Kentimizin pek çok farklı alanda önemli ve acil giderilmesi gereken sorunları olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 'Eskişehir'in kronikleşmiş meselelerinde hiçbir çözüm olmaması beni üzüyor' dedi.
ESKİŞEHİR'İN KAYBI BÜYÜK
2021 yılı hakkında güzel bir tablo olmadığını söyleyen CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 'Öncelikle tabi ülkemiz, şehrimizde vaka sayıları çok fazla artmış durumda. Bu yıl salgınla mücadele ettik, onunla da sınırlı değil kuraklık, yangınlar gibi acı haberlerle geçti yıl. Geçen yıl Eskişehir için elimizde su da var diyebileceğimiz bir sey oldu mu diye baktıgım da Eskişehir'in kronikleşmiş meselelerinde hiçbir çözüm olmamış olması açıkçası tamam muhalefetteyim ama Eskişehirlilerin, vatandaşların oy vererek meclise gönderdiği milletvekillerinden biri olarak beni üzdü. Sorumluluğumuzu yerine getirmediğimiz Eskişehir'e karsı düşündürdü. Öte yandan böylesine zor bir yılda ekonomik krizin, yoksullaşmanın, işsizliğin arttığı bir yılda basta Eskişehir'de tabii ama Türkiye'nin dört bir yanında yerel yönetimlerin canla basla vatandaşlarımız için çalışmasına birlikte şahit olduk. Ama ülkemiz gerçekten dünya sıralamasında geriye gitti. Ekonomimiz anlamında, demokrasimiz anlamında üzülerek ifade ediyorum. Şehrimizde tabiî ki diğer bütün endekslerde Türkiye'nin yaşanabilir illeri arasında en basta geliyor, bu yine devam etti ama çevre yolu yapıldı mı, bu konuda adım atıldı mı? Yok. Bazı trafik kazalarının yogun yasandıgı yollarımızda bir gelişme var mı? Yok. Havaalanımızda tarifeli sefer başladı mı? Yok; tam tersine gurur duyduğumuz fabrikalarımız vardı. işte TÜLOMSAŞ kapatıldı, TÜRASAŞ oldu. Ve zarar etti ilk defa açıklandı. Yine bizim dünya markamız TEI ve Özel Hava Savunma Şirketleri maalesef iktidarın beceriksiz dış politikası nedeniyle çok önemli ihracat potansiyellerini yitirmek durumunda kaldılar. F-35 projesinden dışlandığımız için Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'yi dışlama kararı haksızdır bu doğru değildir. Bunu her yerde söylüyoruz. Ama bu iktidarında, bu tek adam yönetiminin maceraperest dış politikasında bizi getirdiği noktada Eskişehir en büyük kayba uğrayan illerin basındadır maalesef' diye konuştu.
BÜYÜK HAKSIZLIK
Ilçe yollarından bahseden CHP Milletvekili Utku Çakırözer şunları söyledi: 'Vatandaşların inisiyatifiyle basladıgı Seyitgazi'de daha sonra Eskişehir'de Seyitgazi Dernekleri, yaklaşık 34 -35 dernek onların tabiriyle söylüyorum 75 bin Eskişehir'de yasayan Seyitgazili vatandaştan bahsediyoruz. Onlar bu ise girişti sonra Kırka'da ben de gittim. Kırka pazarında 3 stant birden kuruldu. Çünkü en fazla yolda etkilenen mahallelerde, beldelerden, Kırka ve civarındaki köyler. Nedir rakam dediğimde imzaların 3 bini astığını ve kısa sürede önümüzdeki birkaç gün içerisinde 5 binin üzerine çıkacağı dijital imza kampanyası baslatılacağı buradan hemşerilerime de katılım çağrısında bulunuyorum. Mesele su bir yol düşünün Afyon'da başlıyorsunuz. İki gidiş, iki geliş bir yol herhangi bir yerleşim yerine gelmeden yol tek gidiş tek gelişe dönüyor. Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir yol yoktur. Ya tamamı tek gidiş, tek dönüştür ya da tamamı çift gidişs, çift geliştir. Bu Türkiye'nin de ayıbı, bu iktidarın da ayıbı. 2015 yılında seçildiğim günden bu yana bu konuyu TBMM'ye getirmeye çalışıyorum. Oradaki vatandaşlar yol kapadılar açıklamalar yaptılar biz soru önergeleri verdik. AK Parti'nin 20 yılında Afyon tarafı yapılıyor, devamı yapılmıyor; bu Eskişehir'e yapılan büyük bir haksızlıktır. Bu Eskişehirliye bir cezalandırma. Neden bu yol önemli? Çünkü bu yolda çok kaza oluyor. Son 11 yılda bin 815 kaza yaşanmış, bin 262 yurttaşımız yaralanmış, 32 vatandaşımız vefat etmis. Korku içinde vatandaşlarımız bu yolda gidiyorlar.'
