Covid19 vaka sayıları şehrimizde ve ülkemizde her gün artıyor. Bu olgunun bize gösterdi bir gerçek var: İnsanları maske takmaya, mesafeyi artırmaya çağırmakla bir yere varamayacağız.

Yanlış anlaşılmasın, maskenin ve sosyal mesafenin işe yaramadığını savunacak değilim. Şikayetim işitmeyen kulaklardan, görmeyen gözlerden ve anlamayan kafalardan. Bir de hala toplu ulaşım araçlarında maskeden ve sosyal mesafeden medet uman yöneticilerin aymazlığından. Maskeyle, mesafeyle toplu ulaşım güvenliği olmaz!

Covid tehdidi ile birlikte hem dünyada hem de ülkemizde ve kentimizde bisiklete ilgi arttı. Bisiklet satışları patladı, yollarda pedallayanlar çoğaldı. Bisiklet dışındaki ulaşım tercihleri de değişti. Araba ve başka iki tekerlekliler —e-scooter, motosiklet vs.— yaygınlaştı.

Salgının etkisiyle bisiklet yollarının yapılacağını, bisikletli ulaşımın gelişeceğini düşündük. Belediyemizin bisikleti desteklemesini bekledik. Altı ay oldu aşağı yukarı, sonuç tam bir hayal kırıklığı. Ne bisiklet yolu yapıldı ne de başka bir şekilde bisikletli ulaşım desteklendi.

Bugün hala Covid tehdidi artarak devam ediyor. Toplu ulaşım sistemi —otobüs, tramvay, dolmuş vs.— ulaşımdan çok salgının yayılmasına hizmet ediyor.

Araba Covid tehdidinden kaçmak için bir seçenek olmaktan çok, başka tehditleri büyütüyor: Trafik, gürültü, hava kirliliğine ve stres. Arabalarla birlikte artan trafiğin yarattığı tehdit bisikletliler, motosikletliler ve yayalar için Covid kadar ölümcül.

Bir an için arabanın çözüm olduğu kabul edilse bile, herkesin bir araba alması olanaksız. Buna ne para yeter, ne yol.

Araba alacak bütçesi olmayanlar ne yapsın?

Bisiklet toplu taşıma ile birlikte düşük gelirli haneler için ulaşımın en uygun yolu. Yakın zamanda toplu ulaşımı güvenli hale getirmek imkanlı görünmüyor. Bu çaresizlik yönetimin sorumluluğunu ortadan kaldırmıyor. Kentte yaşayan ve kent yaşamını sürdürmek için çalışan çoğunluğun, emekçi kesimin güvenli ulaşım ihtiyacının karşılanması hala yönetimin birinci görevi olarak ortada duruyor.

Kent yöneticilerimizi, yetkilileri ve sorumluları bir kez daha ulaşım ihtiyacımıza karşı duyarlı olmaya çağırıyorum. Yaşadığımız salgın günlerinde ve sonrasında en sağlıklı, en ekonomik ve en çevreci ulaşım yöntemi olan bisikletli ulaşımın geliştirilmesi hepimiz için en iyisi olacaktır.

Bizi güzel günlere götürecek biricik yol bisiklet yoludur!

************************

BİSİKLOPEDİ
SELE GENİŞLİĞİ(SIT BONE)

Sele genişliğinin en doğru ölçüsü kalça kemiğinin oturulan yere ilk temas eden noktalarının arasıdır. Bu ölçü 'sit bone' olarak adlandırılır. Kalça kemiğinin alt iki çıkıntısı sele genişliği için ideal ölçüyü verir.

*************************
İPUCU
Uzun sürüşlerde gidonu tutuş pozisyonunuzu zaman zaman değiştirin. Bu karpal sinir sıkışmalarını, ellerde uyuşma şikayetini azaltır, yoldaki titreşimlerden daha az etkilenmenizi sağlar.

Haftanın Etkinlikleri

Tarih

Düzenleyen

Buluşma Yeri

Saati

Açıklama

26 Ağustos

Çarşamba

Vel-Esbid

(Esk. Bisiklet Derneği)

Kanlıkavak

Gazebo Kafe

19.30

Yeni başlayanlara uygun

27 Ağustos

Perşembe

Bisiklet Dostluğu

Kanlıkavak

Doğa Kafe

19.00

Yeni başlayanlara uygun

27 Ağustos

Perşembe

PAB

(Perş. Akşamı Bisikletlileri)

EsPark AVM

Bağlar Kapısı

20.00

28 Ağustos

Cuma

Dorlion

Bisiklet Grubu

Kanlıkavak

Şans Kafe

20.00

Yeni başlayanlara uygun

1 Eylül Salı

Doğa Es
Bisiklet Grubu

EsPark AVM

20.00

Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.