Daha önce birçok kez yazdım Eskişehir'in ilk bisiklet yolunu Büyükerşen yaptı. 2011 yılında başlandı. Toplantılar, çalıştaylar, Hollanda'dan danışmanlar vs. O zamanlar bisiklet yolunun adını bilen yok Türkiye'de, Eskişehir'de yapıldı. Proje tamamlansaydı Eskişehir bugün Türkiye'nin bisiklet başkenti olurdu. Başlansa bugün yine olur. Çünkü, Eskişehir'in fırsatları Türkiye'de başka hiçbir kentte yok.
2011'de Atatürk Bulvarında bugün hala kullandığımız bisiklet yolu yapıldı. Sonra ne oldu? Hiç. Sağa sola birkaç parkın çevresine, Porsuk çayının kıyısına dekoratif işler. O kadar.
Bir de Burhan Sakallı'nın döneminde yapılan yol var, hakkını verelim. Odunpazarı'nı doğudan batıya kat eden bir bisiklet yolu ve bisiklet paylaşım sistemi. 71 Evlerden başlayıp kent merkezine, buradan Osmangazi Üniversitesine.
Görüldüğü gibi Eskişehir'in bisiklet yolu serüveni 10 yıl önce başladığı noktadan bir adım öte ilerleyemedi, ne yazık ki.
Bir bahar daha geldi, geçiyor. Önümüz yaz. Okullar tatil olduğunda, çocuklar da bisikletleri ile sokaklara dökülür. Şimdiden uyarıyorum, güvenle bisiklete binilecek ne yol var ne park. Yaşanacak kazaların, yanacak canların sorumlusu yol yapmayanlar, bisikletli ulaşımı desteklemeyenlerdir.
***
VAR AMA YOK GİBİ
Geçen hafta bir akademisyen arkadaş aradı sordu. 'Eskişehir'de bisiklet yolu var mı?' Bisikletli ulaşım ile ilgili bir araştırma için veri topluyor, ülke genelinde. Eskişehir'den de bana ulaşmış, gazetede yazıp çizdiklerimi de okumuş.
Soru zor! Ne diyeceğimi bilemedim. Yok desen, olmaz. Sağda solda kaldırıma, parka iliştirilmiş bisiklet yolu olarak işaretlenmiş yerler var. Var desen, o da olmaz. Bu yolların hiçbiri bisikletli ulaşıma hizmet etmiyor. Dahası standartlara da uygun değil.
Bunları yazdım. Uzun uzun anlattım, arkadaşa. Birkaç da fotoğraf gönderdim. Gelen yanıt net. 'İyi de bu bisiklet yolu değil ki.'
--------------------------------------
BİSİKLOPEDİ
KASK

Arabada emniyet kemeri ne ise bisiklette de kask odur. Hobi düzeyindeki kullanıcılardan amatörlere, ulaşım için kullananlardan çocuklara kadar herkes kesinlikle kask kullanmalıdır. Çok kısa süreli kullanımlarda, trafiğe kapalı alanlarda ya da bisiklet yollarında bile kullanılsa yine de kask takılmalıdır.
Kask Seçimi
Herkesin kafa yapısı farklı olduğundan kask denenerek alınmalıdır. Kaskı başımıza taktığımızda çene atı perlonu sıkıca kapatılıp, yan perlonlar da kulak altında birleşecek şekilde ayarlanmalıdır. Arka ayarlar sıkıldığında hareket etmemeli, alnı da koruyacak şekilde kapatmalıdır. Kaşlar ile kask arasında iki parmaktan fazla boşluk kalmamalıdır.
-------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
22 Mayıs
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
23 Mayıs
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
24 Mayıs
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun