Bazı yollar vardır, gitmelidir üzerinden ve gidilecek yerden önemlidir onların bizleri taşıması. Şiir bir yol ise önemli yoldaşlardandır O ve Haziran sancısı üzerine büyük bir tebessümle çöker dizeleri. Ahmed Arif ve Nazım Hikmet tesellisidir O'un rengi-özlemlere panzehirdir yüksek seviyede seçkin dizeleri.
Bugün günlerden Temmuz ve aylardan Salı diyelim; diyelim ki uykudaki bir dilemma yaşamın tanımı ve ben O'nun dizelerinde Camus zekasıyla devinmiş bir zeka absürdizmini de görmüyor değilim. Edebiyata yeni başlamış bir edebiyat 1. sınıf öğrencisine kendi öğrencilerime önerdiğim üzere Hüseyin Köse'nin mürekkebinde bir süre yüzmeyi işaret edebilirim. Her kulaç giderek büyüyen dostluk olacaktır okyanusların o ürkütücü derinliğinde. Akademisyen şaire Eskişehir'den sevgiler.
Bu arada genç şair Okan Yıldız 'a şiir yolunda giderek büyüyecek yolculuğunda Hüseyin Köse dostluğunun tebessümüyle selamlar gönderiyorum. Okan, Artvin şiir yarışmasında 3.lük elde etti. Ögretmeni, şair, Erkan Kantarcı nezdinde okulunu da tebrik ederim.

……………….

FELSEFE: ERIC FROMM

Yahudi kökenli Almanya doğumlu Amerikalı ünlü bir psikanalist, sosyolog ve filozoftur. Ruh bilimine Marksist-sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Frankfurt Okulu ve okulun genel yaklaşım biçimi olan eleştirel teori için yaptığı katkılar ile de tanınmaktadır.
Heidelberg ve Münih Üniversiteleri'nde toplum bilim ve psikanaliz eğitimleri gördü. 1922 yılında Heidelberg Üniversitesi'nde doktora öğrenimini tamamladı. Münih'te ruh hekimliği ve ruh bilim üzerine ek incelemeler yaptıktan sonra, Berlin Psikanaliz Enstitüsü'nde eğitim gördü ve 1931 yılında mezun oldu.
1949 yılında Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nden gelen bir profesörlük önerisini kabul etti ve tıp fakültesi lisansüstü bölümünde ruh çözümleme şubesini kurdu, 1965 yılında emekli olana kadar orada çalıştı.
Emeklilik yıllarını geçirdiği 1980 yılında İsviçre'de öldü.
Marksist ve sosyalist, insancıl dünya görüşünü benimseyen Fromm, batı kapitalizmi ve SSCB komünizmini reddetmiştir.
Biyofili hipotezine olan katkıları, evrimsel psikoloji konusundaki araştırmalara temel sağlamıştır.

…………….

BİR ŞAİR -OKAN YILDIZ

Şehrimiz de Bir Cevherimiz de

bilmediğimiz midir unuttuklarımız
bir coğrafyanın uçlarında yaşamak mesela
elbette hatırlanacaktır; hatırlayın o şehri
tarihi her daim taze
krallarından kayalarına yalvarmalarıyla
sunulan mücevherlerin kraliçesi Tamarayla
derelerinin hışmı ve kurbanlarla korunan
işte orada, şimdide
geçmiş ve gelecekte
tekmil bulutuyla, yaylarıyla ve çimeniyle
okuru güveni Hemşini Gürcüsü Lazıyla
bağrını delen evladı Çoruhla
bedelinde mazinin ağır çağlarıyla
hükmüne akar ……. Mazlum
ölümlere de tanık sessiz sedasız doğumlara da
yıkılırken imparatorluklar gökyüzüydü annesi
yeniden hayata verdiği kan kuşlardan sorulur
siluetinin görünüşü bir sırra dönüşmez asla
büyük bir mirasın çoğalan yüzüne ey insanlar!

düşersek eğer beraber düşeriz
şehrimiz de bir cevherimiz de

Okan Yıldız /TED Eskişehir Koleji

……………..


POETİKA- VİLDAN ÇALIŞKAN

'Edebiyatın emekçi kadını' ,Sennur SEZER. Çalışan, elleri emek kokan kadının günlüğüdür şiirleri. Belgesel anlatılar yazarı. Şiirin kırmızı kalbi, mavi dizeler kraliçesi. Kısacası; şiirin kadın duruşu. Ve sitemkar dizesiyle kadın kokusu : 'Ah bir kadından doğmasaydınız keşke...' HERGELE ŞİİRLER
Yaklaştıkça uzaklaşan
O koku, renk
Ve gökyüzünü yitirmiş gibi
Baş dönmesi
Girdikçe içine, daldıkça, derinleştikçe
Ya da kendine çektikçe
Aldığını kendi kılan
Orman nasıl ayrılır bir kadından
SENNUR SEZER