Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, ES TV'de yayınlanan Hayat Akarken programında ES TV Haber Müdürü Şener Çetin ve Gazetemiz Muhabiri Meltem Karakaş Kaya'nın konuğu oldu. Pazarcıların sorunları hakkında bilgi veren Çiçek, 'Pazarcı esnafı olarak Covid-19 salgını döneminde sıkıntılarımız oldu. Örneğin sokağa çıkma yasağı. Aniden sokağa çıkma yasağı ilan ediliyordu. Birçok mal elimizde uzun zaman kaldı. En büyük sıkıntıyı tuhafiyeci esnafımız çekti. 70 gün boyunca pazarlarda tezgah açamadılar. Tuhafiyeci esnafı evine ekmek dahi götüremedi. Zor şartlarda pazarcılık yapıyoruz. Vergisini, bağ-kurunu yatıramadı. Biz bu konuda sosyal destek istiyoruz devletten. Çünkü eskisi gibi kazancı yok' diye konuştu.
ESKİSİ GİBİ DEĞİL
Eskisi gibi alışveriş yapan vatandaşların olmadığını belirten Çiçek, 'İnsanlar pazara gelirken korkarak geliyor. Endişe ediyor. Siftah yapamayan pazarcılar oluyor bazen. Pazarcı esnafı endişeli. Çünkü halkımız endişeli. Müşteri gelecek mi gelmeyecek mi diye düşünüyor. Geçen seneye göre çok zayıf. Salçalık, turşuluk zamanı şu an ama eskisi gibi alışveriş yapan yok' şeklinde konuştu. Vatandaşlara seslenen Çiçek, 'Markete gidersiniz filenizi 200 liraya doldurursunuz ama pazara gelince 100 liraya doldurabilirsiniz. Halkımızın pazara ihtiyacı var. Halkımız pazarları tercih etsinler. Şu an yasa gereği mallar seçilmiyor. Esnafımız maskesini, eldivenini takıyor. Herkesin içi rahat olsun. Vatandaş markete gitsin baksın bir de pazara gelsin. Yarı yarıya fark var' ifadelerini kullandı.
2021 DAHA ZOR GEÇER
Pazarcı esnafının 25 bin lira kredi çektiğini söyleyen Çiçek sözlerini şu şekilde sürdürdü: '25 bin liradan yararlanmak önemli değil. Bunun geri ödemesi çok zor olacak. Bir esnaf para kazanamayacak hale gelirse sıkıntı yaratacak. Biz kredilerin üç ay ertelenmesini değil en az bir yıl faizsiz ertelenmesini istiyoruz. Çünkü bağ-kur, vergi de bir yıl ertelenirse esnaf önünü görebilir. Aksi durumda 2021 daha zor geçer diye düşünüyorum. Siyaseti bıraksınlar, rozetlerini kenara koysun siyasiler artık. Yedi vekil de bir araya gelip Eskişehir için neler yapabilir diye düşünmeleri lazım.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim