Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), 10 aylık döneme ilişkin verileri açıkladı. Buna göre sektör, 3,72 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken birim ihracat değeri ton başına 1.409 dolara yükseldi. Ekim ayında ihracat ise yüzde 4,24 azalarak 2,53 milyar dolara geriledi.
EN ÇOK İHRACAT VE İTHALAT YAPILAN ÜRÜNLER
Ocak-ekim döneminde en çok ihracat yapılan ürünler 2,93 milyar dolarla şekerli mamuller, 2,69 milyar dolarla yaş meyve ve sebze, 1,86 milyar dolarla sert kabuklu meyveler oldu. En fazla ihraç edilen ürün iç fındık olup 887 milyon doları aştı. Onu rafine ayçiçeği yağı ve buğday unu izledi.
İthalatta başı 4,68 milyar dolarla hayvan yemi çekti; bunu 2,57 milyar dolarla bitkisel yağ ve 2,02 milyar dolarla şekerli mamuller takip etti. İlk sırada soya fasulyesi yer alırken, dane mısır ve ham ayçiçeği yağı da öne çıktı.
HEDEF ÜLKELER
İhracatta Irak 2,6 milyar dolarla lider, Almanya 1,66 milyar dolar ve ABD 1,5 milyar dolarla onu izledi. ABD’ye ihracat yüzde 10,9 artarken, Irak ve Almanya’ya ihracat sırasıyla yüzde 6,7 ve yüzde 7,4 azaldı. İthalatta ise Rusya 2,47 milyar dolarla ilk sırada; onu Brezilya ve Ukrayna takip etti.



