Mustafa Abi, bisikletin ağabeyi. Eskişehir bisiklet tarihinin yaşayan efsanesi. Tanışmamız öykümüz bir kaç yıl önce uzanır.
Bir Nisan günü, küçük bir grup Kızılinler'e padallıyoruz. Önümüzden giden iki bisikleti gördük, yetişmek istedik. Hızlandık biraz büyük ayna ile, olacak şey değil yakalayamıyoruz. Rampa yetişti imdadımıza, tepede ulaştık yanlarına.
Gördüklerim karşısında şaşkına döndüm. Yaşlar benim iki katım, iki delikanlı. Neredeyse koşarak çıktılar rampayı. Hemen tanıştık: Türkiye bisiklet tarihinin yaşayan iki efsanesi —Ertan kardeşlerle.
Molada devam ettik sohbete. Türkiye bisiklet tarihini yaşayanların sözlerinden dinledik, öğrendik. Eski yarışlarına, serüvenlerine, heyecanlarına ortak olduk.
Mustafa Ertan 1934 doğumlu. Onsekiz yaşında, 1952 yılında Eskişehir Demirspor'da başlıyor bisiklet sporuna. O yıllarda Demirspor ve Eskişehir Türkiye'nin bir numarası. 1948 Londra Olimpilatyarına Eskişehir iki bisikletçi gönderiyor: Ali ÇETİNER ve Enver OSMALI. 1954 yılına kadar da bisiklet sporunun önemli şampiyonlukları hep Demirspor'un, Eskişehir'in. Demirspor ulusal yarışlara da Eskişehir bölge takımı olarak katılıyor.
Mustafa Ertan'ın spor yaşamı bu başarı ikliminde başlıyor. Aynı başarılara katkı koyuyor, o da. 1950'li yıllar boyunca bir çok bireysel ve takım şampiyonlukları yaşıyor. 1958 Mısır Turunda milli formayı taşıyor. 1959'da Beyrut Akdeniz Olimpiyatlarında koşuyor...
Kariyerin zirvesinde bırakıyor sporu. Sonrasında bisiklet federasyonunda hakem, antrenör gibi görevlere devam ediyor. Bisiklet dünyasından kopmuyor hiç. Bir çok sporcunun yetişmesinde, başarısında etkili oluyor. En başarılı öğrencisi de kardeşi Osman Ertan oluyor.
Bu günlerde Mustafa Abinin en büyük özlemi yine uzun uzun pedallamak. Salgın ve yasakların bir an önce bitmesi ortak dileğimiz. Sağlıcakla, sporla...
----------------------------------------------------------------
BİSİKLOPEDİ
TÜRKİYE'DE BİSİKLETİN TARİHİ

Osmanlıda bisiklet:
  • 1885 Türklerin bisiklet ile tanışması: Mösyö Tomas İstefanis adında bir Amerikalı bisikletiyle İstanbul'a gelir, buradan sırasıyla İzmit, Ankara, Yozgat ve Sivas yolunu izler.
  • 1895'in 15 Mayıs'ında İzmir'de ilk bisiklet yarışması yapılır. Aynı yıl 18 Ağustos'ta İstanbulda. Dünyada ilk bisiklet yarışı ise 1868 Paris.
  • 1900 Bisiklet ile ilgili ilk kitap, Ahmet Tevfik'in 'Velosiped ile Bir Cevelan (Hüdavendigar Vilayeti Dahilinde)' yayınlanıyor.
Cumhuriyet sonrası bisiklet:
  • 1923 Türkiye Bisiklet Federasyonu kurulur
  • 1924 Türk bisikletçiler ilk olimpiyatlara katılmak için Paris'e giderler ama katılamazlar. Bisikletleri uygun değildir.
  • 1924 İlk yol yarışı Fethiye-Antalya arasında Ege Gençlerbirliği Kulübü tarafından düzenlenir.
  • 1924 ilk Türkiye Bisiklet Birinciliği Ankara Muhafızgücü Spor Alanında yapılır. Cavit Cav kazanır. Türkiye'nin ilk sürat ve mukavemet yarışı şampiyonu olur.
  • 1926 ilk Türkiye Bisiklet Şampiyonası İstanbul'da yapılır. Cavit Cav hem sürat, hem de mukavemet dallarında ilk Türkiye şampiyonluğunu kazanır.
  • 1927 ilk milli karşılaşma Taksim Stadı pistinde Bulgaristan ile yapılır. Bulgar ve Türk bisikletçiler birincilikleri eşit sayıda paylaşır.
  • 1928 Türk Milli Takımı ilk kez olimpiyatlara katılır Amsterdam Olimpiyatları.
  • 1933 Cavit Cav bisiklet atölyesini Cav Bisiklet Fabrikası olarak büyütür ve ilk yerli bisikleti üretir.
  • 1940 İlk kez düzenlenen Balkan Bisiklet Şampiyonası'nda pist yarışında Krikor Cambaz Orhan Suda ile takım takip yarışında da Türk Takımı iki gümüş madalya kazanmıştır
  • 1949 İlk veledrom Konyada yapılmıştır
  • 1963 İlk yerli bisiklet fabrikası Bisan A.Ş. İzmirde
  • 1964 İlk Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Türkiye Bisiklet Turu
  • 1968 İlk bisiklet kulübü İstanbul Bisiklet İhtisas Kulübü
  • 1971 İlk Uluslararası madalya İzmir'de yapılan Akdeniz Oyunları'nda Türk takımının yol dayanıklılık yarışındaki üçüncülüğü ve aynı yılın Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda Erol Küçükbakırcı'nın bronz madalyası
  • 1991 İlk dağ bisikleti yarışması
--------------------------------------------------------------
Bisikleti Fark Et!

Ulaşımda bisikleti tercih eden her vatandaşın, diğer ulaşım araçlarını tercih eden vatandaşlar kadar yol üzerinde hakkı vardır.
--------------------------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
20 Ocak
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Gazebo Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
21 Ocak
Perşembe
Bisiklet Dostluğu Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.00 Yeni başlayanlara uygun
21 Ocak
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
18.30
22 Ocak Cuma Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Şans Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
26 Ocak
Salı
Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.