Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, 1 Temmuz'da başlayan normalleşme süreci ile esnafın manava, kasaba olan borcunu ödemeye başladığını söyledi. Devlete olan borçlara henüz sıra gelmediğini belirten Bilen, 'Aç kapat aç kapatlardan sonra tam açılmanın mutluluğu içindeyiz. Borçlarımızı biraz ödemeye başladık. Borçlarımızı ödemeye deyince devlete karşı değil de, daha oraya sırayı getiremedik ama en azından kasaba, markete, manava borçlarımızı ödemeye başladık. En azından personelimizin de morali yerine geldi. İşletmeci arkadaşlarımızın da morali yerine geldi bir nebze de olsa. Eskişehirli gurbetçilerimiz de şehrimize biraz hareket getirdiler' diye konuştu.
ELEMAN BULAMIYORUZ
Eleman bulmaktan sıkıntı yaşadıklarına dikkat çeken Bilen, 'Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte birçok çalışma arkadaşımız sahil bölgelerine gittiler. Kapalı kaldığımız süreçte birçok çalışma arkadaşımız sektör değiştirdi. Sanayi sektörüne kaydılar. Dolayısıyla çok ciddi bir eleman boşluğu var piyasada. Bunun sıkıntısı içindeyiz. Okulların da kapalı olması nedeniyle part time çalışacak eleman da bulamıyoruz. Dolayısıyla bir an evvel üniversitelerimizin açılmasını bekliyoruz' şeklinde konuştu.
YÜZDE 90'I DEVRETTİ
Pandemi döneminde dükkan sahiplerinin yüzde 90'ının devrettiğini söyleyen Bilen, 'Bizim dükkanlarımız maliyetli dükkanlar dekoruyla, demirbaşıyla. Hemen kapattım gidiyorum diyemiyoruz. Bir şekilde devretmenin yollarını arıyor arkadaşlarımız. Bu süreçte devredenler çok oldu. Dükkanları kapatanlar da oldu ama yüzde 90'ı devretti. Bizim üye sayımızda düşüş olmadı ama devredenler çok oldu' dedi.
ESNAF ÖNÜNÜ GÖREMİYOR
'Eylülde tekrardan kapanma olabilir endişesi içindeyiz' diyen Bilen,'Sadece bundandolayı kapatan esnaf arkadaşlarımız var. Önümü göremiyorum deyip, dükkanını kapatan insanlar var. Çünkü çok ciddi borçlanma var. Bizim işletmelerimiz maliyetli. Bir buzdolabını doldurmak en düşük 40 50 bin lira. Biz bir kapanmayı daha göze alamayız. Aç kapat çok zarar ve ziyana uğratıyor bizi. Çünkü aldığımız malzemelerin son kullanma tarihlerivs bizi çok sıkıntıya sokuyor' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim