İlk saat ücreti 25 TL olan parkomat ücreti 35 TL’ye yükselirken sonraki her saat için fiyat 15 TL’den 20 TL’ye çıktı.

TÜKDES'den Eskişehirlilere çağrı: Almayın! TÜKDES'den Eskişehirlilere çağrı: Almayın!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantılarının 2’nci Birleşim 1’inci Oturumu, Meclis Başkan Vekili Hasan Ünal başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 21 gündem maddesi görüşülürken 6, 7, 8, 15 ve 17’nci madde dışındakiler oy birliği ile kabul edildi. 6’ncı madde olan “Sansungur Göleti Piknik Alanı ve Çevresi Açık Yeşil Alan Bakım Protokolü kapsamında Belde Kent Hizmetleri İnşaat Turizm Taşımacılık Ticari İşletmecilik İletişim Sanayi ve Ticaret AŞ (BELKENT) tarafından işletilen büfenin işletme hakkının yeniden BELKENT AŞ'ye verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu” oy çokluğuyla kabul edilirken AK Parti grubu tarafından ret oy verildi. AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş karara yönelik çekincelerinin olduğunu belirterek, “Yerin Belkent’e verilmesine katılmıyoruz. Burada belediyeye verilmesi ile rekabetin ve eşitliğin olmadığını düşünüyoruz. Denetimlere tabii tutulmamasından dolayı çekincemiz var” dedi.

KEYFİ ARTIŞ YOK

Oy çokluğuyla kabul edilen 7’nci maddeye göre, Kentaş Ltd. Şti. tarafından işletilen Eşkişehir il merkezinde muhtelif cadde ve sokaklarda bulunan Parkometrelerin her türlü motorlu taşıt için ücret tarifelerinde değişiklik oldu. İlk saat ücreti 25 TL olan parkomat ücreti 35 TL’ye yükselirken sonraki her saat için fiyat 15 TL’den 20 TL’ye çıktı. Zammı uygun görmeyen AK Parti grubu adına konuşan 
Orhan Durmuş, “Zam daha yeni eylül ayında yapıldı. Eylülden beri 3 ay geçti. Enflasyona göre yapıyoruz deniyor ise, böyle bir atış olsaydı doğru olabilirdi. Ama enflasyon oranından daha fazla yapıldığı için uygun görmüyoruz” şeklinde konuştu. AK Partili bir meclis üyesi ise, “Eleman masrafınız dışında başka bir masrafınız yoktur. Zamla beraber 1 saat 10 dakika arabasını bırakan bir kişi 55 TL verecek. Bu mantıklı değil” dedi. Eleştirilere cevap veren Mustafa Önder, “Otopark ücretlerinde keyfi artış yapılmamaktadır. Eğer enflasyonu 3 aya göre yaparsak çok büyük yanlış yaparız. Millet Bahçesi’nde saatlik 65 TL otopark ücreti. Biz daha henüz zam yaparak Türk Dünyası Vakıf ücretini yeni yakaladık. İşçilik maliyeti, kira ücretleri ve diğer maliyetler mutlaka göz önüne alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

TEK GEREKÇE BECERİKSİZLİK

8’inci gündem maddesi olan “İller Bankası AŞ'nin Büyükşehir Belediyesi’ne Kentsel Ulaşım ve Çevre Kredisi Alt Projesinin yapım işi için tahsis etmiş olduğu 40 milyon Avro kredi tutarının 10 milyon Avro olacak şekilde Revize Alt Kredi Anlaşması'na ilişkin yapılacak iş ve işlemler için Büyükşehir Belediye Başkanı'na yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu” oy çokluğuyla kabul edildi. AK Partili Orhan Durmuş, maliyetin yüksek olduğunu belirterek, “Biz belediyenin fosil yakıt tüketen araçlar yerine elektrikli otobüs kullanılması için hatırlatmalarda bulunuyorduk. Normalde desteklediğimiz bir olay. Ama daha önce alınan 40 milyon Avro kredinin aynı şartlarda olmadığını görüyoruz. Faiz yükseldiği için maliyet yükselecek. Sadece 15 tane elektrikli otobüs için yüksek olduğunu değerlendiriyoruz. Türkiye’de elektrikli otobüs imal eden firmalar var. Yerli firmaların tercih edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yerel seçimlere az kaldı. Bu kadar önemli ve büyük bir borçlanmayı bırakın da yeni yönetim yapsın ve karar versin. 20 yıl boyunca faiz ödenmesini doğru bulmuyoruz” dedi. Kredinin 3 yıldır kullanılamamasını ‘beceriksizlik’ olarak değerlendiren AK Partili Mustafa Birsen “İl bankasıyla belediye arasında bir anlaşma yapılmış. Bu krediyi 2021, 2022 ve 2023’de kullanamamışız. 3 yıldır neden kullanılmadı? Hem de süre uzatımına rağmen kullanılmıyor. Burada bir muamma var. Bunun tek gerekçesi beceriksizliktir. 2 ay varken yerel seçimlere bu kredinin kullandırılması mantıklı değildir” şeklinde konuştu. CHP Meclis Üyesi Ahmet İlker maddeye ret veren AK Parti’nin, durumu siyasi malzeme olarak kullandığını ifade ederek, “Bu kredi yeni bir kredi değildir. Bu madde büyükşehir belediye başkanına imza yetkisinin verilmesidir. Otobüsler Eskişehir halkına hizmet verecektir. Güzel bir kredidir. Bu maddeye hayır denmesi siyasi malzemedir” dedi. Eleştirilere cevap veren Hasan Ünal ise, “İller bankası hala aynı banka. O zaman avro 2 iken şu an neden 5 bende onu sorarım. Çin şu anda elektrikli arata dünya markası. Tabii ki yerli firmaları tercih ederiz ama gelir gider hesabı yapmak gerekli” dedi.

Kaynak: BERİVAN HALİS