VERİLMİŞ SÖZLER UNUTULDU
İlçelere yapılan yatırımları siyasi duruma göre belirlemenin yanlış olduğunu belirten Çakırözer, 'Diyelim ki biz iktidar olduk iste Millet İttifakı olarak ne yapacağız yani Sivrihisar'a hiç yatırım yapılmayacak mıyız? Sivrihisar gibi önemli bir ilçemize ya da Günyüzü'nde birçok mağduriyet var bir şey yapılmayacak mı? Anlatabiliyor muyum? Bu siyasi tercihe göre vatandaşı cezalandırma mantığı çok yanlış. Ama bunu da yapıyor AK Parti. Kırka'da ETI bor gururumuz. Rakamlar açıklandı yıllık bir milyar dolarlar ifade ediliyor, Türkiye için iyi bir gelir kapısı övünüyoruz. Onun çıktığı yerde 2 bin küsur isçi çalışıyor. Burada istisnasız her gün is kazası yaşanıyor. Kırka'da bir entegre hastane kurulamadı. Seçimden önce söz verdiler, Sağlık Bakanı Eskişehir'e kadar geldi. AK Partili milletvekilleri iste AK Parti teşkilatı gidip Kırka'da açıklama yaptı. Seçimi CHP arkadaşımız Uğur Tepe kazanınca bir daha unutuldu hastane. Bu yatırım programında ben Kırka entegre hastanesini göreceğimizi umut ediyorum. 2 bin küsur isçinin ihtiyacı yol meselesi var yine isçiler kullanıyor. Çere yolunun yapılması lazım diğer yolların yapılması lazım Eskişehir'in ihtiyaçlarının karşılanması lazım' ifadelerini kullandı.

ASGARI ÜCRET ERİDİ

Asgari ücret zammının vatandasın eline geçmeden eridiğini belirten Çakırözer, 'Doğal gazın, elektriğin zammıyla geri almaya başlandı. Yani vatandaşa sunulan tarifede hakikaten bir yangın var. Eskişehir için övünüyoruz sanayi üretiyor diye simdi en son tarifede biliyorsunuz dogalgaza zam geldi yüzde 25, yüzde 50 sanayiciye geldi. Birkaç gün önce bir daha gelmişti. Eskişehir'de bir dostumuza bir isletme sahibi bir yılda bin metreküpe 2 bin lira öderken su anda tek farkı tarifeler geldi ya 6 bin 300 hatta 9 bin 450 lira ödeniyor. Simdi tamam övünüyoruz sanayicimizin ihracatı arttı ama bu kadar elektrik, dogalgazda yüzde 200'leri bulan zamlarla ne kadar üretebilecekler. Bunda da açıkçası biraz kaygılarımız var' seklinde konuştu.
SEÇİME GİTMELİYİZ
Mevcut iktidarın Türkiye'yi yönetemediğini söyleyen Çakırözer, 'Demokraside geriye gidiyoruz dış politikada gerçekten maceradan maceraya Ulusal çıkarlarımızı koruyamayan aciz bir yönetim. Ekonomi zaten kendini gösteriyor o yüzden bence seçim kaçınılmaz; yani götüremiyorlar, yönetemiyorlar çünkü ama bu Haziran mı olur, daha erken mi olur, daha mı geç olur, ona karar verecek olan bir kişi ya da iki kişi diyeyim ortağı ile ama biz seçime hazırız ve seçime gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yaşanan şeyler normal degil yani hatırlayın dolar yine 13 küsurlere geldi. Yılmaz Hoca, Ahmet Başkan, Kazım Başkanın gözü dolar kurunda. Neden çünkü her kuruş onlar için elindeki kaynağın erimesi demek. 30 gün içinde Eskişehir'in 32 milyonu çalındı sadece bir projede Hocanın taksit ödemesi 32 milyon arttı. Nedir diye ben de sordum 2022 bütçesinde Büyükşehir'in yani asfaltı şusu busu dediklerinde 500 milyon lirayı bulan bir kaybın olduğundan bahsediyor. Bir tane tramvay alım ihalesi var biliyorsunuz 40 milyon Euro yıl bitmeden 10 milyonlarca zararla yanılmıyorsam 200 milyon euroluk kur zararı var. Bu rakamlar büyük bakın bunlar bizim paramız, bu kur zararı nereden gidiyor; belediyenin bütçesinden gidiyor. Belediye onunla ne yapacak yol yapacak, Belediye onunla ne yapacak kres yapacak iste yaslı evi yapacak, Halk market açacak Odunpazarı'nda öbür tarafta yaslılar için Yasam Köyü'nde Alzheirmer merkezi yapacaktı hiçbiri yapılamayacak. Bütün projeler askıya alınacak. Tek adam yönetiminden kurtulmanın yolu da milletin iradesini sandıkta göstermesi' dedi.
SEMBOLİK OLMAYACAK
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 'Adaydan çok Millet İttifakı'nın seçimi kazandığında Türkiye'nin önüne koyacağı, atacağı adımlar önemli parlamentoda. Toplam 6 parti Millet İttifakı ve aslında genişlemiş hali nasıl bir sistem nasıl bir hukuk devletine ulaşacağız. Bu daha önemli bunu alt baslıkları ekonomi nasıl ekonomi yönetimi olacak hepsi bence vatandaşı önüne konacak asıl mesel burada bitiyor. Aday meselesi bence isin en kolayı olacak. Sembolik aday konusuna katılmıyorum, bence öyle olmayacak çünkü bu tek adam yönetiminden parlamenter sisteme geçişte bence ittifakın adayı seçilecek ama onu bütün partiler destekleyeceği için çok hızlı ve seri bir şekilde çok önemli adımlar atılmak zorunda. Türkiye'nin bir normalleşmeye parlamenter demokrasiye güçlendirilmiş parlamenter demokrasiye ihtiyaç var bunu döndüreceğiz. Millet ittifakının adayı yapılacak ilk seçimde erken mi olur, geç mi olur Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacak ve Türkiye'yi bir an önce parlamenter demokrasiye geçirmek için sadece kendisi degil arkasında destek veren ittifak partileri ile ve onların 81 ildeki teşkilatlarıyla birlikte mücadele verecek' dedi.


ÖNEMİNİ BİLİYORLAR
Eskişehir'in ihtiyaç duyduğu önemli konularda AK Parti Milletvekilleriyle de görüştüklerini söyleyen Çakırözer, 'Bakanları biraz da siz zorlayın, siz daha rahat iletişim kurabilirsiniz dediğimiz konular oluyor. Eminim onlar da konunun önemini biliyorlardır. Eskişehir'in bile bazen inisiyatif alamıyor. Cumhurbaşkanlığında ya da biliyorsunuz' dedi.
ORTAK SIKINTI HAYAT PAHALILIĞI
İlçelerdeki ortak sorunun hayat pahalılığı olduğunu kaydeden CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 'Tarımın hakim olduğu bölgede çiftçi dertli orada yasayan emekliler çok dertli en son birkaç gün önce Kırka pazarında idik sohbet ettiğimizde herkesin derdi 'Bu pazar çantasını 100 artmış. Mesela pancar üreticisi ciddi oranda azalmış durumda Eskişehir civarında. Biraz daha para getirir mi deyip mısıra dönüyorlar, buğdaya küsenler var, hayvancılığa küsen gördüm Alpu, Bozan ve Gündüzlerde hayvancılık orada çok iyidir. Kasaba girdim ne var ne yok ya kesecek hayvan bulamıyoruz diyor. Baya sıkıntılı durum insanlar yem fiyatları karsısında süt veren ineğini kesme noktasına gelmiş' şeklinde konuştu.
BİLİRKİŞİ İZİN VERMEZ
Alpu ve çevresinde çiftçilerin küçük denilebilecek arazileri büyük toprak sahiplerine sattığına yönelik iddiaları değerlendiren CHP'li Çakırözer, 'URAYSIM projesi tartışmaları sırasında verimli arazilerden test alanın geçeceği yer Bozan ve civarındaki insanlar, tarım yapanlar vermek istemiyorlar. Ama oradan bir şekilde tarla almış olanların birçoğu İstanbul'dan deniliyordu. Onlar kamulaşma geldiğinde hemen satmak niyetinde olanlardı. Bence oradaki sıkıntı devam etmekte, bazıları olmuş bitmiş gibi görüyor ama bence URAYSIM projesi o topraklarda olmaması gereken ve orada bir fayda getirmeyecek bir projedir, yeri kaydırılabilir tüm isteğimiz bu. Yani hiçbir projeye karsı değiliz. Tas üzerine tas koyacak olan bu ülkede hiçbir projeye karsı değiliz. Benim bildigi kadarıyla dava devam ediyor, geçtiğimiz günlerde bilirkişi gönderdi mahkeme oraya Büyükşehir'in açtıgı dava ile ilgili. Ben inanıyorum ki bilirkişi URAYSIM projesinin oradan geçmesine izin vermez' dedi.



Editör: TE Bilisim