Sağlık çalışanları, yönetmeliğin geri çekilmesini ve yeni düzenlemelerde kendi görüşlerinin de alınmasını talep ediyor.

"Taleplerimiz Görmezden Gelindi"

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının üyesi olduğu Birlik ve Dayanışma Sendikası, 19 Ekim'de Ankara'da düzenledikleri büyük mitingde yönetmelikle ilgili itirazlarını dile getirdiklerini, ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu tepkilere rağmen yönetmeliği 1 Kasım’da yürürlüğe koyduğunu belirtti.

TTI İzmir ve TTI Health turizmde buluşma noktası oldu TTI İzmir ve TTI Health turizmde buluşma noktası oldu

"Meslek Onurunu Zedeleyen Düzenlemeler Var"

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, yönetmelikte meslek onurunu zedeleyici maddelerin yer aldığını ifade ederek, "Yönetmelik, ne toplum sağlığına ne de koruyucu sağlık hizmetlerine katkı sağlıyor" dedi. Dr. Mengücük, iş bırakma eylemlerinin Sağlık Bakanlığı’na taleplerini duyurmak amacıyla yapıldığını vurguladı.

"Ücret Kesintisi Adil Değil"

Dr. Mengücük, yönetmelikte yer alan bazı ücretlendirme kriterlerinin tıp ve bilimle ilgisi olmadığını ifade ederek, "Örneğin, bir hastanın aile sağlığı merkezine 6 ay boyunca başvurmaması durumunda ücret kesintisi yapılıyor. Dünya literatüründe böyle bir uygulama yok. Bu gibi kriterler meslek onurumuzu zedeliyor ve sağlık hizmeti sunumunu olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

"Hasta Sayısına Kısıtlama Getirilmesi Sakıncalı"

Yeni yönetmelikte, hastaların aile sağlığı merkezi dışındaki sağlık tesislerine başvuru sayısının 7 ile sınırlandırılmasının hasta güvenliği açısından da sakıncalar doğuracağını belirten Dr. Mengücük, “Hekim olarak çözüm bulamadığımız durumlarda hastalarımızı hastanelere veya uzmanlara yönlendirmek zorundayız. Bu sınırlandırma, sağlık hizmetlerinin niteliğini düşürür ve hekim kanaatine müdahale anlamına gelir” dedi.

"60 Bin Çalışanın Görüşü Alınmalı"

Sağlık Bakanı'nın, yönetmelik hazırlanırken yalnızca iki aile hekiminden görüş alındığını belirtmesini eleştiren Dr. Mengücük, "Bu düzenleme 60 bin çalışanın hayatını etkiliyor. Sadece iki hekim ya da bürokrattan alınan görüşle sağlıklı bir yönetmelik hazırlanamaz. Yeni yönetmelikte, bölgeye ve nüfus yapısına göre düzenlemeler yapılmalı ve sahadaki tüm sağlık çalışanlarının görüşleri dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi