Özlem Mete, kendi ülkesindeki savaştan kaçıp ülkemize sığınan ve yaşamını burada devam ettirmeye çalışan mültecilerin dünyanın farklı ülkelerinden geldiğini belirtti. Özellikle Irak, İran, Suriye, Afganistan, Somali ve diğer Afrika ülkelerinden Eskişehir'e gelen sığınmacıların sayısı 7 bine ulaştığını bildiren Mete, mültecilerin birçok meseleyle kendilerine ulaştıklarını vurguladı.

Özlem Mete, mültecilerin, ayni ve nakdi sorunlar başta olmak üzere kamu ve sivil otoritelerin olası yardımlarından yararlanmak ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)'deki dosyaların süreci hakkında bilgi almak amacıyla ofislerine geldiklerini ifade etti.

MÜLTECİLERİN YAŞAMI ZORLAŞIYOR

Kendilerine başvuran mültecilere ilk olarak irtica başvurusu dilekçesi yazıp gerekli yerlere başvuru yaptıklarını söyleyen Mete, mülteci sayısı arttıkça devletten gelen yardımların da azaldığını dile getirdi. Öncesinde her ay beli bir miktar para ödenirken şimdi artan sayıyla birlikte para yardımının 6 ayda bir yapılmaya başlandığını anlatan Mete, 'Birçoğunun kaçak olarak ucuz iş gücüyle çalıştırılması ve aldıkları asgari ücretin de altındaki düşük ücretler kalabalık bir aileye bakmak zorunda olan mülteci aileler için yaşamı daha da zorlaştırıyor' dedi.

KENDİMİZİ ONLARIN YERİNE KOYALIM

Eskişehirli vatandaşlardan biraz daha sığınmacılar konusunda duyarlı olmalarını beklediklerini söyleyen Mete, 'kendinizi onların yerine koyun. Topraklarınızdan, doğup büyüdüğünüz yerlerden ayrılmak zorunda kalıyorsunuz. Ve hiç bilmediğiniz bir ülkedesiniz. Bu gerçekten çok zor. Sığınmacılar Eskişehir'i seviyorlar ama çoğu zaman ev bulma aşamasında veya kiraların yüksek olmasından kaynaklı sorunlar yaşıyorlar. Yolda yürürken üzerlerindeki bir bakış bile onları huzursuz edip korkutmaya yetiyor' diye konuştu.(HM)

Editör: TE Bilisim