Köy Enstitülerinin 82'nci kuruluş yıldönümünde, Hasan Ali Yücel Belde Evi girişi Batıkent Deneyimli Kafe'de Köy Enstitüleri Derneği Eskişehir Şubesi Onursal Başkanı Eğitimci Yazar İlyas Küçükcan'ın bağışladığı kitaplarından oluşan kütüphane açıldı. Açılış törenine TBMM Eğitim Komisyonu CHP Sözcüsü Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç,CHP İl Başkanı Recep Taşel ve Gazeteci Deniz Zeyrek katıldı.
EN ANLAMLI GÜNLERDEN BİRİ
İlk olarak kürsüye çıkan Köy Enstitüleri Derneği Eskişehir Şubesi Onursal Başkanı Eğitimci Yazar İlyas Küçükcan, duygu dolu anlar yaşadığını kaydetti. Küçükcan, 'Böylesi bir günde insana dönük bir hizmetin ilk adımını atan birisi olarak gerçekten çok duyguluyum. Ömrümün bu aşamasında en anlamlı günlerden birini yaşıyorum. Neden böyle bir karara vardım? Düşünsel birikimimi oluşturan kitaplarımı ömrümün bu aşamasında biraz daha hapsetmenin doğru bir karar olmadığına inandım. Günlerce onlarla vedalaştım, onlarla konuştum. Yapacağım doğru işin bunların insan hizmetine sunmak olduğu kanaatinde birleştik' dedi.
UMARIM GENÇLER BU HİZMETTEN YARARLANIR
Kütüphane kurma düşüncesiyle ilgili ilk aklına gelen ismin Başkan Ataç olduğunu vurgulayan Küçükcan, 'Ataç, ilk aklıma gelen isim oldu. Duygularımı kendisine açtım. Her zamanki gibi meseleye çok özenle yaklaştı, evime kadar geldi, kütüphaneyi inceledi ve en yakın zamanda bu kütüphaneyi bir yere taşıyalım dedi' şeklinde konuştu. Kütüphanede bulunan kitapların içerikleri hakkında bilgi veren Küçükcan, 'İnanıyorum ki bu haliyle burada inceleme yapacak umarım çok gençler olur. Bir hayli işe yarayacağını düşünüyorum. O nedenle mutlu oluyorum. Dileğim buranın işlevlik kazanmasıdır. Umarım gençler bu hizmetten yararlanırlar' dedi.
DEĞERLİ BİR KÜTÜPHANE
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, kütüphanenin çok değerli olduğunu belirterek, 'Bilim insanı olarak nitelendirmişimdir, her zaman kendisine saygıyla yaklaşmışımdır. Kütüphane bugün çok değerli, çok emek çekmiş bir kütüphane. Ben diliyorum ki bu bölgede yaşayan insanlarımızın bu kitapları, dosyaları, broşürleri elden geçirip, onları okuyup, ne kadar emek çekildiğini, oradan neler öğrenebileceklerini görmelerini isterim. İlyas hocayla biz çok birlikte iş yaptık. Son kitabı İş Bankasında basıldı. İş Bankasında basılmak ayrı bir onur bence. O konuda da hocamı kutluyorum. Biraz biz Köy Enstitüsü mantığıyla çalışıyoruz. Hatta bu tip kurduğumuz yerlerle hizmeti oradaki yaşayanların ayağına götürüyoruz. Burada da kütüphaneyi burada yaşayanların ayağına getirmek çok önemli. Çünkü burada yaşayan insanlarımızın böyle bir kütüphaneye ihtiyacı var. Geliştirerek, daha da büyüterek, daha önemli noktaya getiririz. Ben böyle bir günü bize yaşattığı için hocama çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun' ifadelerini kullandı.
BİZE ENERJİ KATIYOR
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, sabah 5 uçağıyla Eskişehir'e geldiğini belirterek, 'Yorgun olacağımı düşünüyordum. Eskişehir'e de ilk gelişim bu. Çifteler'de inanılmaz şeyler gördüm. Burada yine çok güzel şeyler görüyoruz. Hiç yorgunluk hissetmiyorum. Bunlar hakikaten bize enerji katıyor, çok güzel insanlar. Sizleri tanımaktan çok mutlu oldum' şeklinde konuştu.
HASAN ALİ YÜCEL DÜŞÜNCESİ ÖLMEYECEK
TBMM Eğitim Komisyonu CHP Sözcüsü Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 'Köy Enstitülerini yeniden toplumun bilincine çıkartalım, bunun için de Eskişehir'den başlayalım demiştim. Bu kütüphanenin bugün açılacağını bilmiyordum ama 1937 yılında Çifteler Köy Enstitüsü'nün köy öğretmeni yetiştirmek üzere ilk temelinin atıldığı yer olduğunu biliyordum. Tesadüfe bakın Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Hocam bunu görmüş, Hasan Ali Yücel'in ve Hasan Ali Yücel düşüncesinin ölmediğini ve ölmeyeceğini bize bu adımla göstermiş. Bir kez daha şükranlarımı sunuyorum' dedi.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, İlyas Küçükcan'a çiçek ve belge takdim etti. Programda açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından katılımcılarla beraber kütüphane gezildi. Küçükcan, konuklara kitaplarıyla ilgili bilgiler aktardı.


Editör: TE Bilisim