Bu rakam, son yıllarda hane halkının üzerindeki finansal baskının giderek arttığını gösteriyor.

Mayısta Takibe Düşenlerde Yüzde 38’lik Artış

Sadece Mayıs ayında borcunu ödeyemediği için takibe alınan kişi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 38 oranında arttı. Yılın ilk beş ayında takibe alınan kişi sayısı 1 milyon 38 bin 700 olarak açıklandı. Bu sayı, önceki yıllarla kıyaslandığında çarpıcı bir yükselişe işaret ediyor.

Batık Kredi Tutarı Yüzde 88 Arttı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, batık kredi (tasfiye olunacak alacak) tutarı, 2024 yılı Mayıs ayına göre yüzde 88 artarak 513 milyar liraya çıktı. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam 273 milyar lira seviyesindeydi. Tasfiye olacak kredilerin toplam kredilere oranı da %1,9'dan %2,5'e yükseldi.

Bireysel Kredilerde Alarm Zilleri Çalıyor

Bireysel borçlar içinde de batık kredi tutarları önemli seviyelere ulaştı:

Toplam bireysel batık kredi: 186,2 milyar TL

Batık kredi kartı borcu: 95,6 milyar TL

Batık ihtiyaç kredisi: 65,7 milyar TL

1 Eylül 2025 Pazartesi güncel Dolar fiyatları...
1 Eylül 2025 Pazartesi güncel Dolar fiyatları...
İçeriği Görüntüle

Batık KMH (kredili mevduat hesabı): 24,1 milyar TL

Toplam bireysel kredilerdeki batık oranı %3,9 olarak hesaplanırken; ihtiyaç kredilerinde bu oran %5,4, kredi kartlarında %4,1, KMH hesaplarında ise %4 seviyelerine ulaştı.

Yıllara Göre Karşılaştırma: Artış Çarpıcı Boyutlarda

Son iki yıla bakıldığında borçlardaki artış daha net ortaya çıkıyor:

2023’ün ilk beş ayında takibe düşen kişi sayısı: 539 bin

2024’ün aynı döneminde: 750 bin

2025’in ilk beş ayında: 1 milyon 38 bin

Bu verilere göre iki yıl içinde yüzde 92’ye varan bir artış yaşandı. Özellikle pandemi sonrası ekonomik toparlanma sürecinde bireylerin borçlarını ödeme zorluğu, ciddi bir yapısal sorun olarak öne çıkıyor.

Finansal İstikrar Açısından Kritik Uyarı

Artan batık kredi oranları ve takibe düşen kişi sayısı, Türkiye’de bireysel finansal istikrarın kırılganlaştığını ortaya koyuyor. Ekonomik koşullar, gelir-gider dengesizliği, yüksek enflasyon ve faiz yükü gibi etkenler, borçlarını çevirmekte zorlanan milyonlarca kişiyi etkiliyor. Uzmanlar, bu artışın daha geniş kapsamlı sosyal ve ekonomik sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi