Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nin bazı maddeleri değiştirildi. ÇED Yönetmeliği'nin hazırlanmasının Türkiye ve dünya için önemli bir ihtiyaç olduğunu fakat hazırlanan yönetmelikte bu fırsatın kaçırıldığını belirtenTMMOB Eskişehir İKK Sekreteri Yahya Kaya, 'Yeni yönetmelik geçmişten gelen eksiklerini tamamlamak bir yana mevcuttan da geriye giden düzenlemeler barındırmaktadır' diye konuştu.
SÜREÇ MANİPÜLASYONA AÇIK HALE GELECEK
'Yeni yönetmeliğe eklenen 'paydaş katılım planı' kavramı ile hangi kurumun paydaş sayılıp sürece dahil edileceğinin yetkisi ÇED sürecini takip eden ÇED firmalarına verilecektir' diyen Kaya, 'ÇED süreçlerinin en önemli aşamalarından olan halk katılım toplantıları, halk tanımında yapılan değişiklikle adeta sembolik hale getirilmiştir. Bu değişiklik, mevcut ÇED süreçlerinde haklarının nasıl ihlal edildiğini çok iyi bildiğimiz yurttaşların en önemli destekçileri olan, uzmanlıkları, kampanyaları ve aktivizmleri ile yöre halkına destek olan meslek odaları, barolar, dernek, vakıf gibi önemli tüzel kişi örgütleri ÇED süreçlerinin dışına itmeye çalışmaktadır. Yeni taslakta halk vardır ancak bireysel olarak. Mesleki bilgi birikimi ile kamusal denetim görevi olan odalarımız tüm kamusal denetim faaliyetlerinde yapılmaya çalışıldığı gibi ÇED süreçlerinin de dışında tutulmaya çalışılmıştır. Yeni yönetmeliğe eklenen 'paydaş katılım planı' kavramı ile hangi kurumun paydaş sayılıp sürece dahil edileceğinin yetkisi ÇED sürecini takip eden ÇED firmalarına verilecektir. Yani ÇED firması halk katılım toplantılarına paydaş olarak halkın yanında değil karşısında duracak kurum/kuruluşlar seçebilecektir. Halkın bilgilendirilmesi bu kurumlar tarafından yapılarak süreç manipülasyona açık hale getirilebilecektir' şeklinde konuştu.
ÇEVRECİ VE KATILIMCI DÜZENLEME OLMALI
Yönetmeliğin günümüz ihtiyaçlarına göre çevreci ve katılımcı şekilde düzenlenmesi ve uygulanması gerektiğinin önemine değinen Kaya, 'Alpu, Sivrihisar, Beylikova, Han,Seyitgazi gibi birçok ilçemizde yüzlerce maden ruhsatının alındığı, sık sık buralara yapılması planlanan projelerle gündeme gelen şehrimizde ÇED süreçleri ve bu süreçlerde halkımızla yan yana duran Eskişehir'in çevresel demokrasi kurumlarının, meslek örgütlerimizin duruşu yönetmelikteki değişikliklerin ne kadar kritik öneme sahip olduğunun göstergesidir' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim