Covid-19 salgını birçok sektörü ve küçük esnafı olumsuz etkiledi. Fakat ikinci el araç alım satımlarında yaşanan hareketlilik küçük sanayide otomobil tamiri ve bakımı yapan esnafın işlerinde yoğunluk son günlerde arttı.
OTOMOBİL ÇOK FAZLA
Küçük sanayi sektörünün de Pandemiden etkilendiğini fakat diğer sektörler kadar etkilenmediğini söyleyen Halil Kılıç, 'Ancak otomobil sektörü ile uğraşanlar yüzde 10 etkilendi, yüzde 90 etkilenmedi. Şu anda biliyorsunuz Eskişehir'de üç kişiye bir araba düşüyor. Yaklaşık 270 bin araç var kamyonu, taksisi vs. Yer gök arabadan geçilmiyor. En kenar semtlerde dahi otomobil var. Sokaklarda park yeri bulunamıyor. İşini en kaliteli şekilde yaptıktan sonra ve müşteri de memnun kaldıktan sonra otomobil işinde benim işim bozuk diyen esnaf, çuvaldızı kendine batıracak. Şu anda Eskişehir'de 11 tane sıfır araba satan bayimiz var. Onlar da iki ay, üç ay sıra var ve 100 liralık arabada sıra yok 300-400 bin liralık arabada sıra var. Ve peşin yatırıyor. Bizim sanayi sektörümüzde sokaklar arabadan geçilmiyor. Ancak bizim sanayi tabiriyle, her zaman köfte yok, bazen kuru fasulye bazen yaş fasulye bazen de soğan ekmek' dedi.
ÇOK KÖTÜ DEĞİL
Eskisi kadar olmasa da işlerinde hareketlilik olduğunu ifade eden Mehmet Ali Orakçı, 'Araba fazlalığından kaynaklı ve ikinci el arabalarda alım satım fazla oldu. Bu bizim işlerimizi etkiledi. Eskisi gibi olmasa da yine çok kötü değil. Herkesin ekonomisi zayıfladı o yüzden gelen müşteriye de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hem o ayakta kalsın hem biz ayakta kalalım istiyoruz' diye konuştu.
GÜNLÜK ÇORBAMIZ ÇIKIYOR
Küçük sanayi esnaflarından Adem Kök ise, sokağa çıkma yasaklarında işlerinin durma noktasına geldiğini fakat şu an toparlandığını söyledi. Diğer bir esnaf Yalçın Yılmaz ise, 'Pandemi dönemine göre yavaşladı. Genelde sanayide işimiz oluyor ama günlük çorbamız çıkıyor' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim