RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

31 Mart seçimlerinde İYİ Parti'nin Odunpzarı'nda aday çıkarmasına ilişkin de konuşan Ektaş, 'Odunpazarı'nda farklı bir şey oldu. Bu farklı oluşum en azından Odunpazarı'nın az daha Millet İttifakı'ndan Cumhur İttifakı'na geçmesine neden olabilirdi seçim sonuçları arasındaki oy farklarını düşündüğümüzde. Bunun tartışmalarını İYİ Parti kendi içerisinde yapmıştır, tüketmiştir' dedi.

Temmuz ayında il kongrenizi gerçekleştirdiniz. Nasıl geçti kongre süreci?
Aldığımız tepkiler çok nezih ve sağlıklı bir kongre geçirdiğimizi gösteriyor. Pandemi dönemi olması nedeniyle çok fazla seyircili katılım olmadı. Bu zaten bizim de tercih ettiğimiz bir noktaydı. O nedenle Eskişehir'de kongremizle ile ilgili geniş bir tanıtım kampanyası yürütmedik. Çünkü salonda oluşabilecek bir kalabalık olası pandemi bulaşısının artmasına neden olurdu. Tek adaylı bir kongre oldu. Daha önce il başkanlığı adaylığını açıklayan iki arkadaşımız oluşan ilçe seçim sonuçlarını da göz önünde bulundurarak adaylıktan çekildiler. Sadece benim adaylığım söz konusu oldu. Tek adaylı bir seçim olmasına rağmen delegelerimiz pandemi koşullarında yüzde 85 oranında bir katılım sağladı. Dediğim gibi güzel bir kongreydi. Eskişehir'de yeni oluşan yönetimle de İYİ Parti daha güçlendirmiş olduk.

İYİ Parti'nin 2'inci Olağan Kurultayı'nda 'oy verilmeyecekler listesi' tartışması yaşandı. Bu tartışma ile ilgili neler söylersiniz? Bu tartışmalar il bazına, yerele nasıl yansıyor?
Biz kurultay yerindeydik. Biz orada böyle bir listenin dağıtıldığına şahit de olmadık. Delegeler üzerinde şunlara oy vereceksiniz, bunlara oy vermeyeceksiniz diye bir baskı kurulduğuna da şahit olmadım. Bütün delegeler her siyasi partide olduğu gibi hür iradeleriyle seçimlerini yaptılar. Bir kere bunun üzerinden siyaset yapmak İYİ Parti delegelerine karşı büyük bir haksızlıktır diye düşünüyorum. Tabi ki bütün seçimlerde olduğu gibi genel idare kuruluna aday olan insanlar kendileri ve birlikte çalışmak istedikleri arkadaşları için oy taleplerinde bulundular. Bu iki üç gün sürdü Ankara'da delegelerle temas kurmalar. Hatta Ankara'da kurultay başlamadan önce, günler öncesinden sürdü. Bu da demokrasinin gereğidir. Kongrenin yapıldığı alanda da hiçbir olumsuzluk yaşanmadı. Biz bu tartışmaları kongre sonuçları açıklandıktan sonra televizyonlardan duyduk ve hayretler içerisinde izledik. Bu tartışmaların partimize olumsuz bir yansıması olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Sadece bu tartışmaları kamuoyu önünde yapıp hedefine emin adımlarla ilerleyen İYİ Parti'nin hızını kesmek çabasında olman kişilere zarar verir bu tartışmalar. Partiye bir zarar vermez.

İYİ PARTİ'YE ZARAR VERMEZ
Biz her gün sahadayız. Sivil toplum örgütlerimizi, kanaat önderlerini ziyaret ediyoruz, halkımızla iç içeyiz. Sahada bize hiç kimse kurultayınızda şöyle şöyle olumsuz durumlar yaşanmış, şu olmuş bu olmuş diye soru sormuyor. Sahada insanlar bize Sayın Genel Başkanımızın ülkenin sorunlarına ürettiği çözümlere ilişkin beyanlarını çok beğendiklerini, liderliğinin gittikçe Türkiye'de öne geçtiğini İYİ Parti'nin kurumsal kimliğinin herkes tarafından olumlu algısının arttığını ifade ediyorlar. Olumsuz bir yansımasını duymuyoruz. Hiçbir ortamda bu konuların bize sorulduğunu, bunların tartışma konusu olduğuna şahit olmadım. Vatandaşın gündemi işsizlik, kapanan iş yerleri, yoksulluk, altın ve döviz fiyatlarındaki artışın alım gücüne olumsuz etkisi. Eskişehir özeline baktığımızda vatandaşın gündemi hala açıklanmayan pancar taban fiyatları, sulanabilir arazilere yeterince sulama suyunun getirilememiş olmaması. Kimse İYİ Parti'nin iç işleriyle ilgilenmiyor.

VATANDAŞ ARTIK KORKMUYOR
Şehrin farklı noktalarında üyelik stantları açtınız. Nasıl gidiyor çalışmalarınız? Üye sayınızı artırabildiniz mi?
Gerçekten çok olumlu. Biz partimizi kurduktan sonra bu stant çalışmalarını yaptık. İlk kurduğumuzda insanlarda çekince vardı. Çekince İYİ Parti'den değil, iktidarın baskısından kaynaklanan bir çekince vardı. Artık vatandaş bu eşiği aşmış. Artık korkularını bir tarafa bırakmış. Bu iktidarın devam etmeyeceği inancı yerleşmiş. Bu iktidarın gidici olduğunu görmüş. Onun için artık büyük bir cesaretle İYİ Parti stantlarına geliyorlar, üye oluyorlar. Bize gösterilen teveccühten son derece memnunuz. Gerçekten açtığımız stantlardaki ilgi halkın artık önümüzdeki seçimlerde AK Parti'nin iktidar olmayacağı konusunda kanaat getirdiğinin göstergesi.

Farklı muhalefet partileri de var. İnsanlar neden İYİ Parti'ye üye olmalılar?
İktidara yürüyen bir partinin halkın da desteğine ihtiyacı var. Üyelik insanların partiyle olan bağını güçlendiriyor, kopmaz bir hale getiriyor. Aynı zamanda siyasi faaliyetlerde birlikte hareket edeceğimiz önemli bir kaynağı da oluşturuyor siyasi parti üyeleri. Bu nedenle gelip bize güç vermeleri gerekiyor.

İYİ Parti Eskişehir'de şu an neler yapıyor üyelik stantları açmak dışında?
İlçe başkanlarımız kendi bölgelerindeki tüm muhtarlarımızı ziyaret edip, mahallelerdeki özel sorunları tespit etmeye çalışıyor. Kendi bölgelerindeki sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ediyorlar. Biz il başkanlığı olarak ilimizdeki bütün sivil toplum kuruluşlarını, odaları, borsaları ziyaret ediyoruz. Ve bunların İYİ Parti'den beklentilerinin ne olduğunu anlama çalışıyoruz. Varsa sorunlarına üretebileceğimiz çözümler noktasında onların önerilerini almaya ve bu konuda bir birikim sağlamaya gayret ediyoruz.

Sivrihisar'daki asfalt sorunu ile ilgili bir açıklama yaptınız. Hatta bölgeye gittiniz. İYİ Parti yereldeki sorunların çözümü noktasında aktif bir rol alacak mı?
Bütün ilçe başkanlıklarımız kendi ilçelerindeki ekonomik, kültürel, sosyal, alt yapı, üst yapı çalışmalarına ilişkin tüm sorunları, eksiklikleri, yatırım eksiklikleri dahil raporluyorlar bizlere. Biziler de o raporlar doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşüp o sorunların ortadan kaldırılması için çaba harcıyoruz. Sivrihisar'da örneğin doğalgaz çalışmaları nedeniyle uzun süreden beri asfalt kaplaması olmayan ve bu nedenle çevresinde yaşayan insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen iki tane ana bulvar ve Sivrihisar Belediyesi'nin sorumluğunda olan cadde ve sokaklar vardı. Bütün bunların hepsiyle ilgili Büyükşehir Belediyemizle görüştük. Büyükşehir Belediyemiz hemen alt yapı kuruluşlarının eksikliklerini tamamlattırarak sözünü ettiğimiz bulvarın asfalt kaplamasını yaptırdı. Tarım bölgelerinde sulanması gereken arazilerle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz, Kaymaz'a açılacak olan ikinci siyanür havuzu hakkında çalışmamızı yaptık. Her ilçenin kendi özel sorununu gündeme getirmeye gayret ediyoruz.

BELEDİYELERLE İLİŞKİLERİMİZ İYİ
Büyükşehirle görüştük sorunun çözümü noktasında dediniz. Eskişehir'de yerel yönetimlerle ilişkileriniz nasıl?
Çok iyi. Gerek Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen ile gerek Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç Beyle gerek Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurtla sık sık görüşebiliyoruz. Aramızda görüşmemize engel hiçbir husus yok. Her zaman görüşebiliyoruz. Sorun ilettiğimizde herhangi bir yerin problemini ilettiğimizde çözüm noktasında hemen girişimde bulunduklarını biliyoruz.

İYİ Parti'yi Eskişehir'de nasıl değerlendiriyorsunuz? Partinizi bu şehirde nereye konumlandırıyorsunuz?
Eskişehir'de İYİ Parti'nin kendini tanımladığı yerle doğrudan ilgili. İYİ Parti kendisini milliyetçi, muhafazakar, kalkınmacı ve demokrat bir parti olarak tanımlıyor. Eskişehir seçmen kitlesine baktığımızda da Eskişehir seçmen kitlesinin çok büyük bölümü bu kavramlarla örtüşüyor. O açıdan ele aldığımızda önümüzdeki dönem İYİ Parti'nin genel kurumsal kimliğinin Eskişehir halkı tarafından doğru kavranıldığında Eskişehir'de birinci parti olacağımıza yürekten inanıyorum. Çünkü Eskişehir seçmeninin nitelikleriyle İYİ Parti'nin kurumsal kimliği birbirine yüzde yüz örtüşüyor.

Bir ittifak da var ama önümüzdeki yerel seçimlerde Eskişehir merkezinden bir belediye talep edecek misiniz?
Millet İttifakı şu anda devam ediyor. Ama önümüzdeki yerel seçimlerde biz Millet İttifakı'na şu an sıkı sıkıya bağlıyız. Buradan başka bir anlam çıkarılmasını kesinlikle ifade etmem. Ancak önümüzdeki seçimlerde Millet İttifakı ile yerel seçimlere girilecek mi girilmeyecek mi, ittifak olarak girilecekse bunun alt yapısı nasıl oluşturulacak şu an da herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Şunu ifade etmek isterim, İYİ Parti kendisi bir siyasi partidir. CHP de dahil bizim Türkiye'deki bütün kurulmuş olan partiler siyasi rakiplerimizdir. Dolayısıyla biz eğer bir ittifak temelinde işbirliği olmayacaksa o zaman Eskişehir'de üç belediyeyi de kazanma hedefimiz olur.

Tabandan bir talep geliyor mu buna ilişkin?
Mutlaka tabi ki gelmez olur mu? Her siyasi parti, her siyasi parti tabanı kendi partisine ait belediyelerin olmasını, milletvekillerinin kendisinden olmasını ister. Bizim tabanımız da Eskişehir'de Büyükşehir, Tepebaşı, Odunpazarı dış ilçeler hepsinin İYİ Parti'den olmasını isteyebilir. Ancak realite farklı. Bir ittifak oluşumu sağlanırken bunun temellerini, prensiplerini genel merkezler arasında kurulmuş olan ilişkiler belirler. Biz de taşra teşkilatı bu ilişkilerin sahada uygulanmasını sağlamakla sorumluyuz. Önümüzdeki bir ittifakla seçime gidilecekse bu ittifakın temellerini ne oluşturacak şu anda bilmiyoruz. Geçen seçimin ittifakının temelinin birinci maddesi şuydu: CHP'ye ait olan belediye başkanlıklarında ittifakta yine CHP'nden belediye başkan adayları olacaktı. Bu birinci prensipti. Dolayısıyla bu prensipten ayrı davranmak..

Odunpazarı'nda farklı bir durum yaşandı ama..
Yani o tartışmaları tükettiğimizi düşünüyorum. Odunpazarı'nda farklı bir şey oldu. Bu farklı oluşum en azından Odunpazarı'nın az daha Millet İttifakı'ndan Cumhur İttifakı'na geçmesine bile neden olabilirdi seçim sonuçları arasındaki oy farklarını düşündüğümüzde. Bunun tartışmalarını İYİ Parti kendi içerisinde yapmıştır, tüketmiştir. Dediğim gibi genel merkezler ilkeleri, prensipleri ortaya koyduktan sonra taşra teşkilatları o ilke ve prensipleri hayata geçirmek doğru uygulamakla sorumludurlar. Önümüzdeki seçimlere biz bu çerçeveden bakarız. Tabanımızın taleplerini genel merkeze iletiriz. Genel merkezlerimiz kararlar alırlar. O kararları sahada doğru şekilde uygularız.

YÜZDE 8'İNİ MHP'DEN ALDIK
MHP İl Başkanıyla yaptığımız röportajda kendisi İYİ Parti'nin Eskişehir'de MHP'ye zarar verdiğini söyledi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
İYİ Parti'nin MHP'ye zarar vermekten kastı MHP'ye geçmişte oy veren önemli bir seçmen kitlesinin İYİ Parti'ye oy vermesidir. Evet doğrudur. Biz geçtiğimiz seçimlerde Eskişehir'de yapılan çalışmalar çerçevesinde söyleyeyim, aldığımız yüzde 14'lük oyun Eskişehir'deki oyun yaklaşık yüzde 8'ini MHP seçmeninden aldık. 72 bin oyun yüzde 8'i, 50 bine yakın oyu MHP'den aldık demek bu. MHP de bizden kaybettiği oyun bir bölümünü AK Parti'den sağlamış oldu. O da kayıplarını böylece minimize etti.

4 BİNE YAKIN ÜYEMİZ VAR
İYİ Parti'nin şu an Eskişehir'de kaç üyesi var?
Şu anda 4 bine yakın üyemiz var. Türkiye'de de MHP'nin 400 bin küsur üyesi var. İyi Parti'nin 300 bin küsur üyesi var. Yeni kurulmuş bir parti olarak MHP'yi üye sayısı olarak da neredeyse yakalamış durumdayız.
Editör: TE Bilisim