nda olduğu gibi. Havaalanımız Zafer Havaalanı tartışmalarına kurban edilmeye çalışılmakta. Bu yönüyle baktığımız zaman o da bizim bir değerimizdir ve ekonomiyle de doğrudan ilişkili bir tablodur. Hepimize tarihsel sorumluluk düşmektedir bunlara karşı durmak adına' dedi.

HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Vali Erol Ayyıldız ise, 'Hayatımızın her evresine dokunan bir sektörden bahsediyoruz. Bu anlamda her ne kadar kendi dışımızı süslediğini düşünsek de ben mobilya sektörünün değerli temsilcilerinin mensup olduğumuz medeniyetin tüm değerleriyle işlerine sarıldığı, işlerini yaptığı onun ahlak ve ilkeleriyle hareket ettiğini düşünüyorum. Bu anlamda sektör temsilcilerini tekrardan selamlamak istiyorum. Fuarın bölgemiz, ülkemiz için de hayırlı vesile olmasını diliyorum' diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Eskişehir Mobilya Fuarı, 23-27 Mart tarihlerinde açık olacak.

TANITIM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Fuarları tanıtımları açısından önemli bulduklarını söyleyen Mutfakçı firmasının yetkilisi Mücahit Ünal, 'Fuar çok önemli. Eskişehirli firmalarımız, Eskişehir'de daha iyi tanıtılma fırsatı buluyor. Biz de onlardan birisiyiz. Üretici firmayız. Bizi tanımayanlara bir şekilde ulaşmamız gerekiyor. O yüzden önemsiyorum fuarı. Eskişehir aslında bu işin öncülerinden birisiydi ama bir dönem kaptırdı. Şimdi üreticiler olarak toparlamaya çalışıyoruz' diye konuştu.

ŞEHRİMİZ İÇİN İYİ OLACAK

Özgür Wood firmasının sahibi Mustafa Selvi ise, 'Fuarın şehrimize, ülkemize iyi olacağını düşünüyoruz. Ahşap anlamında biz ön plana çıkan bir firmayız. Yurt dışına ihracatımız var. Üretimin yüzde 80'ini yurt dışına satıyoruz. Hiçbir ağaca, doğaya zarar vermeden eski ağaçları bu hale getiriyoruz' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ



Editör: TE Bilisim