Kış aylarının temsilcisi kar, dün sabah şehri beyaza bürüdü. Saflığı ve temizliği temsil eden rengin en güzel tonu Eskişehir'e ayrı bir güzellik kattı. Vatandaşları olduğu gibi şehrin en önemli değeri olan Eskişehirspor'u da kara bir kış bekliyor.
Kara diyorum çünkü kulüp tarihinin en kritik dönemleri yaşanıyor. 11 ayda 4 genel kurul yapmış bir camia… Elde -9 puan, mevcut transfer yasağı ve son sırada mücadele eden bir takım var. Son yıllarda hep sancılı geçen ocak ayı yaklaşıyor. Maaşı ödenmeyen ve bu nedenle federasyona başvurduğu öğrenilen futbolcuların devre arası boşa çıkma tehlikesi kapıda. Transfer yasağının devam ettiğini düşünürsek, yaşanacak ayrılıkların yerinin dolma ihtimali yok… Ödeme yapmaya başlayan yönetim bunun önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. İşleri elbette çok ama çok zor. Şehrin destek konusunda vereceği reaksiyon belirleyici olacak.
Şehri tanımayan, dengeleri bilemeyen ve her şeye rağmen iki dönem başkanlık yapan Osman Taş'ın 'Kimseye avuç açmayacağız' şeklindeki talihsiz sözünü avantajına çeviren bazı önemli isimleri bu süreçte Eskişehirspor'u görmezden geldi. Bunda Taş'ın da hataları vardı belki ama birçok kişi de kulağının üstüne yattı… Eskişehirspor'un 27'nci başkanı seçilen Mustafa Akgören ise koltuğa oturmadan kapı kapı gezmeye başladı. O siyasiden bu siyasiye, o odadan bu odaya ayrım gözetmeksizin… Böylelikle Akgören ve ekibi şehre Eskişehirspor'u hatırlatmış oldu.
Bu kara kıştan kulübün en az hasarla çıkması önemli. Çünkü ikinci devre çok daha zor geçecek. Mücadele eden bir takım, elini taşın altına sokmuş bir yönetim ve cefa çekmekten yılmayan bir taraftar var. Şehir bu noktada artık sorumluluk almalı.
Bir de saha içine bakalım. Savunma kurgusunda bir türlü doğruyu bulamayan takım, buna rağmen puanlar topluyor. Ligin en fazla gol atan takımlarından olan Eskişehirspor'da yabancı futbolcuların performansı bu noktada ön plana çıkıyor. Sissoko, Milinkoviç ve Jesse'nin hücuma olan katkısı çok değerli. Bizim Çocukları tabiki geri plana atmıyoruz. Onlar takımın bazen iskeleti, çoğu zaman ise ruhu oluyor.

Enteresan istatistik

Türk futbolunda teknik direktörlerin ömürleri bazen 90 dakikaya sıkıştırılır. Buna çok kez şahit oldu. Her sezonun bu dönemlerinde gazetelerde okuruz, şu kadar haftada şu kadar teknik adam istifa etti veya görevden alındı. Bunun nedenlerine girmeyeceğim, sayfalar yetmez. Çünkü ekonomiden sonra en büyük sorunlardan biri bu futbolumuzda… Bu sezon Eskişehirspor ilginç bir istatistiğe imza atmaya devam ediyor. Dört kulüp, Eskişehirspor ile oynadıkları maçların ardından teknik direktörlerini değiştirdi. Önce Menemenspor, Hatayspor, Fatih Karagümrük ve son olarak Altay. Eskişehirspor'un bu dört takımdan sadece Menemenspor'u yendiğini düşünürsek, bahsettiğimiz futbolumuzdaki en büyük ikinci sorunun çıkmazı daha net anlaşılır.
Müsabaka Skor Görevden ayrılan
Es Es-Menemenspor 3-0 Ramazan Kurşunlu
Hatayspor-Es Es 1-0 İlhan Palut
Es Es-Karagümrük 0-3 Cüneyt Dumlupınar
Altay-Es Es 1-1 Sait Karafırtınalar

---------------------------------------------------------
AVRUPA'DAN FUTBOL
KULÜPLER DİBİ GÖRDÜ!

2019-20 sezonunda A Milli Takımımız önemli bir başarı yakalayıp 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkı elde etti. Grupta maçların bitimine bir hafta kala bu başarıyı yakalayan Milliler, kendi evinde hiç gol yemeyerek ayrı bir başarıya imza attı. Ancak Türk futbolu adına aynı şeyleri kulüpler bazında söylemek mümkün değil. Bu sezon kulüpler Avrupa'da adeta dibi gördü. Yaklaşık 20 yılın en kötü sezonunu geçiren Türk takımları, şu ana kadar ülke puanına 3,800 puan kazandırdı. En son 1998-99 sezonunda 3,200 puan toplayan takımlar, yıllar sonra ilk kez dibi gördü.
UEFA ülke puanı hesaplamasına değinelim birazda. Son 5 yıl baz alınarak yapılan tabloda sıralamaya göre Avrupa'ya gönderilecek takım sayısı belli oluyor. Takımların yıl içinde Avrupa'da topladığı puanlar, takım sayısına bölünüp sezonluk puan ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda ilk 10 içinde yer alan ülkelerin şampiyonları Şampiyonlar Ligi'ne direk katılıyor. 11'inci sıradaki ülkenin gruplara direk takım göndermesi için Şampiyonlar Ligi'ni kazanan takımın kendi liginde de Şampiyonlar Ligi vizesi alması gerekiyor.
Sıralamada 11, 12 ve 13'üncü sıra için Ukrayna, Türkiye ve Avusturya arasında kıyasıya bir yarış var. 11'inci sırada elden gitmek üzere. Çünkü Avusturya'da LASK Linz ve Salzburg Avrupa'da yoluna devam edecek. Türkiye'de ise Galatasaray ve Başakşehir'in devam etmek için küçük ihtimalleri var.
Sezon sonu 12'nci sırada yer alırsak, lig şampiyonu da Şampiyonlar Ligi için ön eleme oynayacak. Türkiye ön elemeden Şampiyonlar Ligi gruplarına en son 13 yıl önce takım göndermişti...


----------------------------------------
Unutulmaz Söz

​'Futboldan ayrı kaldığımda, ağzından emziği alınmış bir bebekten farkım kalmaz.'
Ruud Gullit
-------------------------------------------
SOSYAL MEDYA

Twitter: Sümeyya Akgün: Neyimiz mutlu be Eskişehirspor anamızı ağlattı. (En mutlu şehirler listesinde Eskişehir 2'nci sırada)

Facebook: Erhan Ünal: Eskişehirspor yönetimi Osmanlı maçının 200 bin, Menemen maçının kalan 30 bin liralık primini ödedi. Altay beraberliğine 100 bin TL prim ödendi. Ümraniye maçı öncesi A. Demir galibiyetinin 200 bin liralık primi verilecek. Ümraniye maçı kazanılırsa toplamda 730 bin TL prim verilmiş olacak.

Twitter: Daimi Özdemir: Yeni yönetimle beraber şehrin bakış açısı değişti. Futbolcu kardeşlerimizin cebine para girmeye başladı. Taraftar zaten bugüne kadar Eskişehirspor'un yaşamasının tek ilacı. Şehrin ileri gelenleri 6 Aralık 2019 saat 19.00'da randevuları iptal edip gelin takıma ve yönetime destek çıkın.
--------------------------------------------------
HAFTANIN EN'LERİ
FOTOĞRAF

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç ve Mustafa Akgören başkanlığındaki Siyah-Kırmızılı yönetim takımı Altay maçı için İzmir'e uğurladı. Uzun bir süredir tesislerde böyle bir birliktelik olmamıştı.

OLAY

Adanaspor ile deplasmanda karşılaşacak Bursaspor'u yalnız bırakmak istemeyen Yeşil-Beyazlı taraftarlar deplasman yolunda kaza yaptı. Eskişehir çıkışındaki kaza sonrası yönetim ve taraftarlar Bursalılara sahip çıkıp yanlarına gitti.

HAFTANIN SÖZÜ

'TFF 1.Lig'de VAR sistemi olsaydı bizim 12 puan fazlamız olurdu bugün 14 puanımız olurdu.' Coşkun Demirbakan