Son zamanlar hızla gelişen sektör, evlilik törenleri sektörü. Önceki yıllarda ABD'de 72 milyar dolarlık harcama yapılmış. Evlilik Planlama şirketleri de 1.2 milyar dolarlık pay almış. İki kelime için on binlerce dolar harcamaya hazır insanlara hizmet verecek sektörlerin sayısı giderek artıyor.
Londra'da tarihi bir tiyatroda oyuncular Romeo ve Juliet oyununun provasını yapıyor.
Shakespeare hayranı New Yorklu Amanda ve erkek arkadaşı Andrew Smith provanın tek seyircileri. Enstrümanlar çalıp koro şarkı söylemeye başlayınca Andrew, Amanda'nın önünde diz çöküp elini tutarak sorusunu soruyor: 'Benimle evlenir misin?'
Bir süre sonra kendisini parmağında bir yüzükle ve aşk mektupları arasında bulan Amanda 'En güzel evlilik teklifiydi bu' diyor.
Bu sahneyi düzenlemek için iki aylık plan yapılmış, 25 kişilik oyuncu, müzisyen, koreograf tutulmuş. Bunları 4000 dolar karşılığında The One Romance adlı organizasyon düzenlemiş.
ÖZEL SİNEMADA ÖZEL FİLM
Geçen yıl İngiltere'nin Kent bölgesinden internet tasarımcısı ve dijital pazarlamacı Anthony Williams şimdi karısı olan o zamanki sevgilisi Dembi'ye özel bir teklif yapmak istemiş.
Londra'nın ünlü Covent Garden semtinde bir otelin restoranında yemek yedikten sonra otel çalışanları onları özel sinema salonunda bir film izlemeye davet etmiş. Işıklar sönüp film başladığında ekranda 48 yaşındaki Anthony çıkmış. Dembi'yi neden sevdiğini anlatmış bir süre.
Sonra müzisyenler ve şarkıcılar girmiş salona ve Anthony'nin teklifi yapacağı ortamı hazırlamışlar. Bu hizmet için 6200 dolar ödemiş.
ROMANTİK BALON
Paris'teki Apoteo Surprise adlı şirketin sahibi Nicolas Gerreau bunun 'romantik bir balon' olduğunu söylüyor. 2006'dan bu yana 1600 evlilik teklifi organizasyonu yapmış.
Ismarlama teklif hazırlıklarının yanı sıra 30 farklı senaryo seçimi sunuyormuş müşterilerine ve bunların en az masraflı olanı 300 dolardan başlıyormuş.
Paris'i Rolls Royce Corniche ile dolaşıp Seine Nehri vadisinde bir malikane terasında yemek yedikten sonra jetlerin gökyüzünde çizeceği kalpleri seyretmeyi içeren bir tören ise 21 bin dolara mal oluyormuş.
En fazla ilgi gören törenlerden biri de 2100 dolara atların çektiği bir Kül Kedisi Sindirella arabası ile Paris turu, çikolatadan yapılma bir ayakkabı ve Seine Nehri'nde kayık gezisi içeriyormuş.
'Gerreau Kadınları ağlatan bir işletme işletiyorum' diyor. 'Gözyaşı akmazsa işimi eksik yapmış gibi hissediyorum.'
***
Evlilik teklifi organizasyonu için gelenler çoğunlukla erkekmiş, valla ne yalan söyleyeyim okurken ve yazarken yoruldum. Evlilik teklifi için bu kadar zahmet çeken erkeklere saygım arttı. Türkiye'de de buna benzer organizasyonlar var.
Başlangıçta bu kadar güzel başlayıp, sonradan ne oluyor da romantiklik kalmıyor merak etmiyor da değilim hani.
Özel sinemadaki gibi her şey roldü, köprüyü geçtim role de gerek kalmadı mı deniliyor bilemem ama her şeyden önce saygıyı elden bırakmayın derim.
14 ŞUBAT
Roma imparatoru 2. Claudius ülkesini katı kurallar ile zalimce yönetiyormuş. Zamanla ordusuna savaşacak asker bulamaz olmuş. Evli ve nişanlılar evini bırakıp askere gitmek istemiyormuş.
Ani kararla tüm nişan ve evlilikleri yasaklamış.
Aynı dönemde Roma'da yaşayan Aziz Valentine yasaklara rağmen ve her türlü tehlikeyi göze alarak çiftleri gizlice evlendirmeye devam etmiş.
Bunu duyan imparator, Aziz Valentine'yi öldürtmüş..
Öldürttüğü gün takvimler 14 Şubat'ı gösteriyormuş.
Yani çılgınlarca kutlanan, hediyeler alınan, romantik yemekler yenilen 14 Şubat'ı gösteriyormuş.
Bazı rivayetlere göre ise, Valentine Hristiyan olduğu için öldürülmüş.
14. yüzyılda, Valentine, öldürülmesinden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine Valentine imzalı bir aşk notu ulaştırmış.
Hristiyanlardan sonra birçok ülke bu günü günler öncesinden hazırlanarak kutluyor. Popüler kültür birçok şeyi hayatımıza dayattığı gibi bunu da dayattı.
Günümüzde 14 Şubat pazarlama ve tüketim günü haline dönüşse de, inşallah Türk toplumu olarak özümüze döneriz.