Odunpazarı Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Odunpazarı Belediyesi Şubat ayı Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Kazım Kurt başkanlığında toplandı. Toplantıda 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Gündemin 1, 2, ve 3. maddesi oy birliğiyle kabul edildi.Gündemin 4. maddesine ise AK Parti grubu tarafından ret oy verilirken oy çokluğuyla kabul edildi. Görüşülen gündem maddelerinden olan Odunpazarı Belediyesi ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) iş birliği protokolü ile ilgili madde ise ön plana çıktı. Böylece Odunpazarı Belediyesi ile TOSFED protokol imzalayarak Odunpazarı’na Otomobil Yarışları Pisti yapabilecek.

ENKAZ HALA DURUYOR

Odunpazarı’nda Kırım Sürgünü unutulmasın diye Kırım Kültür Parkı ve Anıtı açıldı Odunpazarı’nda Kırım Sürgünü unutulmasın diye Kırım Kültür Parkı ve Anıtı açıldı

Gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Emre Genç, “Acılar üzerinden siyaset yapmayalım döneminin bittiği dönemdeyiz. 6 Şubat depreminde adeta felaket yaşandı. Yerel basının da gösterdiği gibi bu enkaz hala duruyor. Odunpazarı Belediyesi olarak bu süreçte çok fazla yardımda bulunduk. Ama hiçbirimiz hangi partiye oy atıyor diye düşünmedik. Ama Cumhurbaşkanının son konuşması bizleri çok üzdü. Vatandaşlar AK Parti belediyelerine gidip baksınlar. Burada belediyeler merkezi hükümetle aynı. Ama oralara da hizmet gitmiyor. 1 yıl içerisinde tüm konutlar yapılacak dendi ama yalnızca 40 bin konut söz konusu. Devlet siyasi görüş bakmaz ama öyle bir noktaya geldik. Yaklaşık 40 milyon TL’nin üzerinde deprem vergisi toplandı. Bu vergiler deprem zamanında kullanmak için toplanıyor ama ‘bu deprem vergileri nereye gitti’ dediğimiz zaman biz yanlış anlaşılıyoruz.Konteynerlarda yaşıyor hala vatandaşlar. Bu konutlar yapılacaksa yapılsın artık” dedi.

İŞ BİRLİĞİNE DAVET EDİYORUM

AK Partili bir Meclis Üyesi ise belediyelerin hükümetle iş birliği yapması gerektiğini belirterek, “11 ili etkileyen bir deprem yaşadık. Sonuçta deprem ülkemizin gerçeğidir. Şehirlerimizi de el birliği ile hazır hale getirmeliyiz. Vatandaş bizden bu konu ile ilgili hazırlıkların olması gerektiğini söylüyor. Yerel seçimlerin yaklaştığı bu dönemde ben vatandaşları uyarmak istiyorum. Hangi parti olursa olsun gündeminde deprem olmayan hiçbir adaya ciddiyetle bakmasınlar. Bu artık ertelenemez. Cumhurbaşkanımızın açıklamasını yanlış anlayanları teessüf ediyorum. Hatay’a en fazla yardımın götürüldüğü bu süreçte dedikleriniz çok yanlıştır. Devlet 130 bin ölüyü 50 bin olarak açıklayamaz. Sayın Bakan depremde ölen bütün vatandaşların sayısını vermiştir. Eskişehirimizi depreme nasıl hazır hale getirebiliriz noktasına yoğunlaşalım. Kurumlarımız bu konunun üzerine eğilmeliler. Deprem sonrası da neler yapılacağı konusunda iş birliği yapılmalıdır. Belediyeler olmadan dönüşümler olmaz. Bakanımız belediyelerle iş birliğine açık olduklarını kendileri de duyurdu. Buradan belediyeleri iş birliğine davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELERE YÜKLEYEMEZSİNİZ

Deprem ile ilgili konuşan Başkan Kurt, “1 yıldır deprem ile ilgili herkes konuşuyor ama tablo görüldü ki enkaz hala duruyor. Buradan çıkışın yolu belediyelere, yerel yönetimlere yüklenerek kurtulacak bir değil. Bu devletin işi. Belediyeler sadece devletin çıkardığı yasaları, devletin çıkardığı yönetmelikleri uygulamakla mümkündür. Siz sekiz kere imar hattı çıkarırsanız belediyelerin yapabileceği hiçbir şey yok. Yapacağım dediği ya da yapmak istedik de uygulamaya geçirmeye çalıştığı şeylerin çoğu kendini kandırmaktan başka bir şey değildir. Vatandaşı da kandırmaktır. Elli yıldır yapılan budur. 1999’dan bu yana Türkiye halkı depreme karşı duyarlı ve hassas bir biçimde mücadele beklemektedir. Ama ne yazık ki bu mücadele yapılmamıştır.Depremde kaç canımızın yitirildiğini dahi tespit edilememektir. Tartışma konusu olduğu için vurguluyorum. Buradan kurtulmanın yolu el birliğiyle hareket etmek aynen ama Sayın Cumhurbaşkanı Hataylılarla ilgili yanlış anlaşılacak bir şey söylemedi. Çok doğrudan bir şey söyledi. Merkezi hükümetle aynı doğrultuda olmazsanız başınıza geleceği görürsünüz. Nasıl el birliği yapacağız? Nasıl benim cumhurbaşkanım diyeceğiz? Nasıl bizim Cumhurbaşkanımız çok doğru söyledi diyeceğiz. El birliği lafınızda boş. Bizi kandırmaya yönelik. İnsanları uyutmaya yönelik laflardır. El birliği yapmak istiyorsak el birliğini birlikte yapacağız. Hataylı dışlanmayacak. Hataylı başka partiye oy verdi diye dışlanmayacak. Aynı Eskişehirlinin başka partiye oy verdi diye dışlandığı gibi olmayacak. Ama bu ne yazık ki politika yapmak biçiminizden kaynaklanan bir uygulama. Bunu doğru bulmadığımı bir kez daha vurgulamak isterim” diye konuştu.

ÜLKEYE YAKIŞMIYOR

Depreme karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan Başkan Kurt, “Belediyeler olarak biz hassas bir biçimde bu konuda duyarlı ve tutarlı olmaya çalışıyoruz. Ama Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği ile yapmış olduğumuz vize sözleşmelerini hiçe sayarak, yok sayarak bu denetimi yaptığınızı iddia edemezsiniz. İnşaat mühendisleri odası, makine mühendisleri odası, jeoloji mühendisleri odası, belediyelere gelen projeleri kamu adına, oda adına denetlemelidir. Belediyelerin denetleme yetkisi maalesef kısıtlı. Denetim, yapı denetim şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Belediyeler Yapı Denetim Şirketleri'nin imzalayıp getirdiği belgelerin doğru olduğunu kabul etmek zorundadır durumundadır. Bunlar böyle olduğu süre yapımızın ne olduğunu dahi anlamakta zorlanıyoruz. Eskişehir'de yapı stokunu tespit etmek için çaba içerisindeyiz. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak burada ısrarla üstünde duruyoruz. İyilik yapmak istiyorsanız TMMOB’un denetimlere dahil olmasını sağlayın. Onların bu denetimleri sağlamadığı takdirde daha çok ağlayacağımızın bilincinde olmamız gerekir. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın. Bir yıldır çadırda kalan insanlarımızın olmadığını iddia edemezsiniz. Bu 2024 yılında dünyanın kıskandığı bir ülkeye yakışmıyor. Bunu bir an önce çözmek lazım” dedi.

Muhabir: Berivan Halis