Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, ES TV'de canlı yayınlanan Açıkça programının konuğu oldu. ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş ve Muhabirimiz Meltem Karakaş'ın sorularını yanıtlayan Küpeli, Ekonomideki gelişmeleri ve Eskişehir gündemindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

İŞSİZLİK YOK,İŞÇİSİZLİK VAR
Eskişehir OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni kentteki eleman sorunu çözmek için kurduklarını anlatan EOSB Başkanı Küpeli, 'Eskişehir'de işsizlik yok, işçisizlik var. Bak bu önemli simdi. Herkes masa bası iş arıyor, elim kirlenmesin, yüksek rakamlar olsun iste masamda bilgisayarım olsun. Böyle bir şey yok. Yani çıraklığını yapmadığınız bir isin hemen patronluğunu falan yapamazsınız. Onun için bugün issiz işçi, işsizlik sorunu hepimizde var. Bizim fabrikamızın bir tane hattını yeterli insan bulamadık diye söktük. Yerine daha az insanla çalışan modern tesisleri kuruyoruz ve üstelik birçok firmada asgari ücretle çalışan falan da yok. Bence Türkiye'de böyle sıkıntı var. Türkiye'de nitelikli, kalifiye iş gücü yok. Şimdi ne iş olsa yaparım abi diyen kişilere bizim işimiz yok. Biz hiç değilse eli anahtar tutsun istiyoruz. Genellikle Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki benim şirketimde dahil. İşçi sirkülasyon çok olmaz. Yani biri birilerinden memnun ise onu kolay kolay bırakmaz ne isçi patronunu bırakır ne de patron isçisini bırakır. Geçtiğimiz günlerde BEBKA ile birlikte bir projemiz vardı. O programın 1242 kişiye bugüne kadar eğitim vermiş, hepsi yerleşmiş o günde 48 kişi daha var. Toplam 1290 neredeyse Eskişehir'in bazı ilçelere kadar bu 3-4 yıl içerisinde bu kadar insanı sanayiye kazandırdık işgücü olarak. Onun için bizde sıkıntı var inşallah olmaz evlerimizde çalışmak iste kişide yok. Neticede yardımcı ihtiyaçlarımız var. Yok bulamıyoruz iste' diye konuştu.

BİZ ÇALIŞMAYA HAZIRIZ
Eskişehir konusunda tereddütleri olan yatırımcılara seslenen EOSB Başkanı Küpeli, 'Gece gündüz onlara hizmet vermek için hazırız. 2022 ve 26 yıllarına kadar birçok projelerimiz var. Bunlarla birlikte inşallah paylaşarak daha yaşanabilir, daha müreffeh bir işyeri için birlikte çalışabiliriz. Çalışmaya biz hazırız. Dolayısıyla bizimle ilgili
bir konu varsa hiç kimse çekinmeden gece ve gündüz bize gelirlerse elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Bizim şehrimizin su anda aşağı yukarı üçte biri ekmeğini sanayilerin kazanıyor ve Eskişehir bundan sonra bir sanayi şehri olarak da anılacaktır. Geçtiğimiz günlerde Yılmaz hoca ile beraberdik; 'Eskiden burası sadece turizm kenti diyordum ama artık bunu hissettirdiniz burası aynı zamanda bir sanayi şehridir' dedi. Kendisinin
de böyle bir ifadesi var. Gerçekten Eskişehir bir sanayi şehri, bizim ülkemizin de üretmeye, kalkınmaya ve sanayileşmeye ihtiyacı var. Eskişehir'de bu işin çok güzel bir örneği' ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim