İstanbul Haydarpaşa Sağlık Meslek Lisesi'nde sağlık, anatomi ve beslenme dersleri veren Ayten çetin, bu süreçte edindiği bilgileri ve tecrübelerini evinde ailesine ve misafirlerini ağırlamada kullandı. Çetin, daha sonra eşinin isteği üzerine çocuklarının onayını alarak ortağı olduğu şirketin benzin istasyonunda önce küçük denemeler yaparak gıda işine girdi ve en son iki milyon dolarlık bir yatırım ile yeni mekanını Eskişehir'de açtı. Beşyüz kişilik kapasiteye sahip Ayten Usta Gurme restoranında özellikle haftasonları yer bulmak pek mümkün olmuyor. Selçuklu ve Osmanlı mutfağını güncelleyerek sunduklarını belirten Ayten Çetin, 'Onlarca medeniyetin yaşadığı bu topraklarda bilmediğimiz binlerce değerimiz var. Ayten Usta Gurme olarak ülkemizin damak tadına kaybolmakta olan lezzetleri güncelleyerek sunmayı ve bu değerlere sahip çıkmayı kendimize bir görev edindik. İnsanlık tarihinin ilk yemeklerinden olan 'keşkek'ten (herise) başlayarak Selçuklu dönemindeki çorbalar, tutmaç, yunusaşı, tarhana... vb. gibi Osmanlı saray mutfağından saray tandırı, Peygamber Efendimizin çok sevdiği yemeklerden olan 'tirit' i, Çerkezlerin Kafkaslardan Anadoluya getirdiği 'haluja'yı (çerkez mantısı), yine Fatih dönemi tatlılarından olan; sütlaç ile zerdenin birlikte sunulduğu 'kardelen' tatlısını, Halep tarafının 400 yıllık tatlısı olan 'cennet çamuru' (antep fıstıklı taze kadayıf) ve daha birçok çeşidi güncelleyerek sunuyoruz' dedi.
İşletmelerinde 4 adet mutfağın olduğunu belirten Çetin, 'Mutfak alanlarının toplamının depolarla birlikte yaklaşık bin metrekare olduğunu belirtmemde fayda var. Biz bu yemekleri yaparken olası yoğunlukları da düşünerek daha inşaat aşamasında bu planlamaları yaptık. İnsanlara ne sunarsanız sunun yeteri kadar süratli olamassanız misafirlerinizi mutsuz etme riski ile karşı karşıyasınız. Biz kahvaltıda toplam 20 çeşit ürünü, soğuk ürünleri 3 dakikada sıcak ürünleri 5 dakikada masaya sunabiliyoruz' dedi. (İHA)

Editör: TE Bilisim