Eskişehir Bilecik Tabip Odası çağrısıyla İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık çalışanları, geçtiğimiz günlerde açıklanan kısıtlama kararları ve artan vaka sayıları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Eğitim Sen ve DİSK de destek verdi.
ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ
'Alındığı söylenen önlemler, ölümleri durdurmayacak, sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu koşulları değiştirmeyecektir' diyen Neşe Yılmaz, 'Mevcut sağlık politikaları değiştirilerek, sağlık meslek örgütlerinin katılımıyla sağlığa bütüncül bakan bir sistem oluşturulmalıdır. Pandemi ile mücadele yerel yönetimlerin, sağlık emek ve meslek örgütlerinin katılımıyla oluşmuş yerel pandemi kurullarına devredilmelidir. Bilimsel kriterlere uygun filyasyon çalışmasıyla salgının ilk kaynağına ulaşılarak, bireyler hastalanmadan önlem alınmalıdır. Çalışanlar hiçbir sosyal ve ekonomik kayba uğramadan üretim alanları en az 14 gün, tercihen 28 gün kapatılmalıdır. Uluslararası dolaşım en aza indirgenmelidir. Aşilamada hedef toplumsal bağışıklama olmalıdır. Aşı takvimi net, aşı temin süreci şeffaf olmalıdır. Aşı da patenti ortadan kaldıracak uluslararası adımlar atılmalıdır. Sağlık çalışanları için Covid-19 Meslek hastalığı olarak kabul edilmeli, atama bekleyen ve KHK ile atılmış sağlık çalışanları işe başlatılmalıdır. Hareketliliği azaltıp, bulaşı önlememiz için ekeonomik destek, zamanında aşılanma, şeffaf bilgi edinme yurttaşlık haklarımızdır' diye konuştu.
YA VİRÜSTEN YA AÇLIKTAN
Türkiye'nin aşılamada geri kadlığını ifade eden CHP'li Süllü, 'Toplumun yüzde 13'ünümn aşılandığı söyleniyor. Bakın okullar açıldı ama öğretmenler aşılanmadı. Daha öğretmenlerimn aşılanmasına yeni başlandı. Bu büyük bir hataydı. Toplu bağışıklığa kaldı işimiz. Yüzde 60-80 oranında aşılanma olmadan toplumsal bağışıklığın kazanılmayacağını bilim insanları söylüyor. Aşılamada problemimiz çok büyük. 19.00'da sokağa çıkma yasağı başlıyor. Eskişehir'de insanlar bu saatte evinde olabilir ama büyük kentlerde işten çıkıp o saatte eve yetişmek çok zor. Tam bir kapanma olmalı. Herkes kapanacak virüsün bulaş hızı azalacak. Ondan sonra da aşılama hızla devam edecek. Bötyle topşumsal bağışıklık kazanacak. Olan restoranlara, kafelere oldu. İnsanlar perişan. Hiçbir destek vermeden insanalrı açlığa mahkûm etmek ya virüse kapılıp öleceksin ya da açlıktan öleceksin anlamına geliyor' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim